Retro: Leviathan

Leviathan poster

Votrelec + Vec + voda = Leviathan.

Firma Tri Oceanic blízko floridského pobrežia vybudovala podmorskú základňu, kde ôsmi muži a ženy ťažia vzácne kovy. Majú za sebou 87 pracovných dní z 90 a práve teraz, tesne pred koncom turnusu, objavia vrak ruskej lode. A v nej…

V predchádzajúcich Retrách sme sa viackrát bavili o tom, že filmy odohrávajúce sa na mori, resp. pod morskou hladinou, predstavujú pre typického hollywoodskeho producenta synonymum pre problémy. Alebo to rozšírme. Veľké problémy. Prekračuje sa rozpočet, štáb zúri, herci sú na prášky, režisér má chuť všetkých brutálne povraždiť a sem-tam hurikán zničí dekoráciu za pol milióna dolárov. Titanic, Vodný svet, Priepasť. Ich režiséri by mohli rozprávať. A aj rozprávali. A neboli to príjemné veci.

Preto je zaujímavé, že v roku 1989 sa v Hollywoode objavili až tri (pod)morské terory. Cameronova Priepasť, Deep Star 6 Seana S. Cunninghama a Leviathan. Réžie posledného menovaného sa chopil uznávaný akčný remeselník George P. Cosmatos (stalloneovky Rambo II a Cobra) a dostal k dispozícii 25 miliónový rozpočet. Dnes má v takej hodnote Cameron stravenku, ale v 80. rokoch to nebola najnižšia suma.

Treba dodať, že peniaze na filme vidno. Perfektná, obrovská, krásne nadizajnovaná podmorská základňa. Nič futuristicky moderné, ale skôr ako Nostromo – veľké, ošarpané priestory, kde nič poriadne nefunguje a najlepšie časy to má dávno za sebou.

K tomu namakané masky, odporné gore a nechutné efekty, ktoré haprujú až vo finále, keď nemilosrdné denné svetlo odhalí slabšie miesta. Dovtedy je to pecka. Film je do značnej miery inšpirovaný nielen prvým Votrelcom, ale i Carpenterovým krvákom z roku 1982 Vec. Jednak zápletka vychádza z podobného konceptu (skupina ľudí je izolovaná v špecifickom prostredí, a tu ju drasticky napadne neznáma entita, ktorá ju kus po kuse drasticky zabíja), a jednak triky. Tie sú si podobné v tom zmysle, že aj tentokrát sledujeme v rôznych absolútne príšerných stavoch sa nachádzajúce mutácie a deformácie ľudského tela. Finálne monštrum je poskladané hneď z niekoľkých členov posádky a je to fakt pekne hnusný pohľad (scéna s „hadom a rukou“ dosť pripomína obdobnú scénu zo Scottovho o 23 rokov mladšieho Promethea). Leviathan vznikol v americko-talianskej koprodukcii a je to na ňom po stránke násilia poznať. Talianska kinematografia je známa ako svojho času najkrvavejšia na svete (viď. mená ako Fulci, Argento, Bava, Soavi, Mattei a Lenzi).

Ja osobne mám trošku väčšiu slabosť pre Deep Star 6 než pre Leviathana, pretože ako malý som ho videl na videu, kým Leviathana som prvý raz videl až ako tridsiatnik. Musím ale uznať, že Leviathan je všeobecne lepšie natočený, menej pripomína béčko a viac áčko. Tomu okrem kvalitnej vizuálnej stránky a pomerne vydareného scenára zodpovedá aj kasting. Nájdete v ňom spoľahlivých sympaťákov, ako sú Peter Weller (RoboCop), Richard Crenna (poručík Trautman z Rambov), Ernie Hudson (štvrtý z troch Krotiteľov duchov), Daniel Stern (Marv zo Sám doma), Hector Elizondo (Nemocnica Chicago Hope) a ženský element zastupuje v tom čase populárna, prenikavým pohľadom disponujúca Meg Foster zo snímok Oni žijú! od Carpentera, Slepá zúrivosť s Rutgerom Hauerom, Smaragdový prales a Otčim 2. Tá však v skutočnosti nie je na palube podmorskej stanice, ale je prítomná (s výnimkou koncovky) len prostredníctvom videohovorov.

Nešetrilo sa ani na ostatnom. Hudbu skladal Jerry Goldsmith, scenár napísali Jeb Stuart (Smrtonosná pasca) a David Webb Peoples (Blade Runner, Jastrabia žena).

Trocha mi vadil scenár. Ten prvú polovicu pracuje s dobre vybudovanou atmosférou a jasne charakterizovanými postavami, aby sa v druhej začal nezmyselne strašne ponáhľať, začal byť skratkovitý, postavy prestali logicky uvažovať a stala sa z toho až príliš narýchlo spichnutá vyvražďovačka. Napriek tomu je Leviathan poriadne retro.


Leviathan (orig. Leviathan)
Žáner: horor
Výroba: USA, Taliansko, 1989, 98 min.
Réžia: George P. Cosmatos
Hrajú: Peter Weller, Richard Crenna, Daniel Stern, Ernie Hudson, Hector Elizondo, Meg Foster a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


21. septembra 2018
Ivan Kučera