Retro: Horizont udalosti

Event Horizon

Satan stretáva Votrelca a vy chcete byť pri tom. Alebo nechcete?

Rok 2015: Ľudia na Mesiaci založili prvú kolónu.
Rok 2032: Prvé bane na Marse.
Rok 2040: Experimentálna vesmírna loď Horizont udalosti vyrazila k hraniciam slnečnej sústavy a za Neptúnom zmizla, ide o najhoršiu vesmírnu katastrofu v histórii.
Rok 2047, súčasnosť: Horizont udalosti sa nečakane znova objavil na scéne. Vyráža k nemu skupina záchranárov, vrátane vynálezcu Dr. Weira.

V polovici 90. rokov bol režisér Paul W. S. Anderson nadopovaný úspechom Mortal Kombatu, a tak sa mu podarilo zohnať príjemných 60 miliónov dolárov na to, aby v americko-britskej koprodukcii stvoril odpoveď na Votrelca. Aby toho nebolo málo, rozhodol sa do toho zakomponovať tiež odpoveď na slávne satanské horory Prichádza Satan! a Rosemary má dieťatko.

Niečo také divoké asi nemohlo fungovať. Výsledok tomu zodpovedá. Nejde skrátka o príliš hladkú kombináciu žánrov. Treba ale povedať, že viac, ako dve desaťročia od premiéry ide o dielo, ktoré je v niektorých kruhoch bez debaty kultové.

Pôvodne scenár údajne operoval s prítomnosťou skutočného mimozemšťana (zrejme nie nepodobnému Votrelcovi). To sa ale nakoniec upravilo a namiesto neho sa na scéne objavilo zlo skôr ľudského než mimozemského charakteru. Od počiatku na nezdar odsúdená záchranná misia vyniká podmanivou, uhrančivou, brutálnou a ponurou atmosférou. Cítime, akí maličkí sú ôsmi hrdinovia v okolitej temnote. Bezvýznamní. Bezbranní. Hrozitánska, bezcitná, ohromujúca a ochromujúca veľkosť a dravosť vesmírnej prázdnoty. Stačí jediná chyba.

Dizajn skafandrov a vesmírnych lodí je omamný, úžasný. Ako keby ich navrhoval Dante s Gigerom a nie normálny pragmatický odborník. Korunu tomu nasadzuje hravý, dravý a statočný kameraman Adrian Biddle (Votrelci, 1492: Dobytie raja, Willow), ktorý prichádza s odvážnymi uhlami, aké vo filmoch bežne nevídame.

Kasting je silný, životaschopný. Laurence Fishburne (Matrix), Sam Neill (Jurský park), Kathleen Quinlan (Apollo 13), Joely Richardson (Loch Ness s Tedom Dansonom), Sean Pertwee (Equlibrium), či Jason Isaacs (séria Harry Potter) sa snažia a je to vidno. O to väčšia škoda, že vinou príliš aktívneho strihu je ich snaha do nemalej miery zbytočná. Vzťahy medzi postavami nie sú márne. Je jasné, že sa nejaký ten piatok poznajú a bok po boku prežili nejednu misiu. Avšak vzťahy kĺžu po povrchu, trpia skratkovitosťou. Nápad s traumami je v rovnakej miere klišé ako zaujímavý, v každom prípade traumy nie sú spracované nijako extra nápadito. Správanie skúsenej a profesionálnej posádky je absurdné; väčšinou tu pri prvej príležitosti praskajú nielen lode, ale aj nervy.

Podľa očakávaní je nálada spočiatku pokojná, nenásilná. No je zjavné, že na lodi sa v minulosti stalo čosi strašné. Gigantické priestory sú mrazivo vyľudnené. Nikto zo záchranárov netuší, čo sa tu prihodilo. A vlastne asi ani tušiť nechce. Lenže otázky musia byť položené, a tým pádom prídu aj odpovede. Desivé, provokatívne, znepokojivé. Pekelné. Od istého momentu sa situácia na lodi zvrtne a zvrhne a štartuje prehliadka gore. Hektolitre krvi, vypitvaný človek; uvidíme, čo to s ľudským telom urobí, ak sa bez skafandra ocitne v otvorenom vesmíre. Nič pre slabé žalúdky.

Čo sa spomenutého strihu týka, pravdou je, že v súvislosti s filmom kolujú legendy o údajnej viac ako dvojhodinovej režisérskej verzii, ktorá sa viac podobá pôvodnému zámeru. Nikto však túto verziu nevidel. Niekedy sa dozviete, že pôvodne mal byť film krvavejší a von išli tie najbrutálnejšie scény. Tomu pri pohľade na „oficiálnu“ verziu ťažko uveriť, lebo už tá je drastická až-až. Iní, naopak, tvrdia, že sa vystrihli skôr dialógy a nekrvavé, neakčné scény, o ktorých si štúdio myslelo, že zdržujú tempo. Tak či tak je faktom, že finálna minutáž je na film s takým pomerne veľkým počtom postáv podozrivo krátka (hodina a pol – a už idú titulky). Na internete môžete natrafiť na zopár vystrihnutých scén v rôznom štádiu dokončenosti. Niektoré sú naozaj krvavé, inak, naopak, dialógové.

Film každopádne skutočne pôsobí dosť skratkovito a dejovo nezrozumiteľne. Po sľubnom, atmosférickom a sympaticky pomalom rozjazde sa to „zrazu“ zlomí a stane sa z toho dosť chaotická, nezmyselná vyvražďovačka. Diery sa začínajú objavovať aj v deji. Napríklad, hoci som to videl prvý raz v kine koncom 90. rokov a odvtedy asi miliónkrát, nikdy som na sto percent nepochopil, prečo sa záporná postava stala práve z „tej“ postavy a nie z inej. A prečo raz má oči a raz nemá. Režisér by to určite dokázal vysvetliť, ale možno by bolo fajn nenechávať všetko na divákovej predstavivosti a proste niektoré veci podať polopatisticky.

Paulovi bolo za týmto filmom zjavne ľúto, a tak v rokoch 2009 a 2018 vyprodukoval dve jeho kópie – najskôr solídny film Pandorum a následne prepadákový seriál Origin.


Horizont udalosti (orig.: Event Horizon)
Žáner: horor, sci-fi
Výroba: USA, Veľká Británia, 1997, 96 min.
Réžia: Paul W.S. Anderson
Hrajú: Laurence Fishburne, Sam Neill, Kathleen Quinlan, Joely Richardson, Richard T. Jones, Jason Isaacs, Sean Pertwee a ďalší.


Súvisiaci link

Recenzia: Horizont udalosti (Juraj Červenák)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


19. júla 2019
Ivan Kučera