Retro: Muž bez tieňa

Muz bez tiena

Čo by ste robili, keby ste boli neviditeľní? Niečo dobré? Alebo skôr niečo zlé?

V cool podzemnom komplexe sa vedec Sebastian Caine (Kevin Bacon) pokúša pre armádu vytvoriť sérum neviditeľnosti. Pomáha mu v tom skupina kolegov (napr. Greg Grunberg, Elisabeth Shue alebo v dnešných časoch vďaka trojke Avengers a dvojkám Deadpoola a Sicaria populárny Josh Brolin). Tímu profesionálov sa to nakoniec podarí, na čo Caine prijíma riskantné rozhodnutie a stane sa pokusným králikom. Vzhľadom na to, že už pred zneviditeľnením šlo o psychicky nevyrovnaného, neetického a výstredného bastarda a samoľúbeho narcisa, nečudo, že po tom, čo prestane vidieť samého seba v zrkadle, ešte sa to zhorší. A hore, na bezpečný zemský povrch, vedie len jeden výťah.

Muž bez tieňa bol očakávaný film. Nakoniec v kinách vládla spokojnosť, a to napriek slabšiemu scenáru a priemerným hereckým výkonom. Bola tu však jedna zásadná vec, na ktorú režisér holandského pôvodu Paul Verhoeven (RoboCop, Total Recall, Základný inštinkt, Showgirls, Vesmírna pechota) stavil.

Triky.

Myslím, že nebudem preháňať, keď napíšem, že v čase uvedenia filmu do kín boli pokladané za revolučné a prelomové. V tých časoch začali byť špičkové CGI čoraz samozrejmejšou a častejšou súčasťou kinematografie. Filmári vďaka nim mohli oživiť svety, aké ešte pár rokov dozadu nebolo možné zhmotniť (Jurský park, Matrix, Hviezdne vojny: Epizóda I – Skrytá hrozba).

Muž bez tieňa lákal práve na to. Treba dodať, že hoci dnes triky, ako to už s nimi býva, čiastočne zostarli, v čase premiéry šlo o nevídanú vec. Slávna scéna, v ktorej sa Bacon kus po kuse zneviditeľňuje, patrí k vrcholným okamihom. Vidíme všetko. Tkanivo, vnútorné orgány na čele so srdcom, žily, tepny… Penis. Penis samozrejme vo filme Paula Verhoevena nemôže chýbať. Tomuto vrcholnému okamihu predchádza trikovo o nič menej náročná pasáž, v ktorej sa naopak zviditeľňuje gorila. Ale i v neskoršom deji sa nájde viacero trikovo šikovných drobností, napríklad špeciálne okuliare (pomocou ktorých vidíte neviditeľného vďaka teplu jeho tela) alebo drastické umlátenie neviditeľného psa (neviditeľným mužom). Postavy sú síce priemerné (až na Baconovho Cainea), ale majú body za to, ako šikovne bojujú s neviditeľným psychopatom. Už menej bodov získajú za to, že napriek dobrým nápadom sa vo vyvražďujúcom finále správajú ako banda naivných fušerov. Body dole idú aj za Caineovu nesmrteľnosť. Na konci utrpí 80-percentné popáleniny na tele, a napriek tomu je v pohodičke.

Verhoevenovi sa na látke páčila paranoická linka. Postavy nevedia, či Caine nezneužíva situáciu a nesleduje ich v najintímnejších chvíľach, akými sú sex alebo na WC.

Jeden by si povedal, že neviditeľného muža nevidno, ale nie je to úplne pravda. Vidno ho vo vyfúknutom cigaretovom dyme (tvár), v bazéne (obrysy tela) a kaluži (kroky). Nečudo, že rozpočet filmu bez hviezd, odohrávajúci sa v pomerne komornom prostredí, sa vyšplhal na fajnových 95 miliónov. Ale na výsledku bolo poznať, že nešlo o vyhodené peniaze. Nečudo, že si film odniesol oscarovú nomináciu, a to v spoločnosti Dokonalej búrky a Gladiátora. Soška však v tom ročníku padla do historických rúk Ridleyho Scotta.

Verhoeven bol odjakživa kontroverzný (viď. kauza prekrížené nohy Sharon Stone). Muž bez tieňa síce nie je úplne typ filmu, kde môžete búrať hranice tak, ako ich búral predtým, i tu si však našiel pár „svojich“ momentov. Medzi ne sa ráta penis Kevina Bacona. Kevin sa vo všeobecnosti vyzlieka pred kamerou rád (Divoké hry). Pobúrenie v kinách svojho času vyvolali i pomerne brutálne, naturalistické a teda nepríjemné a pod kožu zákerne lezúce vraždy, ktorým zrejme dominuje tá s hlavou sympaťáka Grega Grunberga. A nebol by to Verhoeven, aby vám neukázal, ako to vyzerá v praxi, keď neviditeľný muž vracia. Sú vývratky vidieť alebo nie? Aj na túto filozofickú otázku vo filme nájdete odpoveď.

Kevinovi Baconovi (Piatok 13, Tremors, Hráči so smrťou, Spáči) sa podarilo veľmi dobre stelesniť nevypočítateľného a nepredvídateľného psychopata, ktorý mal zlo v sebe dávno pred týmto pokusom, ale naplno v ňom prepuklo, až keď zistil, že ho nikto nevidí. Chudák Kevin si film poriadne tvrdo odmakal. Dnes už je to vcelku bežná prax, ale vtedy nebola a tak tento (môj obľúbený) herec strávil väčšiu časť nakrúcania navlečený v trápnom zelenom pyžame, aby sa s tým dalo čarovať v post-produkcii. Natáčanie celkovo bolo veľmi technicky náročné, odporúčam pozrieť si pár videí z nakrúcania na nete. Napríklad tú s padajúcim výťahom.

Filmu sa podarilo zaradiť sa medzi to lepšie v pomerne slabom zástupe dielok o neviditeľných (Carpenterov Neviditeľný na úteku, 1992, alebo Liga výnimočných, 2003). V roku 2006 sa dočkal kvázi pokračovania s Christianom Slaterom, ktoré išlo rovno na video.


Muž bez tieňa (orig.: Hollow Man)
Žáner: horor, sci-fi
Výroba: USA, Nemecko, 2000, 112 min.
Réžia: Paul Verhoeven
Hrajú: Elisabeth Shue, Kevin Bacon, Josh Brolin, Kim Dickens, Greg Grunberg a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


24. augusta 2018
Ivan Kučera