Retro – Čeľuste 4: Odplata

Čeľuste 4 - odplata

Klan Brodyovcov zrejme musel v minulých životoch spáchať čosi príšerné a teraz ho dostihla karma. Začalo sa to v roku 1975, keď otca na mori takmer pripravil o život veľký biely. V roku 1978 sa o to pokúsil u pobrežia Amity ďalší a v 1983 si síce Martin Brody dal prestávku, ale pre zmenu si to vyžrali jeho synovia Sean a Michael.

Píše sa rok 1987. Martin Brody je mŕtvy. Hoci herec Roy Scheider v tom čase žil, do trojky sa odmietol vrátiť. Detto do štvorky. Preto s ním producenti stratili trpezlivosť a zabili ho mimo záber (je aspoň na fotke v policajnej kancelárii). Kto sa však v štvorke vracia (po prestávke v trojke), je jeho žena Ellen (Lorraine Gary).

Kým v trojke jej synov hrali Dennis Quaid (Mike) a John Putch (Sean), tentokrát sú to Lance Guest (Carpenterov Halloween 2) a Mitchell Anderson. Chudák Sean zomiera hneď úvode, keď si žraločia pomsta vybrala krutú daň. Vskutku neľudský darček pod stromček pre matku. Tá, psychicky na dne, vyráža na slnečné Bahamy, kde žije Michael s rodinou. Pracuje tu aj so svojím najlepším kamošom Jakeom (Mario Van Peebles – Exterminátor 2). Ellen nájde lásku v podobe atraktívneho, šarmantného pilota Hoagieho (Michael Caine!!!). A potom hladinu rozreže žraločia plutva.

Caine viackrát odpovedal na otázku, čo viedlo herca jeho prestíže (v tom čase mal za sebou štyri nominácie na Oscara, z nich jednu premenil na zlato) k účinkovaniu v sérii Čeľuste. Údajne pekný honorár, za ktorý si kúpil ešte krajší dom. Faktom je, že si to zrejme zaslúžil, pretože hoci ságu svojou prítomnosťou stiahol k romantickému gýču, treba dodať, že byť ženou vo vyššom veku, zrejme by som po jeho boku tiež chcel stavať na pláži hrady z piesku. Ostatní sú štandardní, snáď len na Lorraine Gary. V niektorých scénach vidno, že nie je pred kamerou vo svojom živle, chýbajú jej skúsenosti a občas pôsobí neistým, zvláštnym dojmom. Okrem tejto série inde príliš neúčinkovala. Sem-tam sa v niečom mihla, ale žiadny zázrak to nebol. Obvykle Zlaté maliny nespomínam, ale možno práve nominácia na túto „cenu“ ju urazila a odvtedy v ničom nehrala.

Keď už sme pri hercoch, Mario Van Peebles sa k ľudožravým žralokom vrátil o 29 rokov neskôr, keď režíroval USS Indianapolis: Boj o prežitie s Nicolasom Cageom. Film sa zaoberal krvavými udalosťami okolo stroskotania vojnovej americkej lode, o ktorej zasvätene a nezabudnuteľne v prvých Čeľustiach rozprával majestátny Robert Shaw ako Quint. Ak by ste na tento príbeh mali chuť aj tretí raz, siahnite po televíznej Operácii Žralok z roku 1991.

V štvorke tvorcovia zachádzajú ďaleko. Ich žralok nemá s realitou takmer nič spoločné. V niektorých scénach takmer až lieta nad vodnou hladinou! Hoci je to absurdné, bizarné a WTF, pozerá sa na to dobre. Film obsahuje šokujúco málo úmrtí, ale mne to nevadilo. Ide o najmenší počet smrtí v ságe; ak necháme bokom sny a predstavy, tak v štvorke zomrú iba dvaja ľudia. Plus jedna postava takmer, ale po kvalitnom rozžutí čeľusťami megažraloka a následnom utopení, samozrejme, prežije.

Postavy sú vcelku fajn a sympatické. Zábery na exotické more pôsobia vďaka paranoidnej(?) Ellen zlovestne aj uprostred najslnečnejšieho dňa v roku. Štvorku hodnotím relatívne kladne (som asi sám na celej planéte), ale uznávam, že žralok putujúci cez pol sveta je ozaj mimo. No nie je to nič oproti tomu, že jednu rodinu v priebehu pár rokov brutálne napadli štyri(!) žraloky. Keby šlo o jeden kus nepoviem, istú (hororovú) logiku by to malo. Ale vždy iný kus? Uff, drsné. Žeby rodinní príslušníci?

Po geniálnej jednotke, nie zlej ale dosť nudnej dvojke a nechcene zábavnej trojke sa séria definitívne uzavrela štvorkou. (Hoci keď v roku 1999 mala premiéru Zradná hlbočina, pár ľudí naznačovalo, že ide o mierne upravený pôvodný scenár k Čeľustiam 5). Je to koniec vcelku dôstojný a kruh sa uzatvára (dojemná scéna pri stole s „napodobňovaním“, viď. rovnaká scéna z prvej časti). Na jednotku sa samozrejme nechytá ani omylom a niektorí diváci štvorku dodnes sebavedomo vyhlasujú za jeden z najhorších hororov desaťročia.


Čeľuste: Odplata (orig.: Jaws: The Revenge)
Žáner: horor
Výroba: USA, 1987, 89 min.
Réžia: Joseph Sargent
Hrajú: Lorraine Gary, Lance Guest, Mario Van Peebles, Michael Caine a ďalší.


Viac autorových článkov nájdete na autorovom blogu, na jeho facebookovom profile, pod prezývkou Tron je aktívny na stránkach CSFD.cz.
Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 5,99 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


14. decembra 2018
Ivan Kučera