Recenzia - Terry Pratchett: Hrrr na ně! (audiokniha)

Hrr na ne - audiokniha

Do sveta fantasy príbehov z Plochozeme od spisovateľka Terryho Pratchetta sa vraciame radi. Autor tu s humorom a značnou mierou nadsázky rád nastavuje pozoruhodne presné zrkadlo našej spoločnosti a reálnemu svetu, v ktorom žijeme. Ďalšou knihou z tejto série, po ktorej siahlo vydavateľstvo audiokníh OneHotBook, je v podstate detektívny príbeh o úplne zbytočnej vojne, v nezabudnuteľnom českom preklade Jana Kantůrka.


Jedného dňa sa z morských vĺn vynorí veterná koruhvička, za ktorou nasleduje celý ostrov. Zhodou okolností sa práve v tejto chvíli na mieste zaujímavého fyzikálneho úkazu nachádzali dva rybárske člny. Jeden Ankh-Morporský, druhý z Klače. Nový ostrov, ktorý je v skutočnosti len kopou kamenia s rozvalinami starovekého mesta, dostane názov Lepš. Táto zdanlivo zanedbateľná udalosť čoskoro povedie k vojnovému šialenstvu, výdatne podnecovanému sebectvom, chamtivosťou a obyčajnou ľudskou hlúposťou.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Hrrr na ně!

Verejnú mienku môžete zmeniť zo dňa na deň. Stačí vedieť, ako na to, a mať k tomu potrebné nástroje. Je ťažké určiť hranicu, kedy sa z majiteľa obľúbenej kebabárne stáva nepriateľ štátu, ktorého treba zlynčovať aj s celou rodinou a jeho reštauráciu podpáliť, hoci ešte ráno ste sa v nej s chuťou najedli. Hoci dosiaľ bolo mesto Ankh-Morpork ukážkou všeobecne prospešnej koexistencie rôznych zemeplošských rás, kultúr a národov, teraz to už tak nie je. Z jedného dňa na druhý susedia prenasledujú svojich susedov a siahajú im na život. Dobrovoľne vstupujú do armády, obetujú prvé a posledné, aby nepriateľovi zatlačili knôt. A to všetko pre akýsi kúsok skaly, ktorú nikto nikdy nevidel a niet z nej žiadneho úžitku. No žiadna zo strán sa jej nechce vzdať.

I národ oboril sa na národ.

Na takomto pozadí rieši bývalý veliteľ Elánius detektívny prípad, ktorý ho tentokrát vovedie do sveta vysokej politiky. Ba veľmi vysokej. V tej sa nikdy nevedel orientovať, priam sa jej vyhýbal. Preto sa radšej, ako dobrý stopársky pes, drží toho, čo vie najlepšie: vyšetrovania zločinu. To, že ho pátranie po atentátnikovi zavedie do ďalekých krajov a prinúti ho prekročiť pár osobných medzníkov, patrí k vývoju jeho postavy. Pri pátraní mu kontruje kapitán Karotka z mestskej stráže, mierotvorca v pravom zmysle slova. Vyšetrovanie sa kľukatí pomedzi okato aj umne narafičené dôkazy a politici do toho šibrinkujú mečmi aj prázdnymi frázami. Elánius s Karotkom sa napokon dopracujú k logickej otázke, ktorú nikto nikdy pred nimi nepoložil: Je možné vojnu kvalifikovať ako zločin? A k druhej: Je možné zatknúť za zločin celú armádu?

Samozrejme, v knihe sa dočkáme odpovedí.

