Recenzia – Silver Surfer: Podobenství (komiks)

Silver Surfer - Podobenství

Falošný boh, ktorý si to, že sa ho všetci boja, vysvetľuje ako rešpekt. Proti nemu muž, ktorého kedysi stvoril. Čo sa stane, keď herold prerastie svojho pána?

Herold bol v stredoveku vojenský posol. Vo svete Marvelu túto funkciu plní Silver Surfer. Najskôr sa stal zvestovateľom príchodu kozmickej entity menom Galactus. Potom si šiel po svojom. Na rozdiel od svojho pána zostal na Zemi. Zdržiava sa v tesnej blízkosti ľudí, ale zároveň sa ich stráni. Dobre totiž vie, čoho je ľudský tvor schopný. O to viac, keď sa spojí s ďalšími a vytvorí hysterický dav presiaknutý vybičovanými emóciami a túžbou po krvi. Vždy to v nás bolo a nikto to nevie lepšie než on. Napriek tomu Surfer v kútiku srdca tuší, že človek je schopný aj pekných, ušľachtilých vecí. Prečo by tu inak zostával?

Z pokojného bezpečia ho vyruší nečakaný návrat Galactusa. Nastal čas, aby Surfer prestal utekať, prijal výzvu a predviedol sa ako jedna z najmocnejších bytostí marveluniverza. Bude to ale stačiť?

Rafinovaný Galactus pred rokmi sľúbil, že Modrú planétu ušetrí. Ale vie, že jej obyvateľstvo sa bez problémov vyhubí aj samo. Len ho treba nasmerovať na správnu cestu.

Nášmu hrdinovi však správna nepripadá. A tak, hoci neporovnateľne menší, zhadzuje Surfer masku vydedenca a vyráža do boja. Napriek svojim superschopnostiam nemá veľkú šancu vyhrať. No aký by to bol statočný bojovník, ak by sa vzdal vopred? Asi nie statočný… Povedal niekto Dávid a Goliáš?

Surfer bol jednou z najobľúbenejších postáv Stana Leea, ale inak nejde o veľkú hviezdu. To dosvedčuje aj jeho takmer žiadna účasť v množstve filmových komiksov. Ak necháme bokom animované veci, zostane nám k dispozícii azda iba neveľmi vydarená Fantastická štvorka a Silver Surfer z roku 2007, v ktorej ho stvárnil Doug Jones, obľúbený maskot Guillerma del Tora. V našich zemepisných končinách sme na tom ešte biednejšie, keďže Surferovi (okrem dnes recenzovaného kúska) vyšli iba dve polozabudnuté dobrodružstvá z kompletov Nejmocnější hrdinové Marvelu a Ultimátní komiksový komplet. Silver Surfer: Podobenství ho ukazuje ako zaujímavú, filozofickú postavu. Ak by sa aj iné jeho komiksy niesli v takomto duchu, určite by bol o ne záujem.

Vzhľadom na hore napísané zrejme nikoho neprekvapí, že za týmto komiksom stojí práve Stan Lee. V čase vzniku (koniec 80. rokov) bolo šokujúce, že sa spojil s európskou kresličskou legendou Mœbiusom (Incal, Šílená ze Sacré-Coeur, Oči kočky). Bolo to, odpustite azda až mierne primitívne prirovnanie, ako keby vám obed pripravili michelinský šéfkuchár a šéf fastfoodu.

Nič proti jednému ani druhému. Len to spojenie je vari ešte i dnes do istej miery nečakané. Možno však práve i vďaka tomu stvorili niečo pozoruhodné. Každý z nich akoby si vymenil pozíciu. Lee napísal prekvapivo hĺbavé, vážne, poetické a istým spôsobom „neamerické“ dialógy. A Mœbius sa o nič menej prekvapivo pokúsil byť „americkým“, keďže príbeh obsahuje plno gigantických deštrukcií.

Skvelé na komikse je, že je krátky. Nestráca čas zbytočnosťami, neodvádza našu (a ani svoju) pozornosť od neželaných vedľajších dejových uličiek ani postáv. Sústredí sa na tu a teraz. Hlavný dej sa odohráva v reálnom čase a končí sa presne vtedy, keď sa končiť má. Čo nie je žiadna samozrejmosť; mnohí autori nevedia rozoznať správny čas na napísanie magického slovka KONIEC a príbeh tým trpí.

Surfer je psychologicky uveriteľný. Múdry muž, ktorý sa vie na problémy dívať z výšky (v podstate doslova). To mu umožňuje zachovať si zdravý odstup a vidieť veci tak, aké sú v skutočnosti, a nie také, na aké sa len hrajú. Zamýšľa sa nad svetom, nad životom, nad ľudstvom. K rozhýbaniu mozgových buniek núti i čitateľa. Myšlienky, na ktoré spolu s ním prichádzame, možno nie sú objavné. No ukrýva sa v nich pravda, ktorú je fajn raz za čas si pripomenúť.

Nemalú časť českého vydania tvoria bonusy. Medzi najlepšie patrí Leeho úvodné slovo a Mœbiusovo spomienky na tvorbu daného komiksu. Zaujalo ma, ako sa vyjadruje k detailom. Vraj komiksoví ilustrátori si myslia, že čím viac detailov do panelu umiestnia, tým bude lepší. Mœbius na to má opačný názor a vyžíva sa skôr v minimalizme. Lipnutie na detailoch považuje za nebezpečné, zbytočné. Za seba dodám, že poznám plno skvelých minimalistických komiksov, ale i veľa skvelých komiksov nabúchaných stovkami detailov.

Okrem textových bonusov sa dočkáte aj výtvarných. Napríklad galérie plagátov hrdinov typu Iron Man alebo Punisher, nakreslených práve Mœbiusom.

Komiks vychádza s gigantickými rozmermi (235×330 mm), vďaka ktorým sa z neho stane jeden z najväčších komiksov vašej zbierky.

Hoci by sa mohlo zdať, že spojenie jedného z najtypickejších predstaviteľov amerického mainstreamu a predstaviteľa francúzskej „umeleckej“ školy je nesúrodé, v skutočnosti perfektne funguje. I keď Silver Surfer: Podobenství v USA vychádzal na prelome rokov 1988/1989, ešte aj dnes, v roku 2021, je aktuálny.

A to je strašné.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Silver Surfer: Podobenství si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Silver Surfer: Podobenství (orig.: Silver Surfer: Parable)
Autor: Stan Lee
Ilustrácie: Mœbius
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Preklad: Jiří Pavlovský
Počet strán: 88
Väzba: šitá v tvrdých doskách s prebalom
ISBN: 9788074498916


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


3. februára 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií