Retro: Alf (seriál)

Alf

Žerie mačky. Robí ľuďom zo života peklo. Neupratuje po sebe. Agresívny, nepredvídateľný jedinec, ktorý sa neriadi pozemskými pravidlami. Člen tajomnej mimozemskej civilizácie. Alf. Strážte si televízny ovládač!

Akoby to bolo len teraz, čo sme si pravidelne sadali pred televízory, aby sme videli nový diel tohto populárneho sitkomu. Pamätám si, že sa vtedy ku mne dostali čokolády rakúskej výroby s obrázkami Alfa, a tak som si myslel, že je to rakúsky seriál. Ale nie, je americký. Len bol v tej dobe taký populárny, že sa dostal „všade“ a logicky sa to prejavilo aj na gigantickom merchandisingu. Takže sa na trh dostavili nielen „alfovské“ sladkosti, ale aj plyšáci a iné hračky, samolepky, žuvačky, samozrejme oblečenie alebo plagáty. Istý čas sa dotyčná neznesiteľná mimozemská osoba dokonca stala maskotom televízie Markíza.

Prečo bol Alf taký obľúbený? V našich končinách mu k tomu určite dopomohol dokonalý dabing Stana Dančiaka. Hlavne ale vtedy bola skrátka taká doba. Komunizmus bol preč, krajina sa rozdelila a spoza hraníc k nám prenikalo čoraz viac dovtedy zakázaných filmov a seriálov. Bolo to ako ocitnúť sa v raji. Zrazu sme mali „všetko“. Najskôr vďaka českej Nove a neskôr štafetu prebrala jej „sestra“ Markíza bombardujúca slovenských divákov renomovanými sitkomami ako boli Krok za krokom, Plný dom alebo Priatelia. Alf im bol vyrovnaným partnerom. Ponúkol fantastické postavy, z nich každá bola iná, takže nielen medzi nimi a Alfom, ale i medzi jednotlivými členmi rodiny fungovala čulá interakcia.

Samozrejmosťou boli parádne zápletky, ktoré sa dajú vtesnať do jednej vety (také zvyknú bývať najlepšie), a dynamické dialógy. Alf neustále niečo vymýšľal, niekedy vedome, niekedy šlo o nehodu (na tie bol špecialista). Veľa mimoriadne humorných okamihov pramenilo z toho, že Tannerovci museli Alfa za každú cenu zatajiť pred všetkými hosťami v dome. Vlastne, kvôli Alfovi museli do značnej miery upraviť svoj súkromný život, dovolenky obmedziť na minimum atď. Napätie sa doslova dalo krájať z každej scény, keď zostal Alf bez dozoru sám doma. Vtedy bola naozaj len otázka času, kedy niečo vyparatí. Tieto pasáže by sa dali prirovnať k situácii, že malé dieťa zapáli sviecu a chodí s ňou z jednej izby do druhej. Je jasné, že na 97 % to môže mať iba jeden koniec.

Obyvateľ planéty Melmac, civilným menom Gordon A. Shumway, bol obľúbený do takej miery, že nedal pokoj ani po poslednej časti. Tá je mimochodom dokorán otvorená, keďže tvorcovia dúfali, že televízia odklepne ďalšiu sériu. Neodklepla. Tvorcovia si povedali, že to napriek tomu ešte raz skúsia, a to rovno formou celovečerného filmu, v roku 1996.

Filmový celovečerák sa v roku 1998 dostal aj do slovenských kín, avšak bol to prepadák. To by nevadilo, ale hlavne išlo o prepadák zaslúžený. A to už vadilo. Alf sa dostal do vojenského prostredia, kde ho ako mimozemskú entitu skúmala armáda. Zbožňovaní Tannerovci (nevraviac o susedoch Ochmonekovcoch) nedostali ani cameo, čo bolo rúhanie. Zato bol prítomný Martin Sheen, otec Charlieho Sheena, a Miguel Ferrer (bratranec Georgea Clooneyho a herec z Horúcich striel 2, kde ho preslávila hláška Charlieho Sheena „Niečo vám poviem, poručík. Nevravím, že vám neverím. Ale nevravím ani to, že vám verím. Ale skôr nie, ako áno.“).

Bez Tannerovcov filmový Alf nefungoval. Zostal len smutný tieň slávnej legendy. Zaujímavé je, že viacerým hercom zo seriálu od istého okamihu údajne prišlo ponižujúce hrať druhé husle vedľa plyšáka. Svojím spôsobom ich to urážalo. Najviac údajne hlavu rodiny v podaní Maxa Wrighta, pre ktorého bola prítomnosť mimozemšťana v rodine skutočne poriadnym testom nervov. Sympaťák Max zomrel ako 75-ročný v roku 2019 a nikdy sa extra nepreslávil, ale mal vedľajšiu úlohu v sitkome Norm MacDonald. Film paradoxne ukázal, že sa Max a spol. mýlili. V skutočnosti boli skvelí, pretože film doplatil práve na ich absenciu.

Nuž, konce legiend bývajú aj takéto nemastné – neslané. Zaujímavé je, že hoci Alf má v našich končinách absolútne kultovú povesť, v skutočnosti zasa až o taký gigantický trhák v USA nešlo, pretože sme sa dočkali len štyroch sezón. Nie je to málo, mnohé seriály sú stopnuté po pilote… ale napríklad Lost ich mal šesť. A Kobra 11 sa nebezpečne blíži k tridsiatke.


Alf (orig.: ALF)
Žáner: sci-fi sitkom
Výroba: USA, 1986 – 1990, cca 30 min./epizóda
Réžia: Nick Havinga, Peter Bonerz, Paul Fusco a ďalší.
Hrajú: Max Wright, Andrea Elson, Anne Schedeen, Benji Gregory a ďalší.


Všetky články rubriky Retro nájdete pod týmto linkom.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


21. mája 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií