Recenzia: Zabij, nebo budeš zabit, kniha druhá (komiks)

Zabij, nebo budeš zabit, kniha druhá

Nastal čas zaplatiť za svoje činy. Aký je rozdiel medzi systémom a spravodlivosťou?


Komiksová kniha Zabij, nebo budeš zabit, kniha druhá plynulo nadväzuje na prvú, ktorá bola uťatá v tom najzaujímavejšom. Radový vysokoškolák Dylan vyhlásil vojnu ruskej mafii v New Yorku po tom, čo mu temný démon povedal, že ak preňho raz mesačne nezabije zlého človeka, zomrie.

Scenárista Ed Brubaker (Zatmívačka, Fatale) sa pohrával s myšlienkou, či je démon skutočný alebo máme do činenia s utkvelou predstavou duševne chorého mladého muža. Zdalo sa, že jednotka sa končila zásadným zvratom, ktorý teoreticky na danú otázku poskytol odpoveď natoľko jednoznačnú, že už vari azda jednoznačnejšia ani byť nemohla.

To by ale nebol jeden z najzručnejších amerických súčasných komiksových „nesuperhrdinských“ scenáristov, aby to bolo také jednoduché. Brubaker to napokon v dvojke zaplietol tak, že už to nerozpletiete. Hoci by sa mohlo zdať, že dvojka sa bude niesť v znamení uzatvárania jednotlivých dejových liniek, Ed príde s novými a nečakanými, hoci logickými a nevyhnutnými vyústeniami a nápadmi. Problémy s mafiou vyrieši nečakane rýchlo. „No dobre, ale o čom to bude zvyšných 150 strán“? budete sa akiste pýtať. Brubaker sa s tým nebabre a je to o všeličom. Nudného prešľapovania z nohy na nohu sa nedočkáte.

Bez spoilerov je ale škoda o tom sa baviť. Najlepšie pre vlastné dobro je nechať sa unášať nepredvídateľným dejom. Vrátane finále, ktoré nesadne každému. Je totiž do značnej miery zákerné. Toto je ale tiež Ed Brubaker: od začiatku s vami hrá čistú hru. Nejeden raz ju však jemne ukryje, a keď to napokon vybalí v plnej paráde, neostáva čitateľovi nič iné, len v nemom úžase hľadať správne slová. Nie vždy ich nájde.

Ilustrátor Sean Phillips si vychutnáva nielen tváre jednotlivých postáv, do ktorých premieta rôznorodé emócie od strachu cez šok, až po lásku, ale užíva si aj ulice nebezpečného veľkomesta. Počas daždivej noci sa v mlákach na ceste odrážajú svetlá obchodov a prechádzajúcich vozidiel. Cez snežnú búrku sa z neba valí toľko roztancovaných snehových vločiek, že je miestami temer akoby až nemožné orientovať sa v priestore. Radikálnym spôsobom Phillipsovi jeho náročné výtvarné predstavy pomáha zhmotniť farbiarka Elizabeth Breitweiserová. Tá s oboma pánmi spolupracovala už v minulosti, napr. na sérii Fatale.

Komiks v češtine vychádza v tvrdej väzbe s prebalom a lacetkou. Ako prvý diel, tak ani druhý žiaľ neponúka bonusy. Dostatočne to kompenzuje nielen skvele vyladený scenár, ale aj famózna kresba Brubakerovho dvorného spolupracovníka Seana Phillipsa. Jemne na nej vyrušuje azda len to, že Dylan na niektorých paneloch, hoci by nemal mať ani tridsať rokov, vyzerá ako opotrebovaný päťdesiatnik. Možno to však bol umelecký zámer, prostredníctvom ktorého máme pochopiť, ako sa na ňom krvavé udalosti posledných mesiacov podpísali.

Dvojka je o chlp slabšia ako prvý diel. Podiel na tom má scenár, ktorý je síce skvelý a prekvapivý, a akiste poteší, že príbeh je plnohodnotne dokončený so všetkým, čo k tomu patrí, bez lacných cliffhangerov. Brubaker ale často zneužíva náhodu, čo sa k špičkovému scenáristovi jeho formátu nehodí. Či už brutálne náhodný spôsob, akým sa Dylan počas kúpy kávy dozvie, že po ňom mafia stále ide, alebo to, ako sa jej ľudia dostanú do ústavu presne v tej minúte, keď je tam vyšetrovateľka.

Napriek tomu Brubaker týmto dynamickým dvojdielnym príbehom svojej povesti rozhodne neuškodil. Skôr naopak: opäť raz potvrdil, že každý jeho nový komiks sa oplatí prečítať.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Zabij, nebo budeš zabit, kniha druhá si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 9 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zabij, nebo budeš zabit, kniha druhá (orig.: Kill or be Killed Volume Three and Volume Four)
Autor: Ed Brubaker
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Sean Phillips
Jazyk: český
Preklad: Štěpán Kopřiva
Počet strán: 264
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 978–80–7595–568–5


Súvisiaci link

Recenzia: Zabij, nebo budeš zabit, kniha první (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


15. júla 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií