Reportáž: IstroCON a Comics Salón 2015

Po mesiaci zabúdania a pripomínania a zase zabúdania som si ten lístok na Comics Salón/Istrocon konečne kúpila. „Poprosím na celý festival,“ hovorím usmievavej dievčine pri vchode do Domu kultúry Ružinov.

Piatok je také zahrievacie kolo. Treba poobzerať rozmiestnenie herných automatov a stánkov s atraktívnym tovarom, ktorému pravý fanúšik len ťažko odolá. No v prvom rade sa treba zorientovať v priestoroch na prednášky a premietanie. Ale k tomu ako vždy dopomôže prehľadná mapka a program. Kam sa teda vyberiem? Veľa času mi neostáva, o chvíľu budem totiž sama prednášať. Žmurkám na program, aby mi spríjemnil zvyšné minúty, a nájdem projekciu krátkych anime – do 10 minút. Ideálne!

Ironman - LoL version Cosplay vam dava kriiidla Ma mec - veslo mu ukradli

Pozriem si asi tri a potom hajde do sci-fi salónu rozprávať divákom o čertovských časových slučkách. Informácie, ukážky a tipy na filmy a seriály sa striedajú na premietacom plátne a aj publikum dopĺňa zaujímavé informácie, takže inšpirácia lieta oboma smermi. Po prednáške s bratom odkopávame hlavy a strieľame na všetko, čo sa hýbe a nehýbe. Ale samozrejme iba v hracích automatoch.

Sobotňajší deň začíname svieži, plní energie a eufórie. Program láka účastníkov do prednáškových miestností, v kinosálach na divákov čaká Pacman a kolektív, Nolanov medzihviezdny McConaughey, Jupiter vo výťahu (na vzostupe) alebo aj hundravý drak Cumberbatch. Vyberieme si prednášku o hudbe v japonských animákoch a dozvedáme sa o tvorcoch a skladateľoch. Neskôr si pripomenieme, čo je na anime super a prečo je úplne normálne, že týmto animákom holdujeme. Široký výber žánrov a subžánrov zasýti najrôznejšie chute, animácia poteší oko, humor pošteklí, miestami zaútočí na bránicu. A to nehovorím o zápletke (vyslovujeme „tehličky“ alebo „dámske prednosti“, podľa preferencie).

Sdcom gamer Stare dobre arkadovky Krst knih vydavatelstva Hydra

Druhému festivalovému dňu už tradične kraľujú súťaže. Pri tých hlavných sa je na čo pozerať: Pestré a prepracované kostýmy akoby naozaj vyskočili zo svojich domácich svetov, aby mohli súťažiť v Cosplay súťaži. Nuž a čo sa týka karaoke, kvalita výkonov sa striedala. Ale predsa treba oceniť aj odvahu, s ktorou speváci predstúpili pred masívne publikum.

Ani literatúra neostala pozadu: krstili sa nové knihy, hovorilo sa o novinkách vo vydavateľstvách no i o tom, ako takú poviedku či knihu napísať. Tvorivé duše sa mohli zapojiť aktívne, napríklad v súťaži Poviedka IstroConu, či prejaviť svoje výtvarné nadanie v umení podľa známych príbehov alebo podľa vlastnej fantázie. Majstri audiovizuálneho strihu nás dojímali či rozosmievali svojimi AMV (anime postrihané do hudby) tentokrát v dvoch kategóriách: Majster deja a Zabávač publika.

Za Drozdajku! Sirius-ly good music Z umeleckej steny

Zo skúsenosti viem, že okolo tretej štvrtej sa dostavuje pocit vyčerpanosti a ohučanosti. V takom prípade je vhodné sa ísť vyvetrať. Príjemné počasie a rozsiahla trávnatá plocha sú na oddych ako stvorené. Môžeme sa aj osviežiť kvalitnou kávou, doplniť energiu ázijským pokrmom. Za malý poplatok sa z nás na chvíľku stanú lukostrelci, niektorí s dobrou technikou, iní zasa trafia do terča.

V tombole sa miesi kopec farebných lístočkov s nádejami a snami potenciálnych výhercov. Keď však začujete svoje číslo, nemusíte mať nutne vyhrané. Okrem Šťasteny sa na vás musí usmiať ešte moderátor. Medzi originálnymi cenami sa však nachádzajú vychytávky, ako napríklad pivo s organizátorom.

Aby ani fanúšici japonskej animácie neostali ukrátení, v anime salóne môžu načerpať tipy na nové mánie. Medzi tradičnými akčnými fantasy sa nájde aj zopár hororov, ba aj trocha tej romantiky. Niekedy zaujme aj názov. Kto by nechcel vedieť, čo sa skrýva pod „Je divé baliť kočky v dračom brlohu?“

Get over here - photo time Nadstandarndne sluzby

Nedeľnému programu dominuje Cosplay divadlo, v ktorom nás kostýmovaní umelci zabávajú vtipnými dialógmi a scénkami. Do divadelnej sály sa však dostanú len vyvolení, no zvyšní môžu priebeh sledovať v živom prenose na plátne na prízemí. Tí, čo si chcú zmerať vedomosti a prehľad v anime a prípadne ich premeniť na sladkú odmenu, tak môžu urobiť na anime kvíze. A ak vám náhodou niekoľko cukríkov vyfúkne tá škrekľavá vedátorka v prvom rade, nebojte sa, rada sa s nimi podelí. (Nechcem si pokaziť zuby)

Nostalgiu končiaceho sa festivalu cítiť z rozlúčok, čerstvých zážitkov, dokonca aj z toho prúžku na zápästí, ktorý bude mnohých hriať ešte dlho. Avšak je dôležité odolať dobiedzajúcemu Dep-conu (pozn.: Nemýliť si s Depp-conom, tomu sa pokojne oddajte) ale s radosťou spomínať na nové zážitky a inšpirácie. Plánovanie na najbližší festival vás rozptýli od chmúrnych myšlienok a zjemní tak aj návrat do reality. A možno ju vylepšíme, keď do nej prinesieme kúsok fantázie.


Foto: Autorka a Ján Žižka

Viac fotiek Jána Žižku nájdete v jeho albume Istrocon a Comics Salón 2015

Súvisiace linky

Týždeň geeka č. 63 – ComicsSalón a IstroCon 2015


24. septembra 2015
Mária Antoničová