Recenzia: V horách šílenství H. P. Lovecrafta 2 (manga)

V horách šílenství H.P. Lovecrafta 2

Závan mrazivého hororu.


Keď v roku 2016 Japonec Gó Tanabe uviedol na trh manga adaptáciu legendárneho hororového textu H. P. Lovecrafta V horách šialenstva, vzbudil ňou veľký ohlas. Treba dodať, že pozitívny. Vďaka prenikavej kresbe a dôslednému spôsobu, prostredníctvom ktorého sa slávnej novely rázne (a razantne) chopil, vyvolal plnú náruč slizkej, chápadlovej vášne. Jeho prístup bol totiž fanúšikovský, neúnavný, prosto všelijaký, len nie stereotypný.

Český (a tým pádom i slovenský) národ preto s nadšením a slzou v oku povstal a spustil náruživý aplauz v momente, keď CREW v lete 2023 daný komiks uviedla na trh. Vtedy nás uprostred tropických horúčav schladil, no pre svoju obsiahlosť (spolu viac ako 600 strán) bol rozseknutý na dve časti. Obe vyšli v tvrdej väzbe, čo je u nás pri mangách nečasté. Druhá polovica (teda finále) sa k nám s výstražným syčaním doplazila v novembri 2023. To je dokonalý čas uvedenia na trh. Slnko neskoro vstáva a skoro zapadá, medzi domami sa plazí hustá hmla a lesy podozrivo stíchli. Stálo čakanie za to?

Akiste nikto nezostane prekvapený konštatovaním, že áno. Jasné, že stálo. Prvá polovica bola nadmieru kvalitná, a tak muselo byť každému jasné, že ak počas tvorby z nebies nezostúpil Veľký Cthulhu a nenahradil autora netalentovaným paraziticko-mimozemským klonom, bude sa v podobnom špičkovom duchu niesť i záver.

Už prvá časť v čitateľovi vyvolala nepríjemné, ťaživé, tiesnivé, skľučujúce a drsné pocity. Autorova skúsená a pevná kresličská ruka situáciu len a len vylepšovala. Zhmotniť a tým pádom previesť do reality Lovecraftove neraz bizarné opisy nie je nič jednoduché. Môže to byť medvedia služba. Najlepšie je, aby si spisovateľove fascinujúce zjavy predstavil každý sám tak, ako vyhovujú jemu, ako sa mu páčia, či skôr nepáčia. Akonáhle ich umiestnite explicitne do komiksu (o filme nehovoriac), riskujete veľa. Možno všetko.

Tanabemu sa ale podaril husársky kúsok, keď Lovecraftove „neopísateľné“ hrôzy a vízie umiestnil na papier, ale rafinovane. Tak, aby ste z nich neboli o nič múdrejší, než ako keď ste o nich čítali v knihe. Jednotlivé obludnosti (a že ich tu je, zakopnete o nejakú na každom druhom kroku) sú majestátne a vyrážajú dych. Na konci sa hrá s otvorenými kartami. Niet priestoru pre tajomný svet. Tanabemu sa napriek tomu podarilo nakresliť veci tak, že ich priamo vidíme, ale zároveň ich otáčame do rôznych strán a uhlov, lebo nevieme, na čo sa vlastne dívame. Je to niečo, čo si žije svojím vlastným životom s vlastnými biologicko-fyzikálnymi zákonitosťami, ktoré majú s ľudstvom spoločného len pramálo, azda nič.

V uhrančivom zobrazení iných foriem života autor miestami zachádza až kamsi k organickej, dvojzmyselnej sexualite kontroverzného švajčiarskeho umelca H. R. Gigera, otca Votrelca a Mutanta. Čo dvojzmyselné naopak nie je, to sú prírodné scenérie uhrančivo odľahlej, veľkolepej a len zvieratami obývanej krajiny. Rozprestiera sa na takom ohromnom priestore, až sa v nej psychicky menej odolní jedinci majú tendenciu duševne opustiť, vzdať to, proste si ľahnúť… a zomrieť. Príroda vyráža dych, je nádherná, ale zároveň zlovestná a neodpúšťajúca chy­by.

Postavy v druhej polovici vedia, že sa dostali do kontaktu s príšernosťami, ktoré nepochádzajú z tohto sveta. S prastarým, beštiálnym zlom, ktoré prebudili a ktoré si našu planétu nevybralo preto, aby ľuďom rozdávalo kytičky lúčnych kvietkov. Je to niečo, čomu naša myseľ vari ani nemôže porozumieť. Rozumejú ale aspoň oni nám? Vari áno… no je im to fuk. Nestoja o to. Sme pre nich iba niečo, čo ich pár sekúnd zdrží pri napĺňaní ich hrôzostrašných plánov. Aj keď… možno je tu toho vysvetľovania azda priveľa, čo pôsobí mierne únavne, vari až kontraproduktívne. Preto má „dvojka“ o čosi nižšie hodnotenie než „jednotka“.

Je to ale naozaj zlo alebo skrátka len iná forma života? Túto zaujímavú otázku Tanabe položí v momente, keď to čakáte najmenej. Akonáhle sa nad tým zamyslíme, uvedomíme si, a samých nás to prekvapí, že na „ich“ mieste by sme v cudzom a nehostinnom prostredí azda reagovali podobne.

Hodnotenie: 90 %

Mangu V horách šílenství H. P. Lovecrafta 2 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


V horách šílenství H.P. Lovecrafta 2 (orig.: Kyoki no Sanmyaku Nite Lovecraft Kessakushu 2)
Autor: Gó Tanabe
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Gó Tanabe
Jazyk: český
Preklad: Vít Ulman
Počet strán: 336
Väzba: tvrdá väzba
ISBN: 978–80–7679–366–8


Súvisiaci link

Recenzia: V horách šílenství H. P. Lovecrafta 1 (manga)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


28. novembra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií