Retro: Kukuričné deti

Kukuričné deti

Máte radi varenú alebo vonku na ohni opečenú kukuricu? Nemilujete nič väčšmi než zahryznúť sa do sladkého klasu? Burt a Vicky k tejto zelenine až taký kladný vzťah nemajú.

Kukuričné deti do kín zavítali v roku 1984. V tých časoch sa americký hororový spisovateľ Stephen King síce ešte len rozbiehal, no napriek tomu sa už viaceré jeho knihy dočkali filmového spracovania. Kubrick nakrútil Osvietenie, bola tu Mŕtva zóna s Christopherom Walkenom, bravúrna Carrie, snaživé upírske Prekliatie Salemu a v neposlednom rade Cujo a Christine. Kukuričné deti prišli na scénu v rovnakom roku ako kingovka Podpaľačka s Drew Barrymore. Ako Cuja, tak Kukuričné deti s odstupom desaťročí môžeme vyhodnotiť ako jednu z lepších hororových adaptácií Stephena Kinga. Režijne sa na nej podieľal Fritz Kiersch, ktorý síce odviedol dobrú prácu, ale naplno sa nikdy nepreslávil a už krátko po tomto filme upadol do (polo)zabudnutia.

Veľkú pomoc s tvorbou vynikajúcej atmosféry mu poskytol nielen autor démonickej, diabolskej hudby Jonathan Elias, ale tiež podmanivo hororová kamera Joãoa Fernandesa. Samé neznáme mená, ale spoločnými silami vytvorili o to drsnejší dojem. Pochmúrne vyľudnené mestečko, všade naokolo neudržiavané lány kukurice, ktoré zlovestne šumia. Ak si odmyslíme tento špecifický letný zvuk, potom už len mrazivé, nepríjemné, uši ťahajúce ticho. Dusno, nikde sa nič nepohne. Prázdne výklady so starými reklamami, žiadne autá, žiadni ľudia. Občas po ulici prebehne hladný pes.

Ako neznalci poviedky, podľa ktorej film vznikol, ani Vicky a Burt, ústredný párik hrdinov, nevedia, čo sa tu stalo. Ale všetci tak nejako tušia, že nič pekné. Pár však v blízkosti mestečka nechtiac zrazil chlapca. Všetko napovedá tomu, že ho ktosi brutálne zabil tesne predtým, než šli okolo – okamih pred smrťou sa vypotácal z kukuričného poľa rovno pod ich kolesá. Zohavenú mŕtvolu naložili do auta a zastali v mestečku Gatlin, aby našli nemocnicu či šerifa. Lenže nikto tu nie je. V uliciach panuje neprirodzené mrazivé ticho. Kde sú všetci?

(Pozor, SPOILERY!) Ako sa dozvieme neskôr, pred časom v Gatline začal úradovať sektársky gang. Miestny chlapec Izák dostal skoro všetky deti do svojho kultu uctievačov Toho, kto chodí medzi riadkami (myslené riadky kukurice). Mladí šialenci následne zavraždili svojich rodičov a vlastne každého dospelého v mestečku. Žiť nechali len starého automechanika. (Koniec SPOILEROV)

Podobne ako Cujo, aj Kukuričné deti sú brutálne. A tak isto aj ony sa dočkali výrazne zmeneného záveru. (Pozor, SPOILERY!) Kým v poviedke je dospelý pár drasticky zavraždený, vo filme nielenže prežijú, ale žena navyše vraždiacim deckám duchaplne prehovorí do duše, na základe čoho prehodnotia svoje priority, dobrovoľne a bez sekundy premýšľania odhodia zakrvavené kosáky a opäť sa z nich stanú neškodné deti. Wtf??? (Koniec SPOILEROV)

Hoci celovečerák vznikol „len“ podľa poviedky, nie je to na ňom príliš poznať. V tom zmysle, že nenudí. Len čo diváka prestane baviť vyľudnenosť Gatlinu, začnú ho baviť jeho detskí obyvatelia. Vražedné deti a tínedžeri sú obľúbenou ingredienciou hororov (Ils, Mickey – Dieťa zločinu, Oni, Biela stuha, Jazero smrti, F).

Film sa dočkal celej série, zloženej dnes z viac kusov, než by sme boli ochotní akceptovať. Keďže dvojka prišla až o osem (!) rokov neskôr, štúdio sa to následne pokúsilo rýchlo dohnať a len v rokoch 1992 – 1999 vzniklo ďalších päť dielov. Jeden horší ako druhý. Hoci v sérii začínali viaceré dnes pomerne slávne herečky (Charlize Theron, Naomi Watts), príliš vydarené horory to neboli. V mestskej trojke sme konečne na vlastné oči a naživo uvideli Toho, kto kráča medzi riadkami, avšak vzhľadom na nízky rozpočet nás mali od takéhoto zážitku radšej ušetriť. V roku 2009 prišiel televízny remake. Či skôr presnejšia adaptácia poviedky. Mala síce viacero podstatných mínusov, ale prekvapivo zvolila rovnako temný koniec ako King vo svojej poviedke. Zatiaľ posledným zárezom v sérii je diel s podtitulom Genesis, v ktorom okrem Billyho Draga uvidíte aj Slovenku Barbaru Nedeljákovú, ale už tento rok uvidíme ďalší diel. Nesie pomenovanie Children of the Corn: Runaway a režíruje ho John Gulager (hororová séria Feast, Piraňa 3DD).

Jednu z hlavných úloh v jednotke stvárnila Linda Hamilton. Hrala obeť. Síce bojujúcu o život, ale obeť. Linda dnes hrá už len občas a ak predsa, tak v strašných béčkach. V tom období ešte nebola známa, ale schyľovalo sa k lepším časom. V rovnakom roku, ako do kín zavítali Kukuričné deti, do nich masívne a s rachotom vtrhol aj prvý Terminátor. V ňom hrala Sáru Connorovú. Rolu servírky predurčenej na veľké rodičovské veci si zopakovala v kultovej dvojke. V nej prekonala drastickú zmenu imidžu a zo sivej, pomerne pasívnej myšky sa prerodila v bojovníčku pôsobiacu dojmom, že by sa zaobišla bez T-800. Okrem toho má na konte King Kong žije (OK, máte pravdu, to som spomínať nemal), uspokojivý katastrofický triler s Pierceom Brosnanom Rozpútané peklo a pomerne silnú televíznu drámu Východiskový bod, kde hľadá dieťa stratené v divočine.

Jej filmového manžela Petra Hortona až taká fajn kariéra nečakala. Dnešný šesťdesiatnik v roku 1995 nakrútil drámu Liek s vtedajšími chlapčenskými hviezdičkami Josephom Mazzellom z Jurského parku a (už zosnulým) Bradom Renfrom, inak ale žiadna sláva. V tom období bol najväčšou hviezdou filmu veterán R. G. Armstrong, ex-westernová hviezda. Zahral si pumpára. Vy ho môžete poznať z malej, ale ťažko zabudnuteľnej roličky z prvého Predátora, kde si zahral Schwarzeneggerovho šéfa. Bol to oveľa lepší film než Kukuričné deti. Ale aj tie majú niečo do seba a mnohí z nás nostalgicky spomínajú na 90. roky, keď sme boli puberťáci a žhavili sme to na videu.


Kukuričné deti (orig.: Children of the Corn)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1984, 92 min.
Réžia: Fritz Kiersch
Hrajú: Peter Horton, Linda Hamilton, R. G. Armstrong, Courtney Gains, John Franklin a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


9. februára 2018
Ivan Kučera