Reportáž: IstroCON a Comics Salón 2015 očami ostrieľaného fanúšika

IC CS 2015 Krst knihy - Anton Stiffel a Ivan Alaksa
IC CS 2015 autori Zuzana Droppova, Petra Slovakova a Ondrej Trepac
IC CS 2015 Frantiska Vrbenska a Vlado Risa
IC CS 2015 blogerka Anetta Riddick Cizmarikova a spisovatel Mark E. Pocha
IC CS 2015 usmievavy Brloh
IC CS 2015 trening
IC CS 2015 historicka cas
IC CS 2015 narocny cosplay
IC CS 2015 narocny cosplay 2
IC CS 2015 narocny cosplay 3

Máte radi fantastiku? Máte radi anime, mangu, komiks? Máte radi počítačové a stolné hry? Ak ste aspoň raz odpovedali áno, určite ste nesmeli chýbať na tohtoročných festivaloch – XII. ročníku Comics Salónu a XXVIII. ročníku Istroconu, ktoré sa uskutočnili v dňoch 18. – 20. 9. 2015. Nemohol som tam chýbať ani ja.

Tento rok sa nesie v znamení zmien. Slavcon zmenil miesto conu, brnenský Conec tak isto, a do tretice aj Istrocon spolu s Comics Salónom. Z Istropolisu sa presťahovali medzi zeleň, do Domu kultúry Ružinov. Pravdupovediac, mal som trocha obavy, kam sa všetci návštevníci pomestia, ale… poďme od začiatku.

Conový piatoček

V piatok dopoludnia som v dobrej nálade vyrazil do nášho hlavného mesta. Cesta mi ubiehala rýchlo, keďže do Bratislavy to mám kúsok. Cestou na con som sa zastavil ubytovať v blízkom hoteli Turist, kde už na mňa čakal Peter Šufliarsky zo svojimi spolucestujúcimi zo stredného Slovenska. Ubytovanie prebehlo rýchlo a my sme sa vybrali na con. Pred budovou sa už pohybovalo zopár masiek, ale bol koniec týždňa, takže ich bolo stále málo.

Plánoval som si pozrieť podrobne celú budovu, aby som sa tam vedel zorientovať, ale nepodarilo sa mi to. Hneď pri dverách som stretol Mareka Slabeja, ktorého poviedka je nominovaná na Cenu Intel v rámci Martinus Cena Fantázie. Vyšli sme von pred budovu a obsadili jeden zo stolov, ktoré organizátori prichystali pre návštevníkov. Postupne sa k nám pridávali ďalší známi: Kamila Galbavá, Heňa Galgóciová, conový fotograf Ján Žižka, bloggerka Aneta „Riddick“ Čižmáriková, Mirka „Freya“ Weberová, Martin „Roger“ Králik. Rozprúdila sa diskusia nielen o knihách, ale i o bežnom živote, časoch minulých aj budúcich. Po pár chvíľach prešli okolo nás vystrašení spisovatelia Katarína Soyka, Lenona Štiblaríková, Mark E. Pocha a ilustrátor Martin „Cuco“ Luciak. Niet sa čo čudovať, že vyzerali vystrašene, lebo vo štvrtok 17. 9. 2015 sa všetci menovaní (a nielen oni) zúčastnili v Mestskej knižnici Petržalka v Bratislave na Hodinke hororu. Dámy z vydavateľstva Hydra priniesli so sebou aj jednu svoju horúcu novinku – knihu Zabudnutý vesmír od Antona Stiffela, ktorá sa mala krstiť v sobotu večer.

Pri rozprávaní a počúvaní čas rýchlo ubiehal a ja som zistil, že o chvíľu začína otvárací program. Vybral som sa teda preskúmať DK Ružinov. Oproti Istropolisu je Dom kultúry menší, ale prednáškové sály sa mi zdali väčšie. Možno za to mohol menší vestibul, uprostred ktorého kraľovali staré automaty. Po bokoch vestibulu stáli stánky spoločnosti Brloh – ten najlepší úlet, MadMaxon shop a mnohých ďalších. Stánkov bolo menej ako po minulé roky. Predávali sa tam plyšové hračky, tričká, odznaky, knihy, stolné hry, prívesky a kopa iných vecí. Tí, ktorí navštívili Istrocon a Comics Salón v minulosti, roky si určite pamätajú hluk, ktorý vládol na prvom poschodí v Istropolise, kde sa nachádzali počítačové hry. Tu ho vystriedalo „skoro ticho“.

Nájsť v DK Ružinove prednáškové sály bol trochu problém, asi sa chceli pred návštevníkmi skryť, ale nakoniec som mal úspech. Vybral som sa do Veľkej sály, kde sa začínalo slávnostné otvorenie oboch festivalov. Ceremoniál bol krátky, veď každý sa už tešil na ďalší program. Moderátori spomenuli Tombu – súťaž o ceny, kde hlavnou cenou mal byť notebook od spoločnosti Dell a PS4 od spoločnosti Sony. Ďalšou zmenou bola aj veľká LCD obrazovka vo vestibule, na ktorú sa mali premietali cosplay, karaoke a cosplay divadlo. Na pódium vystúpil aj hlavný organizátor oboch festivalov Róbert „Win“ Žittňan a krstná mama, ktorou sa tento rok stala Heňa Galgóciová. Plagáty festivalov sa pokrstili energetickým nápojom.

Ja som sa vybral na dve prednášky jednej z najznámejších českých spisovateliek – Františky Vrbenskej. Prvá niesla názov Mágové, alchymisté a smrt. Tú druhú s názvom Kroniky karmínových kamenů a XB-1 uvádzala spolu so spisovateľom a vydavateľom časopisu XB-1 Vladom Ríšom. Tieto prednášky boli medzi poslednými tohto večera. O dvadsiatej prvej hodine sa brány DK Ružinov zavreli. Časť návštevníkov vyrazila do geek pubu s názvom Dungeon pub, ktorého slávnostné otvorenie bolo naplánované na dnešný večer, kde sa konala aj afterpárty po Comics Salóne. Verím, že mali plno a v budúcnosti sa tam budú konať zaujímavé akcie. Tým, ktorým sa tam nechcelo ísť (cesta tam bola krátka, ale naspäť dlhá) si mohli posedieť v blízkych reštauráciách a baroch. Alebo ísť spať.

Conová sobotička

Začiatok sobotňajšej časti Istroconu patrí už pravidelne vyhláseniu výsledkov súťaže Poviedka Istroconu (vyhlásenie súťaže). Tento rok ju vyhral Ján Gálik, na druhom mieste skončila Jana Plauchová a tretie miesta boli dve, získali ich Miro Švercel a Miroslav Repaský. Tak ako vždy, vyhodnotenie moderoval Martin „Roger“ Králik spolu s Bohumilom „Hromovladom“ Stožickým. Po vyhlásení výsledkov nasledovala prednáška Lívie Hlavačkovej s názvom Rozoznáte realitu? Pohľad vs. Fantázia autorov. Lívia je stálou prednášajúcou na Istroconoch a jej prednášky nie sú zamerané iba na fantastiku, ale majú aj pohľad z medicínskej stránky.

Ani steampunkeri nezostali nasucho. Česká spisovateľka Petra Slováková si pre nich pripravila hneď dve prednášky. Obe sa konali v zmiešanom Kórea/Popkultúra salóne. Prvá niesla názov Steampunkový interiér a druhá Steampunkové knihy u nás. Pre fanúšikov komiksov si Kamil „MdS“ Bernášek pripravil sériu prednášok. Vydavateľstvo Slovart v zastúpení Erikom Fazekašom sa predstavilo s prednáškou Ako vzniká kniha a čo teraz vzniká vo Vydavateľstve Slovart.

Medzitým všetkým pobehovaním som si našiel čas aj na menší obed. Rozhodnúť som sa mohol medzi reštauráciou pri hlavnom vchode do budovy, stánkami s cigánskou, pečenou klobásou alebo suši, poprípade reštauráciou s grilom, ktorá sa nachádzala neďaleko. Vyhrala posledná možnosť, reštauráciu Lagúna a jej grilované koleno môžem odporučiť. Ale vráťme sa naspäť na Istrocon a Comics Salon…

Ak ste sa pozorne dívali, mohli ste medzi návštevníkmi zazrieť dvoch chalanov s videokamerou, ako skoro všetko natáčajú. Boli to Marek Čabák a Juraj Búry, ktorí tú natáčali ich pravidelnú týždennú reláciu Týždeň geeka (Týždeň geeka č. 63 – ComicsSalón a IstroCon 2015), plus dáke tie bonusy. Medzitým sa ozval hluk. To sa začala súťaž v karaoke. Veľká sála sa zaplnila do posledného miestečka a tí, ktorým sa neušlo miesto, mohli prenos sledovať na veľkej LCD obrazovke vo vestibule alebo v Anime salóne. Spev súťažiacich sa rozliehal po celej budove.

Nesmiem zabudnúť ani na masky. Nie som žiadny expert na anime, mangu, počítačové hry, mnohé z nich som nepoznal. Ale bol tam Pikaču, bojovník Chaosu z Warhammera 40.000, Robocop a mnohé iné. Autor masky Robocopa sa prezentoval minulý rok ako Iron-man. Jeho zvukové efekty boli výborné. Som zvedavý, čo si pripraví na budúci rok. Prihlásené masky (bolo ich 27) sa pripravovali na Cosplay súťaž, ktorá sa takisto prenášala do všetkých kútov DK Ružinov.

Nielen vydavateľstvo Slovart sa prezentovalo svojimi knižnými novinkami. Novú knihu prinieslo aj vydavateľstvo Artis Omnis, ktoré zastupoval Ivan Harman. Priviedlo aj dvoch svojich autorov. Legendu slovenskej sci-fi scény Jozefa Žarnaya asi netreba nikomu predstavovať, veď jeho romány pre deti a mládež sú nám dobre známe. Prezentoval sa so svojou ostatnou knihou, zbierkou poviedok s názvom Vesmírne prípady (recenzia), ktoré boli krstené v máji na Slavcone. Druhým autorom, ktorého kniha sa prezentovala, bol Miloš Janoušek (rozhovor s Milošom Janouškom). Staršia generácia si určite pamätá jeho poviedky, ktoré vychádzali v zborníkoch Krutohlav, Istrozin v 90. rokoch minulého storočia. Testament („podrobnosti o knihe“[http://www.fandom.sk/…na-istrocone]), ako sa volá jeho knižná novinka, sa bude oficiálne krstiť 2. októbra 2015 v školskom klube Ticho a spol. Krst bude spojený aj s koncertom skupiny Jednofázové kvasenie, v ktorej Janoušek hrá.

Náš hrdina bol názov prednášky Ondreja Herca. Bohužiaľ, na tejto prednáške zlyhala technika, takže Ondrej rozprával skôr sám pre seba ako pre ostatných poslucháčov, ktorí zaplnili sci-fi salón.

Vo vestibule prebiehal Cosplay a konečne dorazili Hydry (t. j. redaktorky a majiteľky vydavateľstva Hydra, pozn. red.). Tie si počas prvej polovice dvojhodinového maratónu rozložili stan v sci-fi salóne, kde spolu zo scifi.sk zorganizovali poviedkový workshop. Čítali sa tam aj poviedky, ktoré budú zaradené do novej antológie poviedok názvom Rozmarná fantastika. Žiadnu poviedku som tam nemal, takže som sa vybral na Tombu – súťaž o ceny, s tým, že stihnem druhú hodinu Hydier, kde sa mali krstiť ich novinky. Lenže Cosplay mal časový posun, Tomba začala neskôr, ako sa plánovalo. Veľká sála bola plná do posledného miesta, veď ten, kto si kúpil aspoň jeden lístok, mal možnosť vyhrať jednu zo zaujímavých cien. Hlavnými cenami boli tactical kit od Alienware, notebook od spoločnosti Dell a PS4 od spoločnosti Sony. Výherca PS4 bol taký rozrušený, že si zobral iba obal od svojej výhry a nebyť Róberta Žittňana, ktorý ho zavolal naspäť, bol by tam svoju cenu nechal. Ja som sa utvrdil v tom, že mám šťastie v láske, žiadna z cien neskončila v mojich rukách.

Po Tombe som sa rýchlo ponáhľal na krst knižných noviniek vydavateľstva Hydra. Prvú polhodinu som nestihol, ale na to hlavné som dorazil včas. Krstili sa štyri knihy. Prvou bola zbierka poviedok zo sveta Staničného vesmíru s názvom Zabudnutý vesmír (ukážka z knihy) od Antona Stiffela. Tono začal publikovať poviedky v časopisoch Fantázia a Kométa. Bol finalistom viacerých literárnych súťaží. Druhou knihou sú humorné poviedky s názvom Príbehy spod kiltu: Veveričiak začína (ukážka z knihy) od úplne nového autora Filipa Červenáka. Možno raz dosiahne úspech ako jeho menovec Juraj. Treťou bol román od Kataríny Soyky Cval kentaura (ukážka z knihy). A poslednou zbierka hororových poviedok Marka E. Pochu (stretnutie MEP s fantastikou) – Z temnôt. Celý priebeh krstu si zobrala na starosť Eva Piarová, ktorá na všetkých knihách odviedla kus výbornej práce. Vydavateľstvo Hydra sa rozhodlo zmeniť formát a väzbu kníh, takže knihy sú väčšie a majú tvrdý obal. Teda okrem poslednej miniknižočky. A čím sa tieto knižné novinky krstili? Zabudnutý vesmír hviezdnym prachom, Príbehy spod kiltu whisky, Cval kentaura medovinou a Z temnôt? Tá sa vrátila autorovej nočnej more, mužovi v čiernom plášti. Úlohy krstného otca všetkých štyroch kníh sa zhostil hlavný organizátor Martinus Cena Fantázie Ivan Aľakša. Tí, ktorí sledujú facebookovú stránku vydavateľstva Hydra, mali možnosť zasúťažiť si o tri knižné novinky z ich produkcie. Každý z autorov vyžreboval majiteľa svojho diela. Víťazom prvých dvoch kníh sa stala Aneta „Riddick“ Čižmáriková, knihu Cval kentaura vyhrala „tretia hlava Hydry“ Peter Šufliarsky. Po krste sa konala autogramiáda v stánku Brlohu.

Týmto hromadným krstom sa skončil môj sobotný program. Prednášalo sa ešte hodinu a potom sa znova brány DK Ružinova zatvorili. Spisovatelia a fanúšikovia, ktorým sa chcelo ešte posedieť a dokončiť začaté rozhovory, obsadili reštauráciu a bar Jedna báseň vedľa hlavného vchodu. Ostatní sa buď vybrali do iných barov, alebo do perín. Priznám sa, ja som sa tam dostal až po polnoci.

Conová nedeľa

V nedeľu sa mi veľmi vstávať nechcelo. Je to deň, keď sa treba rozlúčiť s priateľmi a vrátiť sa do reality. Nakoniec som sa premohol, vstal a šiel stráviť ešte pár posledných chvíľ s príjemnej spoločnosti.

Vo fantasy salóne prebiehal literárny workshop, ktorý viedol Tomáš Dostál a kolektív autorov. V sci-fi salóne sa zasa konala fantastická burza, na ktorej boli traja – štyria predajcovia a pár návštevníkov.

Vrátil som sa von pred dom kultúry, kde sa o chvíľu ku mne pripojili „workshopáci“ a rozprúdila sa debata o podobných námetoch pre knihy, filmy a seriály. Čas rýchlo ubiehal a ja som sa po chvíli rozlúčil a pobral sa domov, do bežného života.


Autor fotografií: Ján Žižka. Viac fotiek Jána Žižku nájdete v jeho albume Istrocon a Comics Salón 2015


Súvisiaci link

Reportáž Istrocon a Comics Salón 2015 od Márie Antoničovej


29. septembra 2015
Serjoža Serjožovič