Retro: Lunapark smrti

Lunapark smrti - poster

Vitajte v lunaparku smrti, kde na vás čaká… smrť.

Tínedžeri Abby a Loren žijú v harmonickom rodinnom vzťahu s milujúcimi rodičmi. Hlava rodiny (Tom Atkins – Hmla, Útek z New Yorku, Creepshow, Halloween III, Maniac Cop) ich ako profesionálny vojak vedie (zrejme podľa vzoru Policajta zo škôlky?) k životu s heslom „v zdravom tele zdravý duch“. Rovnako pracuje aj na zlepšovaní ich psychiky. Aby sa nevzdávali. Aby bojovali. Aby si sami seba vážili. Aby nikomu nedovolili urážať ich. Dokonalý život naruší tragická nehoda, počas ktorej rodičia zomrú a súrodenci sa musia presťahovať na Floridu k vzdialenému príbuznému, ktorý vlastní lunapark. Prakticky okamžite sa brat a sestra dostanú do hľadáčika miestnej bandy primitívov vedených psychopatickým Dutrom (James Spader – Hviezdna brána, Vlk).

Najdôležitejším a najzásadnejším menom skloňovaným v súvislosti s týmto filmom je Sean S. Cunningham. Vždy som mal tohto hororového týpka rád a to napriek tomu, že na svojom konte má stokrát menej zárezov, než jeho slávnejší kolega John Carpenter, Wes Craven alebo Steve Miner. Ako ich tvorba, tak aj tvorba Seana S. Cunninghama je spätá prevažne (ale nielen) s 80-tymi rokmi. Toto desaťročie prialo hororom. Či už slasherom, alebo iným podžánrom. Lunapark smrti nepatrí medzi najznámejšie, ale možno ho mám o to radšej.

Je dobré, keď to vo filmoch schytávajú zmrdi. Mnohé príbehy (nielen filmové, ale i literárne) máte postavené na tom, že zlo 90 % minutáže terorizuje dobro, a to sa až tesne pred koncom spamätá a vyjde do razantného protiútoku. Nemám takéto príbehy rád. Je to nuda a nepríjemne sa na to pozerá. Oveľa radšej mám príbehy, v ktorých sú strany vyrovnané a kde zlo veľmi rýchlo pochopí, že s týmito tu si radšej nikdy nemalo začínať. Dobrým príklad sú 98 hodín s Liamom Neesonom, triler No One Lives s Lukeom Evansom… a Lunapark smrti. Súrodenci sú totiž patrične drsní a vonkoncom so sebou nenechajú zametať. Do čím tvrdšieho protiútoku postupne prechádzajú, tým je odplata zo strany šikanovateľov brutálnejšia.

Banda okolo drsného blonďáka Jamesa Spadera je vskutku ukážkovým panoptikom príšerných beštií, ktorí robia nevinným ľuďom zo života peklo a nezaslúžia si nič lepšie, než… Veď uvidíte. Lunapark je pre krvák atraktívne, vďačné prostredie. Disponuje pôsobivou atmosférou a zaujímavými, originálnymi zákutiami kolotočov a iných atrakcií. Ak máte v láske filmové lunaparky, siahnite tiež po snímke Panoptikum od Tobea Hoopera alebo po francúzskej bombe Aux yeux des vivants.

Za svižným scenárom nestojí nikto iný, než Stephen Gyllenhaal – otec Jakea a Maggie. Plusom Lunaparku smrti je aj ústredný párik súrodencov, pretože je sympatický a fajn (Lori Loughlin poznáme z Amityville 3-D a zo sitkomu Plný dom). Tom Atkins poteší vždy (aj v malej úlohe) a okrem vyberaných psychopatov je dobrou kastingovou ranou do čierneho obsadenie mladučkého Erica Stoltza (Mucha 2, Anakonda) ako jedného z mála normálnych tínedžerov naokolo.

Cunningham toho ako režisér nemá veľa na konte, ale na druhej strane, kto sa môže pochváliť tým, že režíroval jeden z trojice najslávnejších slasherov americkej histórie, konkrétne Piatok trinásteho? Máte pravdu, matematicky z toho vychádza, že už len ďalší dvaja ľudia na celom svete. Čo je slušný úspech. Okrem toho Sean v roku 1989 natočil podmorský horor Deep Star 6, ktorého známejšieho kamoša sme v Retre už preberali. Okrem toho Sean aktívne pracoval v Hollywoode aj ako producent; v tomto smere má za sebou hororovú sériu Dom alebo remaky Piatka trinásteho a Posledného domu naľavo (oba vznikli v roku 2009).


Lunapark smrti (orig.: The New Kids)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1985, 86 min.
Réžia: Sean S. Cunningham
Hrajú: Shannon Presby, Lori Loughlin, James Spader, Eddie Jones, Eric Stoltz, Tom Atkins a ďalší.


Súvisiaci link

Retro: Leviathan

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


26. apríla 2019
Ivan Kučera