Recenzia – Žoldnéř 7: Cesta (komiks)

Žoldnéř 7 Cesta

Máte radi pavúkov? Aj dvojmetrových?


Siedmy diel klasickej európskej komiksovej série by sa pokojne mohol volať Ostrovy. Práve na nich sa totiž odohráva dej oboch príbehov. Áno, dalo by sa povedať, že Žoldnéř 7: Cesta je zbierkou dvoch (komiksových) poviedok. Každá má uzavretý dej, aj keď treba dodať, že španielsky autor Segrelles rád napochoduje na scénu so zdanlivou drobnosťou, z ktorej sa v pokračovaní stane kľúčová vec.

Prichádza k nám zrejme najrozporuplnejší diel spomedzi dosiaľ vydaných. Veľa fanúšikov tvrdí, že v Ceste je scenár taký riedky, že to tentoraz nemá šancu zachrániť ani fenomenálna maľba.

Prvý príbeh je poplatný dobe svojho vzniku (1995). Vôbec nie je nesprávne označiť ho za naivný. Nielen spôsob, akým Žoldnéř porazí Hmyzieho kráľa, ale už to, ako sa maskuje za hmyz, je niečo, čo by zrejme akceptovali len deti v škôlke.

Dobrou správou je, že nedostatočný scenár prvého príbehu je kompenzovaný nie ani tak (skvelou) výtvarnou stránkou, ale najmä prostredím. Tajomný ostrov je plný hororových zákutí, voda je otrávená a ľudožravý gigantický pavúk predstavuje ešte ten menší problém. Čitateľ si akiste spomenie na Odulu z Pána prsteňov, alebo na jej „sesternicu“ z filmu Dobrodružstvo Ewokov.

Druhý príbeh má naopak kvalitnejší scenár, ale pre zmenu trpí na slabšie prostredie. Segrelles je pravdaže Segrelles, no predsa len: lode, moria aj ostrovy sme v jeho tvorbe už videli. Našťastie, aj tento príbeh je v poslednej chvíli zachránený. Bez spoilerov sa to ťažko komunikuje, ale každopádne tentokrát sa séria začne uberať smerom, na aký mala nábeh azda od počiatku. Smerom k sci-fi. Fantasy a sci-fi je vďačná kombinácia, ako ostatne vedia napríklad fanúšikovia inej kultovej komiksovej európskej ságy – Thorgala.

Treba spomenúť masívne záverečné bonusy, ktorých autorom je samotný Segrelles. Tentokrát sa v nich nevenuje ani tak samotnému svetu Žoldniera, ale vyznáva sa v nich zo svojej lásky k rozprávkovým motívom. Takých nakreslil vo svojej bohatej kariére prekvapivo málo. Jasné, Žoldnéř je fantasy, ale v rámci možností realistická (nesmejte sa). Tentokrát sa ale bavíme o vyložene o rozprávkových motívoch, ako sú zakliate hrady, škriatkovia, jednorožce. Väčšinou ich kreslil „len“ na obálky kníh iných autorov. Škoda, lebo výjavy, ktorých sa v bonusoch stávame svedkami, sú prekrásne. Vracajú čitateľa spoľahlivo o desaťročia do minulosti, do detstva, keď jeho najväčší problémom bola štvorka z diktátu.

Ako celá séria, aj Cesta pôsobí dojmom, že si Segrelles sadol nad pohár červeného a premýšľal, čo ešte vo svojej tvorbe nepoužil. A len čo mu to napadlo (víly inšpirované Petrom Panom od J. M. Barrieho, umelé krídla, obrovské pavúky), vystaval okolo toho zápletku. Samozrejme, ak to chce mať fanúšik kompletné, získanie tejto knihy je dračou povinnosťou.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Žoldnéř 7: Cesta si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Žoldnéř 7: Cesta (orig.: El Mercenario 7: The Journey)
Autor: Vicente Segrelles
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Vicente Segrelles
Jazyk: český
Preklad: Jiří Pešek
Počet strán: 64
Väzba: šitá v tvrdých doskách
ISBN: 978–80–7679–162–6

Súvisiace linky

Recenzie – predchádzajúcich častí komiksovej série Žoldnéř


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


16. júna 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií