Retro: Freddyho smrť – Posledná nočná mora

Freddyho smrť

Chovanci nápravno-výchovného zariadenia pre mladistvých (a zopár dospelákov) prichádza do rodného mestečka dávno mŕtveho Freddyho Kruegera. Tu však prebudia dávno zlo.


Šiesta Nočná mora v Elm Street zo všetkého najviac pripomína dvojku. Lacnú, zlú, nešťastnú, vizuálne chudobnú, scenáristicky mdlú, herecky bezbrannú a režisérsky bezmocnú. Trpké prebudenie po výdatných audiovizuálnych (a iných mäsitých) hodoch z trojky, štvorky a päťky. Atmosféra je veľmi čudná, slabá. Séria začala definitívne mlieť z posledného a vzdávať to priamo pred fanúšikovými očami.

Postava zabijaka s nožovou rukavicou sa stávala neatraktívnou. Jej nové pokračovania zaujímali z roka na rok čoraz menší počet divákov. Po tomto trpkom dobrodružstve ešte horko-ťažko priklusal Wes Craven. Návrat otca zakladateľa do kultovej hororovej série mal byť veľkolepý, ale nakoniec to nebolo ono. Nepomohol ani divný crossover s Jasonom Voorheesom. Ani pár kraťasov. Ani remake (už bez Roberta Englunda).

Po vizuálnej stránke je šestka nízkorozpočtová nuda. Je prekvapivé, do akej lacnej chudokrvnosti skĺza sága dovtedy známa audiovizuálne podmanivými pokračovaniami. Jediné výnimky tvorí hŕstka trikových scén (napr. úvodné lietadlo). Aj tie však vyzerajú obyčajne, triviálne a ako to už chodí, triky samozrejme medzičasom zostarli, takže ešte o to odpudivejšie výsledok pôsobí dnes, v roku 2021.

O bezradnosti tvorcov vypovedá aj to, že krvi je tu len skutočné, nevyhnutné minimum (snáď len to s uchom). Keď to porovnáme s gore z predchádzajúcich dielov, ktoré vtedy dosahovalo vysokej úrovne, tak je otázne, či je Freddyho smrť vôbec ešte hororom. Niežeby horor robila hororom len krv. Utvára ho aj atmosféra. Vo Freddyho smrti ale nie je ani jedno z toho. Vrážd nie je najmenej, ale sú strašne nakrútené. Ich problém je aj v tom, že boli blbé už v scenári, napríklad hrozne trápna smrť na spôsob počítačovej hry.

Mnohí v súvislosti s touto snímkou často skloňujú komediálnych hercov Roseanne (z rovnomenného sitkomu, v ktorom hrala po boku Johna Goodmana) a Toma Arnolda (Pravdivé lži so Schwarzeneggerom) a ešte Johnnyho Deppa. Zjavne ide o ľudí, ktorí tento diel nevideli alebo videli, no rýchlo naň zabudli. Závidím im, avšak faktom je, že tieto tri osoby majú iba nepodstatné cameá. Namiesto nich tu máme tlupu necharizmatických postáv a hercov, oproti ktorým aj slabá partia z päťky Stephena Hopkinsa (v čele s nezabudnuteľným komiksovým kresličom) pôsobí ako majstrovsky vykreslená sonda do myslí a sŕdc americkej mládeže konca 80. rokov. Jedinú výnimku predstavuje Yaphet Kotto (Bežiaci muž, Votrelec), ktorý tu snáď ako jediný má charizmu a talent. Dokonca aj Englund je bez chuti, nevýrazný a to už je vážne čo povedať.

Rachel Talalay. A sme doma. Prebrať réžiu úspešnej série po menách ako sú Craven, Russell, Hopkins a Harlin určite nebolo jednoduché. Ale ak by Rachel bola talentovaná, určite by nenatočila taký fádny, nevýrazný a rutinný film. Neskôr sa podpísala pod hlúposti Vražedný computer a Tank Girl. Máte pravdu, škoda reči. Prečo dostala výsadu režírovať novú kapitolu ságy Elm Street práve ona? Jednak asi na schopnejšiu osobu v skromnom rozpočte nezostali peniaze nazvyš, jednak zrejme niekto dospel k záveru, že Rachel má morálne právo Elm Street režírovať, pretože sa ako asistentka a producentka podieľala na predchádzajúcich dieloch.

Napriek tomu by sa vo Freddyho smrti našlo pár plusov. Poteší Englund v civilnej polohe. Tentokrát (na rozdiel od minulých dielov) nemá len nemaskované cameo, ale relatívne plnohodnotnú vedľajšiu rolu. Nehrá samozrejme nikoho iného, ako samotného Freda Kruegera. Pred upálením. Spoznáte jeho ženu. Áno. Mal ženu. A dcérku. Áno, mal aj tú. Práve s ňou súvisí šokujúci twist, ktorý sa odohrá v polovici filmu.

Každý, kto automaticky rátal s návratom preživších postáv z päťky, zostane sklamaný. Do stredu diania sa dostávajú úplne nové postavy. Rok 1991 bol, čo sa hororov týka, jednou veľkou mizériou. Prišli tretie časti filmom Scanners, Critters a Detská hra, druhý Aligátor, šieste Kvílenie vlkolakov… Zďaleka najkvalitnejším hororom boli asi dosť matní Ľudia spod schodov. Paradoxne od Wesa Cravena.


Freddyho smrť – Posledná nočná mora (orig.: Freddy´s Death: The Final Nightmare)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1991, 89 min.
Réžia: Rachel Talalay
Hrajú: Robert Englund, Lisa Zane, Breckin Meyer, Yaphet Kotto, Roseanne Barr, Tom Arnold, Johnny Depp a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


5. novembra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií