Retro: Hororové Akty X, 1. časť

Akty X

Dajte si slnečnicové semienka a vyberte sa spolu s nami na prehliadku najlepších hororových dielov kultového seriálu. Woodoo, zombies, vlkolaci, upíri, posadnutia, démoni, vrahovia, duchovia, kanibali a pochopiteľne pekelné bábiky. Pretože bez pekelných bábik to nie je čo? Bez pekelných bábik to nie je ono.

Keď v roku 1993 vtrhlo dielo Chrisa Cartera na televízne obrazovky, okamžite sa stalo fenoménom. Všetci sme si k nemu sadali pravidelne, so zatajeným dychom. Vonku za oknami panovali dusné letné večery a do tmy znela atmosférická, nezameniteľná zvučka Marka Snowa, ktorú ste si návykovo pískali, aj keď ste ráno išli do školy. Jedenásť sérií, tony merchandisingu (knihy, oblečenie, komiksy, posteľná bielizeň, určite aj erotické hračky), dva celovečeráky (jeden výborný, druhý nie), dvojica spin-offov (The Lone Gunmen a Milénium s Lanceom Henriksenom) a množstvo napodobňovateľov (Faktor Psí, Krajné medze, Verte neverte).

Jednými z najpopulárnejších dielov boli hororové. Ako sa kedysi ľudia delili na depešákov a metalistov (alebo na fanúšikov Pohotovosti a Nemocnice Chicago Hope), Akty X divákov rozdelili na fanúšikov sci-fi a fanúšikov hororu. Jasné, nie je to tak úplne stopercentne presné. Vyskytli sa aj diely mysteriózne, paranormálne a dokonca komediálne. Ale zrejme sa zhodneme na tom, že základné rozdelenie je na sci-fi a horor. A práve horory si dnes vezmeme na mušku. No iba z bezpečnej vzdialenosti. Viete. Aby nám neublížili.

V hororových častiach žiarilo množstvo hercov. Peter Boyle (Mutant 2) ako jasnovidec (Posledný odpočinok Clydea Bruckmana), Ian Tracey (barman Spider z Vražedného pobrežia) ako traumatizovaný vojak bez končatín (Prechádzka), spaľujúcim pohľadom obdarovaný Doug Hutchison (sadistický bachar zo Zelenej míle) ako storočný ľudožrút (Hniezdo, Tooms) alebo Tom Noonan (vrah v Lovcovi ľudí podľa románu Thomasa Harrisa) ako potenciálny vrah Mulderovej sestry (Papierové srdiečka). Legendárni sú Mitch Pillegi ako Skinner a William B. Davis ako Muž s cigaretou (aj keď títo páni sa predsa len oveľa častejšie než v hororových epizódach objavovali v sci-fi). Ku koncu Duchovneho vystriedal Robert Patrick. Toto striedanie nebolo priveľmi úspešné, ale faktom je, že Robert je drsný a tvrdý božan, jeho účinkovanie vyzerá presne tak, ako si predstavíte pri vete: „T-1000 ako kladný agent FBI,“ a zúčastnil sa viacerých poriadne temných prípadov (napr. Trpezlivosť, jemne sa ponášajúca na Jeepers Creepers).

Protiamericky naladení Európania si myslia, že v USA je o ničom príroda, no každý, kto tomu rozumie, vie, že v skutočnosti vyráža dych. Okrem neuveriteľných národných parkov pozostáva z hlbokých lesov. A v hlbokých lesoch sa deje ľuďom čo? Minimálne v hororoch rozhodne nič pekné (Padá súmrak, Čert z Jersey, Výlet do hôr). V časti Boj s minulosťou tvorcovia dokonca stavili na vraždiace… stromy. Chvíľa hrobového ticha. Pokračujme ďalej.

