Recenzia – Žoldnéř 10: Obři (komiks)

Žoldnéř 10 - Obři

Muž na drakovi sa vracia. A s ním obri. Veľa obrov. Ako dopadol zlomový diel slávnej série, keď autor vymenil staré dobré štetce a olejové farby za počítač?


Komiksový ilustrátor a scenárista Vicente Segrelles započal svoju kultovú sériu o žoldnierovi ešte v dobách, v ktorých mnohí dnešní čitatelia ešte neboli na svete: na počiatku osemdesiatych rokov. Renomovaný španielsky umelec mimochodom v septembri oslávil svoje 83. narodeniny. Koncom roka 2023 CREW uviedla na trh desiaty diel jeho série s podnázvom Obři. Obrovské bytosti Segrellesa vždy lákali. Sága Žoldnéř ostatne obsahuje nemálo rozprávkových prvkov, kam samozrejme obri patria ako depresie k Charliemu Brownovi. Menšie rande s obrami autor zažil už v šestke (Černá koule), ale naplno sa do toho oprel až tu.

Žoldnéř 10: Obři je poviedková komiksová kniha. Žoldnier a odvážna bojovníčka Nan-taj večer sedia pri ohni a aby im rýchlejšie ušiel čas a skôr im začali klipkať oči, púšťa sa muž so rozprávania niekoľkých zážitkov, pričom každému dominujú práve obri. V jednom z nich sa dokonca stretne s legendárnym džinom plniacim tri priania. A tento pán vyzerá vskutku démonicky, hrôzostrašne, azda až hororovo.

Séria Žoldnéř je vďaka Segrellesovmu perfekcionizmu a chuti komiksy nekresliť, ale maľovať, široko-ďaleko vyhlásená pre svoju prepracovanú, unikátnu vizuálnu stránku. Desiaty diel nezaostáva. Napriek tomu je iný. Ako sa spomína v perexe, Segrellesa zachytávame v jedinečnom období, ktoré sa už nebude opakovať, a to v čase, keď prešiel od klasickej maľby k práci na počítači.

Ale nepredbiehajme.

Máme pre vás dve správy. Jednu dobrú, druhú zlú.

Začneme tou horšou. Po scenáristickej stránke ide s temer stopercentnou istotou o najslabší diel. Jasné, povedzme si na rovinu: Žoldnéř nikdy nepatril medzi extrémne náročné čítania. Jednotlivé albumy sa dali zvládnuť za pár desiatok minút. Samozrejme sa naskytá otázka, prečo (a kam) sa ponáhľať? Komiksy si predsa nekupujeme preto, aby sme ich mali čím skôr z krku. No a práve Žoldnéř je typ komiksu, ktorý je tak krásne namaľovaný, že si ho treba vychutnávať a nikam sa nehnať. Čas ušetrený čítaním treba investovať do obdivovania Segrellesovej výtvarnej práce, jeho chuti na detaily atď. Proste ale faktom je, že scenáre k prvým deviatim dielom naozaj neboli ničím výnimočným, za čo by sa získavali renomované ceny.

Avšak scenár, ktorý Vicente napísal tentoraz, je skutočne slabý ako vy, keď máte po prekonaní chrípky zabehnúť maratón. Najimpozantnejšie je to vidno na poviedke so spomínaným džinom. Ten je 753 rokov uväznený v sklenenej fľaši, z ktorej ho hrdina vyslobodí, ale prakticky hneď nato ho v nej z istých dôvodov radšej opäť uväzní. Čo džin urobí? Prevráti fľašu, tá sa rozbije a on sa ocitne na slobode. A to mu doteraz nenapadlo??? Skoro to vyzerá tak, že Segrelles sa musel sústrediť na čo najplynulejší prechod z ručnej maľby na počítačovú, a tak písanie scenára odsunul na vedľajšiu koľaj. Niektoré príbehy sú krátke, a napriek tomu sa pohybujú na hrane zrozumiteľnosti, pochopenia.

S tým súvisí dobrá správa. Ako ostatné diely, i tento je po vizuálnej stránke čarokrásny. A zásadný. Je to historicky prvý raz, čo Segrelles začína experimentovať s prácou na počítači. Udialo sa tak v polovici deväťdesiatych rokov a na konci si dokonca môžete prehliadnuť fotografiu onoho inkriminovaného stroja, na ktorom tvoril. Bonusový materiál pozostáva práve zo zaujímavostí venujúcich sa tvorbe na počítači, prípadne rozdielom medzi tradičným maľovaním a počítačovou tvorbou.

Bežný čitateľ rozdiely možno ani nezbadá, ale Segrelles nás na ne upozorní v bonusoch. Konkrétne na dvojstrane, kde ukáže dva druhy brnenia. Pri zbežnom preletení očami nevidno zásadnejšie rozdiely. V skutočnosti tam sú a vôbec nie malé. Počítač vytvoril dokonalé brnenie. A to je paradoxne zle. Druhý obrázok (robený „ručne“) naopak vyzerá realisticky, brnenie pôsobí starším, opotrebovaným, čiže presvedčivejším dojmom.

Mimochodom, tento diel je dosť krvavý. Takto drsne séria začala v prvých dieloch, postupne sa ale upokojila. V desiatke krv opäť strieka prúdom a od tiel sú oddeľované časti, aké by oddeľované v žiadnom prípade byť nemali.

Žoldnéř 10: Obři ponúka čitateľovi biedny scenár, nádhernú výtvarnú stránku a tonu zaujímavých bonusov, ktoré nás vezmú do zákulisia. Fanúšik série si samozrejme kúpi aj tento diel, aby ju mal kompletnú, pretože toto je ozaj skvelá sága. Zaujímavé je, že Segrelles bol z rôznych príčin (opisuje ich v bonusoch) znechutený, unavený a vyhorený a desiaty diel považoval za posledný. Práve práca na počítači ho napokon ale nadchla do takej miery, že pokračoval ďalej.

Hodnotenie: 60 %

Komiks Žoldnéř 10: Obři si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Žoldnéř 10: Obři (orig.: El Melcenario 10: Gigantes)
Autor: Vicente Segrelles
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Vicente Segrelles
Jazyk: český
Preklad: Jiří Pešek
Počet strán: 64
Väzba: šitá v tvrdých doskách
ISBN: 978–80–7679–430–6


Súvisiace linky

Recenzie – predchádzajúcich častí komiksovej série Žoldnéř


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


21. decembra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií