Retro: Angel Heart

Angel Heart

V najlepšej noir tradícii namaľoval Alan Parker v roku 1987 hororovú bombu. Pri jej maľbe mu pózovali Mickey Rourke, Robert De Niro, Lisa Bonet a viacero podrezaných sliepok.

Parker (Polnočný expres, Evita, Horiaca Mississippi) si vyhliadol knihu Williama Hjortsberga zo sedemdesiatych rokov (v češtine vyšla v roku 1993 pod názvom Padající anděl). Je to temný príbeh o súkromnom očku najatom tajomným mužom na nájdenie osoby mužského pohlavia. Jednoduché? Ako sa ukáže, nič nie je jednoduché. Detektív sa proti svojej vôli namočí do smrteľne nebezpečných vôd, o ktorých existencii dovtedy nemal ani potuchy. A bude to horor. Drsný horor, ktorý jeho životom otrasie tak, že potom už nič nebude také ako predtým.

Angel Heart je snímka postavená na množstve vecí. Jednak je tu originálny scenár, ktorý je na jednej strane príjemne komorný (plus mínus len tri dôležité postavy) a priamočiary (osoba A musí nájsť osobu B), ale zároveň je plný nečakaných zvratov vrcholiacich vo výbušnom finále, keď sa dočkáme ukážkového twistu. Všetko k nemu smerovalo (viď. rôzne krátke prestrihy a snové flashbacky, ktoré divákovi zjavne dačo chcú povedať), no až na samom konci do seba všetko zaklapne. Dobre to mali chalani premyslené!

Zároveň film stojí na plnokrvnej atmosfére. Po štyridsiatich minútach sa dej plynulo presúva do okrajových mestských štvrtí černošských komunít, kde medzi miestnymi stále prežívajú prastaré voodoo praktiky, mýty, povery, zvyky, legendy. Je to územie plné nočných klubov, dusného džezu, amuletov, kultov a pohanských rituálov, počas ktorých krv tečie prúdom (nielen slepačia). Atmosféra je južanská, lepkavá a lascívna. Útočí na živočíšne pudy.

Samozrejme, nesmieme zabudnúť na kasting. Hoci je dnes Mickey Rourke tam, kde je, v polovici 80. rokov bol hviezdou vďaka erotickému trháku s Kim Basinger 9 a ½ týždňa. Vždy som mal „prekliateho“ Mickeyho rád, bral som ho ako talentovaného umelca a o tom niet lepšieho dôkazu ako tento film. Režisér netrafil vedľa ani u De Nira, ktorý má relatívne malý, ale o to nezabudnuteľnejší priestor (herec preslávený predovšetkým mafiánskymi rolami mal v tom čase doma na poličke dvoch Oscarov a ďalšie dve nominácie).

Ak sme filmu mohli niečo vytknúť, tak možno trošku zbytočnú štylizáciu do 50. rokov 20. storočia. Celé to totiž nie je extra vizuálne podmanivé. Výprava New Yorku aj Louisiany je síce atmosférická, ale žeby z nej nejako extra bolo cítiť päťdesiate roky, sa nedá (až na pár detailov, ako sú dobové autá) s čistým svedomím povedať. Dej sa pokojne mohol odohrávať v osemdesiatych rokoch a nič by sa nestalo (svetová vojna sa v pohode mohla nahradiť napríklad vojnou vo Vietname).

Napriek tomu, že ide po všetkých mysliteľných a azda i menej mysliteľných stránkach o fakt vydarenú záležitosť, nakoniec sa snímka paradoxne najviac preslávila krátkou erotickou scénou. Inkriminovaná pasáž medzi 35-ročným Rourkem a vtedy 20-ročnou Lisou Bonet bola intenzívna a otvorená. Scéna v čase premiéry razantným spôsobom znepokojila Billa Cosbyho, v ktorého úspešnom seriáli Show Billa Cosbyho Lisa hrala. Dokonca až do takej miery, že svoju seriálovú dcéru načas vykázal zo seriálu a umožnil jej vrátiť sa až oveľa neskôr, keď ho prešiel hnev. Javí sa to ako absolútna zvrhlosť hlavne po tom, čo Cosbyho na staré kolená obvinili desiatky žien zo znásilnenia (po tom, čo ich zdrogoval), sudca ho označil za sexuálneho predátora a kedysi slávny komik putoval za mreže.

V tom roku malo premiéru viacero dnes už klasických hororových titulov, ako boli prvý Predátor, druhý Evil Dead, Hellraiser, Carpenterov Vládca temnôt alebo solídna Nočná mora z Elm Street 3. O vysokých kvalitách dnešného retra vypovedá to, že sa v tomto silnom rebríčku rozhodne nestratil.

Tak a je dole. Kto pôjde za ním?


Angel Heart (orig.: Angel Heart)
Žáner: horor
Výroba: USA, Kanada, Veľká Británia, 1987, 113 min.
Réžia: Alan Parker
Hrajú: Mickey Rourke, Robert De Niro, Lisa Bonet, Charlotte Rampling, Pruitt Taylor Vince a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


13. marca 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií