Recenzia – Stephen King: Temná veža 4 – Čarodejník a sklo

Temná veža 4 - Čarodejník a sklo

Prvý pohľad na knihu Čarodejník a sklo svedčí o tom, že nás čaká značne epický príbeh. Na viac ako 800 stranách Stephen King nenechal nikoho na pochybách, že séria o Temnej veži je významný literárny počin s prepracovanými postavami a bohatou kompozíciou. Čo sa v tomto rozmernom diele ukrýva? Na konci Pustatín sa Roland a ostatní členovia tvoriaci „ka-tet“ ocitli v šialenom vlaku Jednotka Blain a od prvej stránky Čarodejníka a sklo ich jazda pokračuje. Prvých 80 strán trávia naši hrdinovia čas vo vlaku a kladú mu hádanky. Blain chce totiž spáchať samovraždu nárazom v konečnej stanici a ak ho dokážu poraziť, nechá všetkých nažive. V Topeke nakoniec prežijú, dostanú no dostanú sa do zvláštnej zóny s javom nazývaným thinny: sú to akési hranice medzi rôznymi realitami, nebezpečné priesaky s troskami rôznych svetov: „sú to rany na koži existencie a vznikajú, lebo vo svetoch dochádza k poruchám“.

Roland a celá skupina ďalej putujú k Temnej veži v apokalyptickej krajine postihnutej hromadným úmrtím pôvodného obyvateľstva. Vyzerá to ako Kansas z nejakej alternatívnej minulosti. Roland dodrží slovo a jedného večera rozpovie príbeh svojej mladosti. Tomuto rozprávaniu je venovaných približne 700 strán a ako píše King v doslove: „Napätie je pomerne ľahké, aspoň pre mňa, ale láska je ťažká.“ V rozsiahlej dejovej línii sa zoznámime s Rolandom ako 14-ročným chlapcom, už však pištoľníkom, ktorý musel z dôvodu vlastného bezpečia ujsť z Gileadu. Spoločnosť mu robia verní kamaráti Cuthbert Allgood a Alain Johns. Na svojej púti dorazia do mesta Hambry, kde sa Roland zaľúbi do dievčaťa určeného na splodenie dieťaťa pre miestneho starostu. Susan Delgadová je skutočná femme fatale, archetypálny model ženy, ktorá svojou láskou a krásou privedie muža na pokraj záhuby, ba aj zaň. Rolandova skupina navyše postupne zistí, že v meste sa dejú mimoriadne nepriaznivé udalosti smerujúce k podvratnej činnosti ohrozujúcej celý Stredsvet.

Čarodejník a sklo je naozaj masívna kniha a až po strane 500 sa dozvieme, prečo sa tak vlastne volá. Drvivá väčšina deja pripomína western: mestečko ovláda zločinecká banda, bežní ľudia sa ohovárajú a tešia na oslavu dožiniek, v krčme sa príležitostne strhne bitka, zloduchovia sú nemilosrdní a do toho pricvála pištoľník s priateľmi. Rozprávanie plynie pomerne pozvoľna a len príležitostne si uvedomíme, že krajina nie je úplne bežná westernová kulisa. Za mestom sa nachádzajú ropné veže s tankermi a v neďalekej púšti bzučí svojím volaním thinny. Udalosti postupne naberú spád, rovnako ako vzťah Rolanda a Susan. Viacero línií ostane neuzavretých, k nim sa Roland vo svojom rozprávaní ešte plánuje neskôr vrátiť. Záver knihy patrí opäť putovaniu družiny po zdevastovanej krajine a trochu zvláštnej, rozprávkovej zápletke.

Príbeh Čarodejníka a skla je výnimočný z viacerých hľadísk. Najdôležitejším aspektom knihy je, že sa dozvieme, ako Roland spoznal existenciu Temnej veže a čo preňho znamenala Susan. Láska Susan a Rolanda tvorí jadro rozprávania a pre pochopenie celej série je úplne nevyhnutné porozumieť ich vzťahu. Pozoruhodným rozmerom je tiež jazyk, akým sa rozpráva. Ľudia na vidieku používajú vlastný dialekt a príležitostne aj onikanie a je možné, že práve v tejto knihe sa viacerí čitatelia stretnú s onikaním vôbec prvýkrát. Ako aj v predchádzajúcich dieloch (Pištoľník, Osudová trojka, Pustatiny), aj tu King pretkal tkanivo deja literárnymi odkazmi. Tentokrát nám dáva do pozornosti klasické diela literatúry Rómeo a Júlia od W. Shakespeara a Čarodejníka z krajiny Oz od Lymana Franka Bauma. Čarodejník z krajiny Oz je v USA veľmi rozšírená rozprávka a určite ju inak vnímajú deti a dospelí. King má na ňu alúzie aj v iných svojich dielach, napr. v Cyntoríne zvieratiek sa celá záverečná časť volá Oz veľký a strašný. Pri viacerých príležitostiach King naznačil, že sa inšpiroval aj Tolkienom, a to nielen názvom Stredsvet. V Čarodejníkovi a skle sa napríklad vyskytuje magický artefakt silne pripomínajúci palantír, prostredníctvom ktorého dokážu ľudia pozorovať vzdialené udalosti, no guľa vytvára nutkavú potrebu pozerať do nej a postupne z človeka vysáva život. Svoje miesto si našla aj artušovská legenda a je naozaj pozoruhodné, ako King všetky uvedené vplyvy zlúčil do jednej knihy. Čím viac sa zoznamujeme so sériou o Temnej veži, tým pútavejší sa jej literárny svet javí. Na váhanie nie je čas, treba ho začať čítať, lebo ide o naozaj rozsiahlu ságu a ďalšia kniha je pred nami, tentokrát s názvom Vlky z Cally.

Knihu Čarodejník a sklo (Temná veža 4) môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Čarodejník a sklo (Temná veža 4) môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 30 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Temná veža 4: Čarodejník a sklo (Orig.: Wizard and Glass)
Temná veža IV.
Žáner: fantasy, sci-fi, horor, western
Autor: Stephen King
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2018
Preklad: Michal Jedinák
Jazyk: slovenský
Väzba: tvrdá
Počet strán: 808
ISBN: 9788055163413

Literárny publicista Ján Blažovský píše recenzie pre domovskú stránku Medziknihami.sk, o fantastike pre Fandom.sk a príležitostne publikuje v SME, v prílohách Kultúrny život a Magazín o knihách. Pod týmto linkom nájdete všetky články Jána Blažovského na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Recenzia – Stephen King: Pustatiny

Recenzia – Stephen King: Osudová trojka

Recenzia – Stephen King: Pištoľník

Recenzia – Temná věž: Zrození pistolníka (grafický román)


9. júla 2019
Ján Blažovský