Retro: Do vnútra Planéty opíc

Beneath the Planet of the Apes

Zostúpte do vnútra planéty. A zároveň na dno série. Jedno z mnohých.

Astronaut Brent (James Franciscus z hororu Posledný žralok) stroskotal na neznámej planéte, keď pátral po záhadne stratenom kolegovi Taylorovi (Charlton Heston). Zisťujeme, že Brent havaroval na tej istej planéte. Planéte opíc. Ukáže sa však, že tá má veľa neprebádaných zákutí, ktoré doslova žijú svojím vlastným životom. Odpovie mu na otázky Nova (znova, resp. stále Linda Harrison)? No, tá asi nie, keďže je nemá. Alebo nie je??? Na šokujúcu odpoveď si budete musieť počkať 95 minút!

Do vnútra Planéty opíc vzniklo len dva roky po jednotke. Sága sa už v druhej časti prepadla do žumpy, do akej sa obvykle iné filmové ságy prepadávajú až niekde okolo štvrtej, piatej časti. Povedať, že ide o veľmi slabé pokračovanie, by bolo zbytočne diplomatické vyhlásenie.

Iste, už prvý diel mal zopár chýb, ale oproti dvojke je to skutočne klenot žánru sci-fi. Dvojka je hrozné béčko. Dobrou správou je, že je taká čudná a bizarná, až je to svojím spôsobom zábava. Poteší tiež hŕstka (viac nie) prekvapivo vydarených hlášok typu: „Nesmú vás počuť hovoriť, inak bude nasledovať pitva a smrť – presne v tomto poradí“.

Na tomto mieste by sa asi patrilo upozorniť, že nasledujú spoilery. Najskôr som to chcel napísať bez nich. Ale prečo sa dobrovoľne pripraviť o more srandy?

V prvom rade, Franciscus sa strašne podobá na Hestona. V druhom rade, ten sa stal úplne bizarnou postavičkou, ktorá sa naplno objaví až na samom konci. Heston asi od začiatku tušil malér, ale z nejakého dôvodu prikývol aspoň na o čosi väčšie cameo. V treťom rade, film otvára štvorminútová (!) repríza záveru predchádzajúcej časti (!!).

V dvojke majú opičí hrdinovia z jednotky (veterinárka Zira a jej manžel Cornelius) iba malý priestor a ich miesto preberá minister vedy Dr. Zaius a militantný gorilí Ursus. Dej sa v druhej polovici presúva do Zakázanej zóny, ktorú si môžeme pamätať už z úvodu a záveru jednotky. Mimochodom, spomínate si, ako sa v nej na trojicu astronautov zrútila skala? Vtedy to zostalo bez vysvetlenia, ale v dvojke sa scéna môže ukázať v nových súvislostiach – zhodili ju mutanti?

Presne tak, v dvojke do univerza série vstupujú ľudskí mutanti. Vyzerajú v podstate úplne ako normálni ľudia, akurát sú plešatí. Okrem toho sú telepati, čo sa prejavuje tak, že keď sa rozprávajú s hrdinom, kývnu hlavou, niečo pípne a hrdina po nich nahlas zopakuje otázku. Film obsahuje plno absurdných zjavov, ako výcvik goríl alebo bizarný moment, v ktorom zisťujeme, že mutanti ako svojho boha uctievajú atómovú bombu, ktorú pri prvej príležitosti mienia použiť (pričom im musí byť jasné, že tým zároveň zničia samých seba, ale dovtedy žiadne samovražedno-martýrske sklony neprejavujú).

Dvojka je o čosi výpravnejšia ako jednotka, kde sa celá planéte zúžila iba na pár domčekov s tridsiatimi obyvateľmi. Pokračovanie sa síce robilo v rovnakých kulisách opičieho mesta, ale minimálne opičie vojsko je príjemne veľké. Film vizuálne pravdaže dávno pradávno zostarol, ale treba dodať, že výprava Zakázanej zóny napriek istému nie práve dobre maskovanému stupňu umelohmotnosti dodnes dýcha zaujímavou atmosférou a patinou, z ktorej cítiť zmar ľudskej spoločnosti (napr. prostredie prastarého podzemného metra).

Do vnútra Planéty opíc sa končí celosvetovou genocídou, ktorú zrejme nikto neprežije. Ako však ukázala nasledujúca trojka, trom opiciam sa prekvapivo podarilo v poslednej chvíli odletieť. Do minulosti Zeme, keď opice ešte nerozprávali a boli zavreté v klietkach alebo behali po džungli.

Ale to už je iný príbeh.

Možno ešte horší.

Viem, že sa tomu ťažko verí.


Do vnútra Planéty opíc (orig.: Beneath the Planet of the Apes)
Žáner: sci-fi
Výroba: USA, 1970, 95 min.
Réžia: Ted Post
Hrajú: James Franciscus, Kim Hunter, Maurice Evans, Linda Harrison, Natalie Trundy, Charlton Heston a ďalší.


Súvisiaci link

Retro: Planéta opíc


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


14. augusta 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií