Reportáž: IstroCON a Comics Salón 2013

Reportaz IC/CS - Vitajte na IstroCONE
Reportaz IC/CS - Nostalgia...
Reportaz IC/CS - Jiří Walker Procházka - krstiteľ
Reportaz IC/CS - Krst Knihy bolesti
Reportaz IC/CS - Stolové hry vôbec niesú zastaralé

Prišla jeseň a s ňou aj školský, pre niekoho akademický rok. Pre slovenských fanúšikov anime, fantasy, sci-fi a videohier však september znamená jeden víkend plný fantázie, zábavy a nových inšpirácií. Poslednou baštou letných prázdnin pre domácich geekov a otakov je festival IstroCON a Comics Salón, ktorý sa pravidelne koná v bratislavskom Istropolise.


Tohoročný fest prebiehal od piatka trinásteho (Jason by mal radosť… a možno aj mal, len cez tú masku to bolo ťažko rozoznať) do nedele 15. septembra. Štvrtková noc bola pre niektorých návštevníkov bezsenná, či už pre radostné očakávanie, nervozitu alebo dokončovanie kostýmov.

V piatkové popoludnie pred Domom odborov narástol zástup účastníkov čakajúcich v daždivom počasí na vstup. Dve podlažia prednáškových a premietacích sál, stánkov s oblečením, plagátmi, odznakmi a kľúčenkami ponúkali veľa možností ako sa zabaviť či dozvedieť sa nové informácie o obľúbených seriáloch, filmoch alebo knihách. Na svoje si prišli aj priaznivci počítačových hier, ktorí si mohli vybrať od starých dobrých konzolových hier, napríklad Super Mario či Mortal Kombat, až po najnovšie videohry ako Uncharted 3.

Prednášky z oblastí fantasy, sci-fi, komixov, videohier, ale tiež aj o Japonsku a popkultúre boli rozdelené do miestností – salónov – podľa jednotlivých tém. Svojou prítomnosťou a prednáškou poctila a potešila napríklad aj spisovateľka Františka Vrbenská. Nechýbal ani autor Černokňažníka Juraj Červenák, výtvarníci Michal Ivan a Juraj Maxon.

Vydavateľstvo Hydra pokrstilo hneď tri tituly, ktorých a krstným otcom bol spisovateľ Jiří Walker Procházka. Spomínanými knihami boli zbierka sci-fi, fantasy a hororových poviedok od 55 slovenských, českých a moravských autorov, príznačne nazvaná Fantastická 55, román Astrálny pútnik od Leony Štiblaríkovej a román Vlčí brat od Kataríny Soyky.

So svojou knižnou nádielkou prišlo aj vydavateľstvo Artis Omnis. Zaujímavým a doslova trefným spôsobom (sekerou) sa krstila sa ich najnovšia Kniha bolesti, zbierka poviedok z českého a slovenského undergroundu,

V kinosále návštevníkov čakal Hobbit a Návrat Temného rytiera, v Anime salóne sa mohli do sýtosti vynadívať na anime novinky. Voľný čas medzi prednáškami, ak vám nejaký zostal, sa dal vyplniť nákupom tričiek, plagátov, no taktiež kníh či videohier. K dispozícii bolo množstvo starých aj nových hracích konzol, automaty, videohry ovládané pohybom, či hry typu Dance Dance Revolution. Počítačovými hrami to však nekončilo. Pri stánku IHRYska so spoločenskými hrami sa jednotlivé hry dali aj vyskúšať. A aby toho nebolo málo, účastníci mohli okúsiť laser game.

Unavení a hladní mohli načerpať sily v bufete alebo si pochutiť na japonských pokrmoch, ktoré zabezpečilo Yakuza sushi. Relax a uvoľnenie ponúkala čajovňa, ktorá sa na tomto festivale pomaly stáva tradíciou. Novinkou bol čajový salón, len na krok od čajovne, kde si návštevníci mohli užiť okrem iného aj ukážku hry na japonský strunový nástroj – šamisen.

Vrcholom sobotňajšieho programu boli súťaže v karaoke a AMV – animovaných hudobných klipoch, no najviac ľudí, či už súťažiacich alebo divákov, sa tešilo na Cosplay – súťaž o najvernejší kostým z fantasy, sci-fi alebo anime seriálov, hier či filmov. Kandidáti strávili nad svojimi dielami nepochybne množstvo hodín a oplatilo sa. Okrem ocenení sa im dostalo aj veľa potlesku a pozornosti. Kostýmová mánia pokračovala aj posledný deň conu v podobe Cosplay divadla. Niekoľko skupín predviedlo kvalitné scénky, publikum bolo nadšené a Temná strana Sily neváhala podporiť svoje vystúpenie rozdávaním sušienok.

Koniec víkendu znamenal krutý návrat do reality. Účastníci si však odniesli plno zážitkov, fotiek a suvenírov. Náladu pozdvihovali myšlienky na budúci ročník a tiež na jarné festivaly AnimeSHOW a GAME EXPO. Tešíme sa na marec.

Za fotky vďačíme nášmu dvornému fotografovi Janovi Žižkovi. Viac jeho fotografií si môžete pozrieť v jeho albumoch IstroCon – Comics SALÓN 2013 part 1 a IstroCON – Comics SALÓN 2013 part 2 na facebooku.

Taktiež na facebookovej stránke IstroCONU budú k dispozícii videá z prednášok vystúpení a súťaží.

Update: Vydavateľstvo Artis Omnis pátra po tejto sade náradia použitej pri krste Knihy bolesti. V prípade, že viete, kde sa náradie nachádza, kontaktujte vydavateľstvo.

Update 25. 9. 2013: Náradie sa našlo, ďakujeme poctivému nálezcovi :)

Reportaz IC/CS - Cosplay dámy Reportaz IC/CS - Lepším spôsobom sa Kniha bolesti ani pokrstiť nedala Reportaz IC/CS - Juraj Červenák Reportaz IC/CS - Zaujímavý a inšpiratívny workshop o filmovom make-upe.

24. septembra 2013
Mária Antoničová