Retro: Fakulta

Fakulta poster

Strednú školu na americkom vidieku ovládli mimozemšťania, ktorí si berú pozemšťanov za hostiteľov. Dokáže skupina neinfikovaných študentov poraziť vynaliezavé mimozemské spoločenstvo? Alebo to bude koniec ľudstva tak, ako ho poznáme?

Fakulta prišla na svet počas vrcholiacej Novej éry slasheru. Tento hororový podžáner sa do módy krátko prinavrátil v roku 1996, keď mal premiéru hit režiséra Wesa Cravena a scenáristu Kevina Williamsona Vreskot. V pomerne krátkom časovom úseku nasledovali snímky Viem, čo ste robili minulé leto, Vreskot 2, Halloween: H20… alebo Fakulta.

Jej zaradenie do tohto subžánru však vtedy bolo zavádzajúce. A je ním dodnes. Fakulta totiž opäť siaha po sviežich a jemne revolučných nápadoch Kevina Williamsona a znovu do popredia stavia tím tínedžerov z malého amerického mesta, ale technicky (napriek ubúdajúcemu počtu postáv) nejde o vyvražďovačku, ale o infekčné sci-fi, akých tu máme mraky. Spomeňme záležitosti s Donaldom Sutherlandom Vládcovia bábok a Invázia lupičov tiel, Inváziu s Nicole Kidman alebo kusy Johna Carpentera Oni žijú! a slávnu Vec. Mnohé zo spomenutých titulov majú základ v literatúre, konkrétne v knihách Johna Wooda Campbella Jr., Jacka Finneyho a Roberta A. Heinleina.

Napriek tomu bola Fakulta svojho času naozaj vnímaná ako plnohodnotná súčasť Novej vlny slasheru. Treba scenáristovi uznať, že sa ozaj snažil podvádzať na vysokej úrovni, takže nechýbajú základné slasherové pravidlá, vrátane obľúbenej hry na vraha. Pod maskou ústredného zla sa v súlade s podžánrom skrýva nečakaná postava, hoci v tomto prípade nie ani tak vrah, ako skôr „kráľ“ mimozemského spoločenstva.

Réžie sa ujal vtedy ešte hravý, dravý a neokukaný Robert Rodriguez (Desperado, Od súmraku do úsvitu). Neodpustil si vybavenie malej úlohy pre svoju múzu Salmu Hayek. S prispením Williamsonovho rázneho scenára sa mu podarilo vytvoriť množstvo skvelých, pútavých a parádnych scén, ako je útek zo školy, úvodné predstavenie hrdinov alebo jeden značne agresívny futbalový zápas. Bohužiaľ, takýchto pasáží nie je tak veľa, aby sme sa o Fakulte mohli baviť ako o kulte, hoci na druhej strane nepochybujem, že mnohí fanúšikovia to majú v paži a za kult ju považujú. Ja som z nej bol v čase premiéry sklamaný. Po parádnych traileroch a pohľade na mená za a pred kamerou som sa nevedel dočkať. No potom film v USA nešťastným spôsobom pohorel a u nás šiel rovno na video. To som si zohnal s nadšením, avšak s o to väčším sklamaním som ho dopozeral do konca. Ale musím uznať, že s pribúdajúcimi rokmi som mu ochotný mnohé odpustiť.

Určite však nie nezrozumiteľné mimozemské univerzum.
ZAČIATOK SPOILEROV
Prečo, keď nikoho nezabíjajú (jednak nechcú vzbudiť pozornosť neinfikovaného okolia a jednak potrebujú čo najviac hostiteľov), zabili riaditeľku školy? A prečo následne ožila? Lebo rany, ktoré jej v prológu boli zasadené, sa javili ako smrteľné. Ako je možné, že v pohode prežila? Kde mala jazvy? Na základe akej filozofie sa odseknuté prsty infikovaného zmenia na Vec z Rodiny Addamsovcov? Prečo telocvikár v úvode kolegyni prebodol ruku, aký zmysel to malo? Ako je možné, že potom ako infikovanej žene odtrhnú hlavu, si ju žena následne nasadí naspäť na krk(!) a nemá žiadne zdravotné následky? Odpoveď je, bohužiaľ, zrejme jediná – nemá to žiadny zmysel. Šlo o efekt. A veci na efekt nie sú skoro nikdy dobré.
KONIEC SPOILEROV

