Recenzia: Tretí deň (seriál)

Tretí deň

Na ostrove dobre, na ostrove zdravo, všade samé Omega 3 mastné kyseliny. Alebo nie?

Po zdrvujúcej rodinnej tragédii odchádza skoropäťdesiatnik Sam (Jude Law – Gattaca, A.I Umelá inteligencia) na malý anglický ostrov. Ten spája so zvyškom krajiny úzka cesta, ktorá býva od večera do rána zaplavená, neprejazdná. Sam zisťuje, že zvláštne miesto má idylickú atmosféru. Súčasne však prichádza aj na tajomstvá v podobe temnoty, ktorá tu existuje odnepamäti. A práve sa začína prebúdzať…

Mysteriózny seriál z produkcie Brada Pitta Tretí deň klame telom. Niektorí možno dokonca nebudú chápať, čo jeho recenzia robí na stránke venovanej fantastike. V skutočnosti sa ale pochopiteľne mýlia, keďže ide o doslova ukážkový príklad folk hororu.

História tohto špecifického hororového žánru sa začala písať koncom 60. a začiatkom 70. rokov vďaka filmom Lovci čarodejníc (s Vincentom Priceom), The Blood on Satan´s Claw a najmä Rituál (ktorý poznáme aj vďaka bizarnému remaku s Nicolasom Cageom). Z novších folk hororov spomeňme The Ritual (žiadna spojitosť s hore menovaným) z produkcie Andyho Serkisa, čiastočne Shyamalanovu Osadu alebo nedávny Slnovrat od Ariho Astera.

V duchu charakteristiky folk hororu sa Tretí deň nesie v znamení napĺňania základných pravidiel. Jedinec prichádza do špecifického prostredia izolovaného od zvyšku sveta. Malé spoločenstvo čudných ľudí je k nemu na prvý pohľad priateľské (a neškodné), ale hrdina cíti, že tu niečo nehrá. Dôraz je kladený na okolitú prírodu a ročné cykly, ale i na ponurú minulosť miesta, často spojenú s násilím alebo záhadami, ktoré nikdy neboli úspešne vysvetlené. V spoločenstve má hlavné slovo folklór, neraz zosobňovaný zvláštnym druhom náboženstva. To je často pohanského charakteru, tým pádom v ostrom kontraste s „bežnou“ vierou, napr. s katolíckou (folk horor tak nesie isté spoločné znaky so sektárskymi horormi).

Scenáre k Tretiemu dňu sa nikam neponáhľajú. Sústredia sa na budovanie atmosféry, dialógov, vzťahov. Tušíte, že na ostrove nie je niečo v poriadku, ale neviete, čo presne. Avšak núti vás to mať neustále oči na stopkách a paranoicky sa obzerať. V priebehu deja sa dočkáme troch či štyroch zvratov, ktoré dovtedajší dej preklopia do inej polohy. Najmä po príchode novej postavy sa na ostrovný svet začnete dívať inou optikou. Nie je to žiadny priamočiary horor, tobôž nie krvák. Kladie dôraz na rodinnú tragédiu. Čo je horšie? Postaviť sa k nej čelom a začať svoju rodinu dusiť karcinogénnym žiaľom alebo sa tváriť, že sa nič nestalo a nechať sa tým zožierať zvnútra?

Tretí deň má šesť dielov (každý s približne hodinovou dĺžkou), pričom v strede dôjde k zaujímavému, nečakanému reštartu a titulnou postavou sa po Lawovi prekvapivo stáva Naomie Harris.

Napriek tomu, že Law je znova skvelý, je to napokon práve Tia Dalma z Pirátov z Karibiku, ktorá víťazí v kategórii najlepšia postava. Lawov Sam je po psychologickej stránke takisto vynikajúco spracovaný a uveriteľný (klobúk dole, že herec takúto nie práve najsympatickejšiu postavu vzal), ale Naomie je jednoznačnou morálnou víťazkou.

Z ďalších rolí by sa dalo spomenúť skoro každú (na čele s Katherine Waterston z Votrelca: Covenant), najväčšiu pozornosť ale zrejme vyvolá zábavný, ale fungujúci manželský pár majiteľov miestneho hostinca v podaní Emily Watson (lecterovčina Červený drak) a Paddyho Considinea (Jednotka príliš rýchleho nasadenia).

Nakoniec ale zostane najdôležitejšou postavou on. Ostrov. Disponuje jedinečným genius loci. Dlho naň budete spomínať. Na jeho atmosféru, zákutia, záhady. Budete premýšľať, ako to tam asi vyzerá teraz. Ale dajte si pozor! Môžete sa o sebe dozvedieť plno nepríjemných, mrazivých vecí.

Hodnotenie: 70 %


Tretí deň (orig.: The Third Day)
Žáner: horor
Výroba: Veľká Británia, USA, 2020, 1 séria po 6 epizód, minutáž: cca 57 min.
Réžia: Phillippa Lowthorpe, Marc Munden
Scenár: Felix Barrett, Dennis Kelly a.i.
Hrajú: Naomie Harris, Jude Law, Katherine Waterston, Paddy Considine, Emily Watson a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


9. februára 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií © HBO