Ako už u autora Plochozeme býva zvykom, pohľad na vec nám poskytne prostredníctvom rôznorodých postáv. Jednotlivé dejové línie sa medzi sebou prepletajú a vytvárajú obraz vojnového chaosu, ktorý každý prežíva, respektíve snaží sa prežiť, po svojom. Samozrejme, v tejto mele nesmie chýbať ani dvojica strážnikov tvorená seržantom Tračníkom a desiatnikom Nobym Nóblhóchom. Oboch povolá do svojich služieb Patricij Vetinari, ktorý vedie vlastné vyšetrovanie za pomoci geniálneho vynálezcu Leonarda z Quirmu. Nobymu aj Fredovi Tračníkovi mohlo trknúť, čo znamená Patriciovo vyjadrenie, že potrebuje mužov presne ich kvalít. To, že im netrklo, je ale dokonalým potvrdením Patriciovho vyjadrenia. Tieto dve familiárne postavičky približujú poslucháčovi Ankh-Morporsko-Klačskú vojnu z ďalšej strany, ba v prípade Nobyho ešte z inej: ženskej. Rozhodne sa dá povedať, že dlhá cesta do Klače a späť bola veľmi poučná. Nielen pre mestských strážnikov.

So všetkými týmito postavami sa musí v podobe zvukovej knihy vysporiadať jej interpret Jan Zadražil. Oproti ostatným knihám z dejovej línie o Mestskej hliadke je v Hrrr na ně! viac ženských postáv, čo bolo určite pre herca výzvou. Ako obyčajne si však poradil bravúrne. Podobne vtlačil svojský prejav ako vzdelanému (a viac než trochu šibnutému) Leonardovi, tak aj snobským lordom, predstaviteľom mesta Ankh Morpork. Režijne je kniha do audio podoby spracovaná vynikajúco a vnímavý poslucháč objaví pár nových nápadov. Už tradične hovorené slovo sprevádzajú hudobné predely. Tentokrát okrem bežných tónov spojených s touto knižnou sériou zaznejú aj pochodové rytmy, ktoré perfektne podčiarkujú tému príbehu.

Okrem toho, že ide o jednu z najlepších kníh zo sveta Plochozeme, je pozoruhodné, že hoci vyšla v origináli v minulom tisícročí, stále je nesmierne aktuálna. Terry Pratchett, výborný znalec ľudskej povahy, využil rámec humorného dobrodružného príbehu aj na predostrenie vážnych problémov spoločnosti. Kritizuje predsudky a zosmiešňovanie neznámeho, falošný patriotizmus, bezcharakternosť a propagandu, v ktorej sa osobné blaho niekoľkých jednotlivcov prezentuje ako dobro pre celý národ. Poukazuje na huckanie k nenávisti, cielené polarizovanie spoločnosti, skresľovanie informácií a nekritické prijímanie dezinformácií. Autor ale ponúka aj riešenia. Kiež by sa takéto riešenia našli aj v našom reálnom svete, v dobe špeciálnych operácií, hoaxov a zneužívania más pre osobné ciele.

Hodnotenie: 100 %


Audiokniha Hrrr na ně! je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix

Audioknihu Hrrr na ně! si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Hrrr na ně! (orig.: Jingo)
Žáner: fantasy, detektívka, satira
Autor: Terry Pratchett
Preklad: Jan Kantůrek
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2022
Interpret: Jan Zadražil
Formát: MP3 na stiahnutie (839 MB), 2 CD
Dĺžka nahrávky: 15 hodín, 12 minút
EAN: 8594169484785


Dosiaľ recenzované audioknihy zo sveta Plochozeme

Recenzia – Terry Pratchett: Hrrr na ně! (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Dámy a pánové (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Sekáč (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Nohy z jílu – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Muži ve zbrani – audiokniha

Rozhovor: Fanúšik Terryho Pratchetta Jan Zadražil hovorí o svojej práci na audioknihe Stráže! Stráže!

Recenzia – Terry Pratchett: Stráže! Stráže! – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Čarodějky na cestách – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Soudné sestry – audiokniha


Recenzentka Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej predposlednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM, a zatiaľ poslednou je knižka pre deti Štyria mačkatieri, ktorá je dostupná aj ako audiokniha. Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.


30. decembra 2022
Alexandra Pavelková
Zdroj informácií