Záporne vnímam aj absurdné momenty, kde postavy hlavou prerážajú okná áut. V jednej scéne hrdinovia zabarikádujú všetky vstupy do telocvične, ale keď sa to scenáristovi hodí, tak jedny dvere sú zrazu otvorené. Štadión je plný infikovaných telocvikárov a futbalistov, ale finále si nezmyselne berie pod palec ústredný „šéf“ a zrejme svojich posluhovačov zo strategicky ťažko pochopiteľného dôvodu pošle domov. Asi na hamburger s kolou a hranolkami. A na konci je znepokojivo naznačený sexuálny románik medzi učiteľkou a študentom, ktorý v minulosti strelil do hlavy riaditeľku školy. Uff, silná káva i na mňa.

Fakulta sa tvári originálne, ale inak Williamson v podstate skopíroval infekčné mimozemské sci-fi horory. Napokon, cituje to aj priamo jedna z postáv priamo vo filme. Lenže to, že niečo cituje postava, ešte neznamená, že ste to neukradli. Rozporuplné sú tiež momenty, v ktorých žiaci mieria na svojich učiteľov strelnými zbraňami, prípadne ich fyzicky mrzačia. V tomto ohľade je Fakulta strašne škandalózna. Akože jasné, nech to tam je. Ale na konci by z toho malo byť niečo vyvodené. A nie aby sa v podstate ešte deti, ktoré sa dopustili krviprelievania, následne normálne zaradili naspäť do spoločnosti.

Plusom je atraktívny kasting, pozostávajúci z výrazných mien – ako v učiteľskom zbore, tak medzi rodičmi a deťmi. Telocvikár Robert Patrick (Akty X, Oheň na nebesiach), šéfredaktorka novín Jordana Brewster (séria Rýchlo a zbesilo, Texaský masaker motorovou pílou: Počiatok), čudáčka Clea DuVall (Astronautova žena, Nenávisť), drsný rebel Josh Hartnett (30 dní dlhá noc, Sin City), bifľoš Elijah Wood (Pán prsteňov, Maniak), zakríknutá učiteľka Famke Janssen (X-Men) a legendárna Piper Laurie (matka Carrie).

V snímke nájdete plno interných vtipov, ako je cameo kedysi kultového internetovo-filmového guru Harryho Knowlesa, alebo rôzne „povedomé“ mená postáv, medzi ktorými nechýba učiteľ menom Edward Furlong, čo je herec, ktorý sa preslávil rolou Johna Connora v Terminátorovi 2. A Elijah Wood hrá postavu menom Connor, ehm. Nechýbajú dve mená obšľahnuté z Votrelcov (Drake, Burke). Dvojnásobnou chuťovkou potom je účasť Roberta Patricka alias T-1000 zo spomínaného Cameronovho trháku. Potetovanú dračicu, ktorej sa Marybeth pýta na cestu, hrá režisérova sestra.


Fakulta (orig.: The Faculty)
Žáner: horor, sci-fi
Výroba: USA, 1998, 104 min.
Réžia: Robert Rodriguez
Hrajú: Josh Hartnett, Shawn Hatosy, Elijah Wood, Jordana Brewster, Clea DuVall, Laura Harris, Salma Hayek, Famke Janssen, Piper Laurie, Christopher McDonald, Bebe Neuwirth, Robert Patrick, Usher Raymond, Jon Stewart, Daniel von Bargen, Jon Abrahams, Harry Knowles, Duane Martin, Danny Masterson a ďalší.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Súvisiaci link

Recenzia: Fakulta (Juraj Červenák)


7. júna 2019
Ivan Kučera