Po lesoch sa stala ďalším obľúbeným prostredím voda (Bažina, Trojuholník, Mŕtvolné ticho, Zlá voda). Akty X vo všeobecnosti často volili atraktívne, pôsobivé a šťavnaté miesta, ako boli väznica (Zoznam), freak show (Humbug) alebo podzemné metro (Medúza). Mnohé zápletky síce boli bizarné, ale natočili ich natoľko zručne, že vám to docvaklo až spätne. O tom zrejme dostatočne vypovedá môj dialóg s pani manželkou, ktorá vošla do izby uprostred pozerania jednej časti a spýtala sa, prečo má Scully skafander, na čo som jej logicky odvetil „aby jej nevybuchla hlava“. Až po vyslovení danej vety nahlas som si uvedomil, aké sú niektoré zápletky pritiahnuté za vlasy.

Najmrazivejšie diely pojednávali o zle v ľuďoch. Obľúbení boli sérioví vrahovia, za čo mohla vtedajšia módna vlna kinohitov á la Mlčanie jahniat a Sedem. Avšak keďže sa pohybujeme vo svete paranormálnych javov, zakaždým šlo o vrahov s genetickou anomáliou, prípadne epizódu obohatil iný nadprirodzený prvok. Buď šlo o humanoidné bytosti (Hostiteľ) alebo ľudských mutantov: legendárny dvojdiel s požieračom pečení Hniezdo a Tooms, 2Shy o vrahovi špecializujúcim sa na ženy s vyššou konfekčnou veľkosťou či Hlad o bizarnom zamestnancovi fastfoodu.

Nechýbali však ani obyčajní zabijaci z mäsa a kostí. Spomedzi nich treba spomenúť kanibalské časti Naše mesto a najmä neskutočnú hixploitation bombu Domov, ktorá sa možno najintenzívnejšie zapísala do spomienok divákov. Po vrahoch sa pátralo aj v častiach Posledný odpočinok Clydea Bruckmana, Groteska a Hladomorňa. Významné postavenie majú Papierové srdiečka, ktoré nie sú geniálne, zato provokatívne narúšajú kontinuitu ohľadom Mulderovej sestry Samanthy.

Akty X, to boli aj špeciálne schopnosti ako pyrokinéza (Oheň), prepojenie myslí (Hladomorňa) alebo dokonca vštepovanie cudzích myšlienok (Priebojný). Carterov seriál sa nevyhýbal ani klasickým hororovým tvorom, ale snažil sa na ne hľadieť v rámci možností realisticky. Vďaka tomu sme sa dočkali nielen zbedačených a pre krv všetkého schopných vampírov (Trojica, Zlá krv), ale tiež vlkolaka (Tvary a teoreticky aj Policajti X, hoci z tých sa napokon vykľulo niečo iné), podmorských oblúd (Zlá voda o mestečku zasiahnutom hurikánom), duchov (Tiene), slávneho Diabla z Jersey (Čert z Jersey), čarodejníc (Krvavá krása o klinike krásy), šialených siekt (Pustovníci), prekliatych bábik (Panenka), woodoo (Čerstvé kosti) a rôznych parafráz, či už na škótsku Loch Ness (Bažina) alebo na morské legendy o lodiach bez posádky (Mŕtvolné ticho).

Reč nutne skôr alebo neskôr musela dôjsť aj na legendárny Bermudský trojuholník. Bohužiaľ epizódu s príznačným názvom Trojuholník nemôžeme ani s prižmúrenými očami charakterizovať ako hororovú (ale určite z nej treba vyzdvihnúť fantastickú scénu na jeden záber, v ktorej naštvanej Scully uskakuje z cesty polovica vyplašených agentov v budove FBI).

I po takmer troch desaťročiach sú hororové diely stále vydarené a z mnohých z nich by si mohli (a mali) brať príklad aj dnešné moderné horory. A to napriek tomu, že z čisto vizuálneho hľadiska nejde o žiadny zázrak. Naopak, často traja štyria herci postávajú v priemerne zariadenej miestnosti, na okraji temného lesa alebo v ošarpanej bočnej uličke. Navzdory tomu, alebo možno skôr vďaka tomu, atmosféra a napätie fungujú na jednotku.

Dokončenie nabudúce.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


26. marca 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií