Recenzia - Terry Pratchett: Dámy a pánové (audiokniha)

Dámy a pánové

Fanúšikovia Plochozeme a jej autora Terryho Pratchetta si možno povšimli, že okrem tlačených kníh s nezabudnuteľným českým prekladom Jana Kantůrka pribúdajú na kamenné i virtuálne pulty kníhkupectiev aj audioknihy z vydavateľského domu kníh pre uši OneHotBook. Tentokrát sme sa po zvukovej stope vrátili do kráľovstva Lancre, ktorému pevnou rukou vládne kráľ Ver… no, buďme úprimní. Však poznáte Bábi Zlopočasnú.


Bábi je čarodejnica zo starej školy. Dokonale pozná moc prírody, rovnako ako aj silu ľudskej mysle a presvedčenia. Neverí v bohov, rovnako ako neveríte v prievan či slnko na oblohe, lebo sú bežnou súčasťou nášho života. Bábi pozná ľudí, ich ciele a konania aj z tej horšej stránky, ale väčšinou necháva vesmír plynúť prirodzeným chodom vecí. Lenže teraz, tesne pred ohlásenou svadbou kráľa Verenca a (bývalej) čarodejnice Magráty, čosi túto prirodzenosť začína narúšať.

Okrem toho sú tu čarodejnice novej školy. Nie ako Magráta, ktorá pomaly vešia svoje okultné cingrlátka na klinec a svojou kostnatou rukou si pred zrkadlom skúša ladné kynutie davom. Tieto sú tínedžerky v čiernom, s čiernym rúžom a čiernym lakom na nechty. Chcú vládnuť tými „naozajstnými“ čarami, nielen liečiť kravy a naprávať zlomené ruky či srdcia. Súboj starých a nových je podľa nich nevyhnutný. Lenže tie staré vedia, čo je klam a pozlátko. Ony si pamätajú. Pamätajú si aj to, prečo hore v kopcoch stoja kamene, ktoré chránia prechod medzi naším svetom – a tým druhým. Pamätajú si, prečo sa v horách zaužíval zvyk vešať si nad vchod do domu železnú podkovu. Pamätajú si, že dámy a páni, pred ktorými ľudí chráni kamenný kruh, sú zlí. Krvilační, bezcitní, ba ešte horší.

Ostatní si pamätajú len toľko, že elfi sú krásni.

Zatiaľ čo sa zosvadbieva a do Lancre prúdia významní hostia z celého sveta, nad krajinou sa sťahujú mračná. Mračná nevedomosti, výsmechu, popierania faktov, arogancie a hlúposti, lebo práve nimi sa živí zlo. Už len trochu, už len kúsoček chýba, aby si dámy a páni zobrali všetko. Vaše telo aj vašu dušu. Ibažeby… sa to skončilo ináč.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Dámy a pánové

Nie je to prvý raz, ako sa príbehy z Plochozeme prelínajú so Shakespearovým dielom, ale Pratchettova verzia Sna noci svätojánskej je miestami omnoho hrozivejšia a temnejšia. Autor v knihe rozvinul viacero dejových línií a rozvoj doprial aj viacerým už známym postavám, ktoré vybavil minulosťou (v niektorých prípadoch spoločnou) súčasnosťou aj budúcnosťou (v niektorých prípadoch spoločnou). Samozrejme, nebol by to sir Pratchett, keby sa aj na strašidelné veci nepozrel z tej humornejšej stránky, a to nielen cez postavu nenapraviteľnej optimistky Starenky Oggovej. Optimistických postáv je tu viac. Stretneme sa s divadelným súborom ochotníkov, ktorí sa snažia k slávnosti prispieť humornou vložkou. Ani mágovia z Ankh-Morporku sa dvakrát nezdráhajú, keď sa môžu na konci dlhej cesty zadarmo napratať pri svadobnom stole. A potom je tu Knihovník, služobníctvo, jednočlenné vojsko, osobná skriňa a sú tu včely. Jednoducho, Dámy a pánové je jedna veľká a zložitá hra podobná vulkánskemu šachu, kde má každá postava nejaké zázemie, cieľ, vývoj i úlohu. Preto je možno pre niekoho prekombinovaná a niekto ju možno ani nedohrá do konca. Iný si však príde na svoje práve pre príbeh v príbehu, zložitosť deja a spôsob, akým sa jednotlivé dieliky skladačky postupne otáčajú a začínajú zapadať jeden do druhého. Znalosť klasikových divadelných hier alebo aspoň západného folklóru určite pri čítaní či počúvaní pomôže. Odmena za čitateľskú/pos­lucháčsku pozornosť je príjemná a nakoniec zistíte, že nik z množstva postáv, ba ani ten trpaslík Casanovlez, nevyjde nazmar.

Všetkým týmto postavám musela v audioknihe vdýchnuť život Zuzana Slavíková pod režijnou taktovkou Jitky Škápíkovej. Na hlas tejto herečky sme si už zvykli pri audioknihách, ktoré sa týkajú dejovej línie venovanej čarodejniciam z Lancre. Pri tejto knihe sa ale intepretka musela postaviť ďalšej výzve. V Dámy a pánové sa postavy z Lancre čiastočne prelínajú s postavami z kníh o Mestskej hliadke, ktoré dosiaľ v audioverzii načítal Jan Zadražil. Samozrejme, v tejto o čosi temnejšej knihe sa aj umiera, takže herečka si musela poradiť s tou postavou, ktorá hovorí VEĽKÝMI PÍSMENAMI.

Určite to nebolo jednoduché, ale pani Slavíková sa týmto náročným sústom vysporiadala priam brilantne. Hudobné predely medzi jednotlivými obrazmi sú harmonické a ladia s duchom čítaného textu. Výsledkom je znova výborná audiokniha. Navyše vo zvukovej podobe možno zaujme aj tých, ktorí mali ťažkosti sústrediť sa na zložitý dej pri písanom texte. Takže aj keď William Shakespeare, Terry Pratchett ani Jan kantůrek už nie sú medzi nami, ich dielo žije ďalej. Preto si zoberte hrnček čaju, doprajte si chvíľu pokoja a započúvajte sa. Elfi prichádzajú.

Hodnotenie: 90 %


Audiokniha Dámy a pánové je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix

Audioknihu Dámy a pánové si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dámy a pánové
Žáner: fantasy, humor
Autor: Terry Pratchett
Preklad: Jan Kantůrek
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2020
Interpretka: Zuzana Slavíková
Réžia: Jitka Škápíková
Formát: MP3 na stiahnutie (784 MB), 2 CD
Dĺžka nahrávky: 14 hodín, 13 minút


Dosiaľ recenzované audioknihy zo sveta Plochozeme

Recenzia – Terry Pratchett: Hrrr na ně! (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Dámy a pánové (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Sekáč (audiokniha)

Recenzia – Terry Pratchett: Nohy z jílu – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Muži ve zbrani – audiokniha

Rozhovor: Fanúšik Terryho Pratchetta Jan Zadražil hovorí o svojej práci na audioknihe Stráže! Stráže!

Recenzia – Terry Pratchett: Stráže! Stráže! – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Čarodějky na cestách – audiokniha

Recenzia – Terry Pratchett: Soudné sestry – audiokniha


Recenzentka Alexandra Pavelková sa fantastike venuje už štvrťstoročie. Publikovala 13 kníh, z ktorých polovica vyšla aj prekladovo v zahraničí, a mnoho poviedok. Získala prakticky všetky ocenenia, ktoré môže autor fantastiky získať. V rôznych periodikách publikuje knižné a filmové recenzie a odborné články. Píše blog o filmoch a mačkách a je šéfredaktorkou denníka Fandom.sk. Je organizátorkou literárnej súťaže Ohnivé pero a výtvarnej súťaže Svet na tvoj obraz. Jej predposlednou knihou v slovenčine je zbierka scifi a urban fantasy poviedok Medzi nami, ktorá v roku 2016 získala ako dosiaľ jediná žánrová kniha titul Kniha roka TM, a zatiaľ poslednou je knižka pre deti Štyria mačkatieri, ktorá je dostupná aj ako audiokniha. Pod týmto linkom nájdete články od Alexandry Pavelkovej na Fandom.sk.


25. novembra 2021
Alexandra Pavelková
Zdroj informácií