Recenzia – Sebevražedný oddíl 6: Tajná historie operační skupiny X (komiks)

Sebevražedný oddíl 6

Napácha Samovražedný oddiel vo vesmíre menej škody ako na zemskom povrchu?

Prvý Samovražedný oddiel existoval už v 50. rokoch 20 storočia. Čo sa s ním však stalo? Kam sa podeli jeho pôvodní členovia? To zistia ich nasledovníci v čele s Harley Quinn a Deadshotom. Bude to let plný tajomstiev, prekvapení a zrád. Ale na to všetko sú predsa naši obľúbení antihrdinovia dávno zvyknutí. Napriek tomu na nich čaká hrozba taká veľká, že na ňu jednoducho nie sú pripravení ani oni. A to už je čo povedať.

Túto sériu začalo BB/art vydávať v roku 2018, teda dva roky po premiére komerčne úspešnej avšak nie príliš vydarenej filmovej adaptácie s Willom Smithom ako Deadshotom. O príbehy antagonistov, ktorí musia na slovo poslúchať americkú vládu (inak im kvôli do mozgu implantovaným výbušným systémom doslova vybuchnú hlavy), bol medzi čitateľmi záujem. Vydavateľstvo v nasledujúcich rokoch poslalo do sveta niekoľko pokračovaní. Aktuálne k nám prichádza šestka. Tá sa pre zmenu na trhu objavila pár týždňov pred premiérou nového filmu o Samovražednej jednotke, ktorý mal tentokrát v režisérskej starostlivosti svojrázny James Gunn (Strážcovia Galaxie 1 – 2).

Len pre poriadok: okrem spomínanej série sa k nám Samovražedný oddiel dostal ešte v dvojici crossoverov s Ligou spravodlivosti (2018, 2019) a v štvordielnej sérii v rámci New 52 (2016 – 2020).

Hoci by si jeden mohol myslieť, že hlavou hviezdou Sebevražedného oddílu 6: Tajné historie operační skupiny X bude najslávnejší člen tímu a to nekontrolovateľná Jokerova ex Harley Quinn, extravagantná žena s kladivom je prekvapivo potlačená do úzadia. Miestami dokonca zabudnete, že by tu mala vystupovať aj ona. Vôbec to ale neprekáža, keďže kto chce, môže si ju užiť vo vyše desiatich samostatných komiksoch, ktoré s ňou v češtine vyšli.

Kto je teda hromozvodom príbehu, ak nie ona? Nuž, tím. Tak je to ostatne najlepšie: keďže ide o spoločnú prácu, nikto by nemal byť uprednostňovaný na úkor druhého. Niekoho zaujme monštruózny zelený Killer Croc, iného čarodejnica Enchantress, ďalšieho popkultúrny blázon Captain Boomerang, prípadne chladnokrvný zabijak Deadshot či nová šéfka tímu Katana. Nesmie chýbať cynický vládny manipulátor Amanda Waller. Postáv je veľa, ale nevytvárajú chaos, keďže sú rozdelené na dva menšie tímy. Tie sa plynulo striedajú: jeden sa pohybuje vo vesmíre, druhý na Zemi.

Kresba odpovedá bláznivosti postáv a nepredvídateľnosti príbehu. Je farebná, „hlučná“ a špecifická. Vyžíva sa v čo najväčších objektoch, bizarných účesoch a kurióznych kostýmoch. Štvorica ilustrátorov si zjavne uvedomovala azda nie ani tak to, že nevytvára budúcu klasiku, ale skôr pochopila, že k takejto špeciálnej bande sa „vážna“ kresba vlastne vôbec nehodí. Preto ju tu ani nenájdete. Naopak, nájdete tu výrazné prostredia: cintorín lietadiel v Nevade, starú vesmírnu základňu a dvere také gigantické, že King Kong oproti nim vyzerá ako myš stojaca pri slonej nohe. Pekne nakreslené retro pasáže z obdobia po druhej svetovej pripomínajú komiks Nová hranice z DC komiksového kompletu.

Bonusy pozostávajú zo šestice alternatívnych obálok.

Na tomto mieste je asi načase napísať na rovinu a bez okolkov, hoci možno čiastočne primitívne: tento komiks je tak trochu blbinka. Nehanbí sa za to. Pravdupovediac, vážnejší tón by sa k takýmto špecifickým postavám ani nehodil. V nenáročnom komiksovom čítaní ide v prvom rade o veľkú show, extravagantné týpky a absurdné twisty. Rôznymi záujmovými skupinami ovládaná banda pofidérnych kriminálnikov a polobéčkarských (až úplne béčkarských) zločincov má niečo do seba.


Hodnotenie: 60 %

Sebevražedný oddíl 6: Tajná historie operační skupiny X (orig.: Suicide Squad 6: The Secret History of Task Force X)
Autor: Rob Williams
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Barnaby Bagenda, Eleonora Carlini, Philippe Briones, Scot Eaton
Jazyk: český
Preklad: Pavel Švanda
Počet strán: 144
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–443–5


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


17. augusta 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií