Retro: Chvenie

Tremors

Dnes videoklasika. Pozor. Netrasie sa zem?

Tento film máme viacerí v spomienkach zaevidovaný pod obskúrnym prekladom V krajine raketových červov, ale medzi divákmi mojej generácie sa ujal skôr originálny názov Tremors. Už menej sa ujal oficiálny preklad Chvenie, ktorý je ale paradoxne najvýstižnejší.

Hoci sa snímka pokladá za hororovú komédiu, v skutočnosti je to komplikovanejšie. Áno, humor je prítomný. Konkrétne v podobe postáv – nielen militantného pošuka Burta Gummera, ale hlavne prostredníctvom ústrednej, krásne flákačskej dvojice v podaní Kevina Bacona a Freda Warda. Tie postavy sú parádne, zábavné, panuje medzi nimi skvelá chémia, hláškujú ako o život a správajú sa veľmi srandovne, ale bez toho, aby stratili vaše sympatie. Stále im držíte palce, lebo je to štýl humoru a odľahčenia, ktorý postavy poľudšťuje. Po boku týchto dvoch maniakov sa však nestratia ani ostatné postavy, medzi ktorými možno spoznáte vtedy 11-ročnú Arianu Richards (neskôr Lex z Jurského parku) a dvorného herca Johna Carpentera Victora Wonga (Vládca temnôt, Veľké problémy v Malej Číne).

Paradoxne ale napriek tomu je celková atmosféra vážna a hororová, nechýba plno nechutných úmrtí a dokonalé masky a triky, ktoré zostarli len minimálne. Príšery sú síce ukryté pod zemou, ale pomerne často sa rôznymi spôsobmi prejavujú aj mimo nej a treba uznať, že tvorcovia sa s nimi vyhrali. Ako mám rád hororový žáner všeobecne, tak nemám rád jeho kombináciu s komédiou. Je ale pár výnimiek, keď je humor v horore prítomný bez toho, aby sabotoval celkovú temnú atmosféru. To je presne prípad Chvenia. Ponúka humor vďaka humorným (ale uveriteľným) postavám, avšak popritom neničí celistvosť žánrovej atmosféry.

Veľa robí aj skvelá, pôsobivá výprava vyprahnutej planiny, kam vedie len jedna cesta, po ktorej skoro nikto nejazdí, lebo veď kto a prečo, keď tu nič nie je? Ak natrafíte na obchodík so zmiešaným tovarom s premrštenými cenami, tak sa dá povedať, že je to na tunajšie pomery luxus.

Treba pochváliť i dobrý koncept. Obludy sa pohybujú pod zemou a nemajú oči. Tým pádom sú slabými protivníkmi, nie? Nuž… ani nie. Reagujú totiž na vibrácie na povrchu. Ak utekáte a vynoria sa pred vami, teoreticky vám stačí prestať sa hýbať a oni by mali zaliezť naspäť. Alebo vám stačí vyliezť na najbližšiu skalu (alebo telefónny stožiar) a tam ste v bezpečí. Lenže oni tušia, že tam stále niekde ste. Hliadkujú vo vašej blízkosti a čakajú, kedy vám prasknú nervy, zoskočíte zo skaly a začnete bežať k autu, ktoré na vás čaká. To je ich chvíľa. Vtedy zaútočia.

V nasledujúcich desaťročiach sa producenti nedokázali rozhodnúť, akým smerom sériu viesť – či po cestičke humoru alebo hororu. Rovnaký rozkol vládol u postáv, resp. hercov. Ešte v dvojke (ktorá prišla nepochopiteľne až šesť rokov po úspechu jednotky) to vyzeralo na to, že ságu povedie Fred Ward, ale v trojke chýbal a do ságy sa už nikdy viac nevrátil. Štvorka bola pre zmenu westernový prequel, čiže teoreticky sme sa museli zaobísť bez obľúbených postáv, ale prakticky sme sa napriek tomu dočkali Michaela Grossa v úlohe Burta Gummera, pardon Hirama Gummera. Ten sa série už nikdy nepustil a zostal jej verný dodnes. V zatiaľ posledných pokračovaniach (z rokov 2015 a 2018) sa k nemu pridal Jamie Kennedy alias videomaniak Randy z Vreskotov. Ale treba povedať, že fanúšikovia jednotky určite nie sú s vývojom ságy spokojní a k dispozícii majú v podstate len prvý a ako-tak druhý diel (ale už ten je vážne dosť zlý). Plus možno westernový prequel. Zvyšok sa odtrhol z reťaze, ponúkal čoraz viac čoraz horších efektov a čoraz viac čoraz nefunkčnejšieho humoru.

V roku 2018 to vyzeralo optimisticky. S hrmotom sa začal približovať seriál s veľkolepým Baconovým comebackom a v réžii solídneho Vincenza Nataliho (Kocka, Splice). Podľa všetkého bohužiaľ vznikol len skúšobný pilot, ktorý televízia dodnes nepustila von a stopla natáčanie ďalších dielov. Pritom trailer vyzeral dobre. V skutočnosti to bol už druhý pokus o seriál z daného univerza; prvý prihrmel v roku 2003.


Chvenie (orig.: Tremors)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1990, 96 min.
Réžia: Ron Underwood
Hrajú: Kevin Bacon, Fred Ward, Michael Gross, Ariana Richards, Victor Wong a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


29. mája 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií