Recenzia - Jozef Žarnay: Vesmírne prípady

Vesmirne pripady

Modelová situácia: Máte mladého známeho (vnuka, sestru, synovca…), ktorý scifi zažil doteraz len v kine alebo počítačovej hre. Teraz však prejavil opatrný záujem niečo si z toho obskúrneho žánru aj prečítať. Akože papierovú knihu, ozajstnú, ale teda radšej po slovensky.

Čo mu odporučíte?

Potešený prejavenou dôverou, v prvom momente majetnícky mávnete smerom k pretekajúcim policiam s knihami: Však aha… Ale hneď v nasledujúcom vám dôjde, že požičať mu najnovšiu pecku od Davida Brina či niektorú obľúbenú paranoidnú depku od P. K. Dicka by asi nebol najlepší nápad. S čím vlastne začať?

U fantasy je to jednoduchšie. Od Pottera a Hobbita vedie plynulá cesta cez svorky vlkodlakov, drakov, druidov a upírov ku Conanovi, Fafhrdovi s Myšilovom a možno, ak sa zadarí, až k Ryhopu alebo Malazskej knihe padlých.

Ale čo scifi? Nuž, máme tu klasiku: Asimovove poviedky a Clarka… Niekde v zadných poličkách by sa našli Blíženci z Gemini, možno aj Lietajúci tanier a Indiáni. V kníhkupectvách sa určite povaľuje zopár young adult románov… Ale treba hľadať! Nie je to také zjavné, také jednoduché. Oproti fantasy existuje podstatne menej iniciačných kníh, teda takých, ktoré by mohli slúžiť ako bezbolestný vstup do SF. A už vôbec nie v slovenčine.

Našťastie máme Žarnaya.

Jozef Žarnay publikoval romány pre deti už od začiatku sedemdesiatych rokov. Tajomstvo Dračej steny, Prekliata planéta či Kolumbovia zo základne Ganymedes boli dlhé roky veľmi populárne a stali sa priam symbolom science fiction pre deti.

Vesmírne prípady sú zbierkou krátkych poviedok, ktoré nikdy nevyšli knižne, boli publikované len časopisecky alebo neboli vôbec. V týchto textoch autor už nepoužíva detských hrdinov, stále sú však zjavne písané s ohľadom na mladých čitateľov. Poviedky idú k jadru veci tou najpriamejšou a najjednoduchšou cestou – mnohé z nich sa v podstate skladajú len zo stručnej expozície a pointy. Len pár z nich je ambicióznejších s rozvinutejším príbehom. Témy sú tradičné scifistické – cestovanie v čase, stretnutie s mimozemšťanmi, paralelné svety, ktoré sú podfarbené detektívnou zápletkou alebo záhadou. Takmer všetky však obsahujú to najdôležitejšie – detský čitateľ pri nich môže zažiť klasický scifistický pocit úžasu.

Čitateľ poučený desaťročiami vývoja scifi cíti, že poviedky výrazne zostarli. Mnohé z nich teraz vyznievajú naivne a pointy uhádneme už na začiatku. V niektorých textoch sa ako pointa predkladá to, čo by malo slúžiť ako východisková situácia príbehu – keď čitateľ čaká, že sa zvrat nejako zaujímavo vyvinie (ako vyzerá svet, kde Napoleon neprehral? ako sa ľudia vyrovnajú s náhlou farbosleposťou?), príde koniec. Problém je aj s postavami, autor sa nesnaží o charakterizáciu. A tak aj keď Rad Torysan, galaktický policajt, ktorý by mal spájať poviedky v druhej časti knihy a v úvodnej poviedke Hora svetla vyznieva ako veľmi sľubný hrdinský materiál, vo všetkých nasledujúcich splýva s ostatnými postavami a nepredvedie nič, kvôli čomu by si ho mal čitateľ obľúbiť.

Takže, komu je kniha určená? Nostalgikom, ktorí si chcú pripomenúť ten úžasný zážitok, ktorý mali pri čítaní Dračej steny. Tým, ktorí sa zaujímajú o historický vývoj slovenskej scifi, prípadne chcú vlastniť poviedky, ktoré knižne nikdy nevyšli. Ale možno najviac deťom, nádejným fanúšikom, ktorí sa po tomto začiatku postupne, krok za krokom, dopracujú s spomínanému Brinovi, Herbertovi alebo Eganovi.


Knihu si môžete kúpiť s 5% zľavou aj na Martinus.sk, pre viac informácií kliknite na tento link


Názov: Vesmírne prípady
Autor: Jozef Žarnay
Počet strán: 144
Väzba: pevná
Rozmer: 120×200 mm
Jazyk: slovenský
Obálka: Martina Pilcerová
ISBN: 9788089718412


25. júna 2015
Jozef Girovský