Retro: Maniac Cop

Maniac Cop - poster

Schovajte sa, ak sa vám dá. Prichádza pomsta mestu.

Horory útočia na naše istoty. Home invasion atakuje moje aj vaše (naivné?) presvedčenie, že príbytky, v ktorých žijeme, sú našimi kráľovstvami a nikto nám ich nemôže narušiť. Maniac Cop prišiel s iným provokatívnym narušením istôt. Policajt vďaka tomuto filmu prestal byť osobou chrániacou našu bezpečnosť a stal sa psychopatickým, nemilosrdným zabijakom. S touto myšlienkou sa pracuje aj priamo vo filme, keď sa mestom medzi civilmi šíri panický strach z uniformovaných policajtov. Dokonca dôjde k niekoľkým vraždám policajtov, lebo ľudia si mysleli, že na nich práve útočí „Maniac Cop“.

Ide o jeden z dlhého radu trilerových hororov, ktoré mnohí z nás dôverne poznajú vďaka príšerne nadabovaným videokazetám. S originálnym nápadom spraviť z ochrancu spravodlivosti hororové monštrum prišla úderná režisérsko-scenáristická dvojica William Lustig a Larry Cohen (ktorý zomrel 23. 3. tohto roku vo veku 77 rokov). Obaja páni spolu často na rôznej báze spolupracovali a z viacerých pozícií majú na konte filmy ako bábätkovské Ono žije, Vlkolak (s hrdinom našich mám Adamom Arkinom), urban legend o zabijackej sanitke Ambulancia alebo ponurý pouličný triler Maniak (v ktorého nepríjemne naturalistickom remake v roku 2012 hral Frodo).

William a Larry urobili z policajta Matta Cordella hororovú ikonu, ktorá sa síce nepreslávila až tak ako Freddy Krueger či Jason Voorhees, ale napriek tomu má dodnes množstvo fanúšikov. V jednotke je s ním však narábané dosť čudným spôsobom. Je síce vysvetlený jeho zrod, ale nie dostatočne. Lekár, ktorý na ňom robil pitvu, povie, že keď sa mu Cordell dostal na stôl, šlo o omyl, lebo v skutočnosti nebol mŕtvy. Ale bol na tom po zdravotnej stránke natoľko zle, že by mu bolo lepšie mŕtvemu. Ťažko povedať, ako sa z „lepšie by mu bolo mŕtvemu“ stal Terminátor, ktorému neublížia žiadne strelné zbrane. Vnímam to ako dieru v scenári, pretože je jasne zdôraznené, že Cordell nie je žiadny zombie, ale normálny človek.

Sklame i to, že v jednotke je po vizuálnej stránke vcelku obyčajný. Herec Robert Z´Dar (zomrel pred štyrmi rokmi ako 64-ročný) mu síce prepožičal hranatú masívnu postavu a pár škaredých jaziev na tvári, ale inak ide o tuctového chlapa. Poriadne znetvorené rysy získal až v dvojke (1990) a trojke (1992). V roku 2012 sa okolo plánovaného remaku motal dánsky režisér Nicolas Winding Refn (Vzkriesenie Valhaly s Madsom Mikkelsenom), ale nakoniec z toho nič nebolo.

Vcelku zaujímavá je myšlienka, že o v podstate ide skôr obeť systému, než o klasického zabijaka. Jasné, po tom, čo oficiálne zomrel, mu totálne hrablo. Ale dovtedy sa o ňom skutočne dá vravieť skôr ako o obeti.

Proti nezastaviteľnej sile stojí viacero postáv. Najvýraznejšie fúzatý drsňák Tom Atkins (Hmla, Útek z New Yorku, Noc husej kože, Creepshow, Halloween III) a Bruce Campbell (Evil Dead). V asi polovici filmu sa ich dôležitosť nečakane prehodí, čo je osviežujúce. Línia s falošne obvineným policajtom je síce tuctová, ale od najhoršieho ju zachraňuje sympaťák Bruce. Našťastie tentokrát neprehrával, ale pokorne sa podvolil príbehu ako celku a je príjemne civilný. Pozoruhodné je, že Bruce hrá pomerne nemorálnu postavu – ženatého muža s milenkou, ktorému v priebehu deja brutálne zavraždia manželku, čo prijme s čudne stoickým pokojom. V dvojke bol za toto správanie potrestaný.

V menších rolách uvidíte Williama Smitha (Conanov otec v schwarzeneg­gerovke Barbar Conan), Victoriu Catlin (Howling 5, Mestečko Twin Peaks) a shaftovskú legendu blaxploitationu Richarda Roundtreeho. Potešia tiež cameá; Sam Raimi ako televízny reportér a sám pán režisér osobne ako šéf motela.

Chcelo by sa však povedať, že hlavnou hviezdou tohto drsného (odrezaná hlava a nechýba dokonca ani vyčistenie policajnej stanice, čo v tých časoch bolo v móde – Terminátor, Stopár) filmu nie je Cordell ani policajti stojaci proti nemu. Je ním pochmúrne, temné veľkomesto. Nebezpečné a ponuré ulice, v ktorých vám nikto nepomôže. V tom čase boli podobne ladené veľkomestá obľúbené (Cobra so Slyom Stallonem, Warriors Waltera Hilla, Útek z New Yorku). Toto naozaj nie je odľahčený horor. Tu žiadny humor nenájdete, ak nerátame Atkinsov pokus o úsmev (ktorý je však ešte mrazivejší, ako pohľad do tváre Maniac Copa). V histórii svetovej kinematografie ho z víťazného trónu zosadil snáď len T-800 pokúšajúci sa v Terminátorovi 2 o to isté.

Len rok po jednotke sa na trhu objavil parazitujúci titul Psycho Cop a aby bolo srandy požehnane, tak v roku 1993 pribudol Psycho Cop 2.


Maniac Cop (orig.: Maniac Cop)
Žáner: horor, krimi, triler
Výroba: USA, 1988, 85 min.
Réžia: William Lustig
Hrajú: Tom Atkins, Bruce Campbell, Laurene Landon, Richard Roundtree, William Smith, Robert Z'Dar, William Lustig, Sam Raimi a ďalší.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


10. mája 2019
Ivan Kučera