Recenzia – Punisher MAX: Svět sovětů (komiks)

Punisher

Kde je Punisher, tam je vojnová zóna.

V meste sa objavil nový hráč. Zanecháva za sebou desiatky zabitých ruských mafiánov. Všetci si myslia, že za masakrom stojí Frank Castle. Punisher s tým ale nič nemá. Túži sa však dozvedieť, kto za útokmi stojí. A prečo. Vydáva sa teda po stopách anonymného zabijaka, ktorý je rovnako nekompromisný k svetu zločinu, ako on. A narazí na usmievavého sympaťáka.

Ako napovedá podtitul najnovšieho Punishera, tentokrát sa brutálny Američan čelne zrazí s ešte brutálnejšími Rusmi a ich metódami. K Punisherovi sa veľkolepo vracia drsný scenárista a rodák z írskeho Belfastu Garth Ennis. Je podpísaný nielen pod viacerými staršími punisherovkami (napr. Dlouhá chladná tma, Matička Rus alebo Vdovy), ale tiež pod kultovými sériami Preacher a Ghost Rider (Cesta slz, Cesta do zatracení). Kde je drsnosť, tam je Ennis a kde je Ennis, tam je drsnosť (Hellblazer, Hitman, Banda). Nebojí sa riskovať, čím preukazuje svoju všestrannosť angažovaním sa v projektoch, v ktorých by sme ho nečakali (Thor: Vikingové). Je to expert na cynické chlapské príbehy.

Punisher je postava vyžadujúca scenáristu špecializujúceho sa skôr na civilné, v rámci možností realistické komiksy s kriminálnou príchuťou. V osobe Gartha Ennisa ho Svět Sovětů našiel. Marvel udržal celistvosť vízie tým, že na zhmotnenie „špinavej“ vízie nasadil podobne orientovaného ilustrátora. Američan Jacen Burrows vyštudoval výtvarné umenie a dizajn a je známy aj u nás. Konkrétne inklináciou k lovecraftovským hrôzam (Providence, Neonomicon), ktoré napísala žijúca legenda menom Alan Moore (Z pekla, Watchmen, Bažináč).

Drsný je nielen Punisher, ale aj Burrows. Pretože čo by to bola za drsnosť bez drsných výjavov? Pokrytectvo? Alibizmus? Toho sa nedočkáme. Fanúšikovia série nie sú šialenci posadnutí krvou, ale je proste fajn, ak sa na komiksovom poli objaví zárez, ktorý sa nebojí a ukazuje veci na rovinu.

Mnohých komiks zaskočí. Nielenže je jeho nemalá časť vyrozprávaná vo forme flashbackov, ale dokonca ani nepatria hlavnej postave. Funguje to vynikajúco. Zavedú nás do roku 1987, konkrétne do hôr južne od Kábulu. V nich vojenská rota natrafí na veci, ktoré by zaskočili i diabla. Vonkoncom nevadí, že preto Punisher ustupuje do úzadia. Stále tam je, načúva a chápe. To je poloha, ktorá mu prekvapivo pristane. Keď ale treba, zasiahne. Stále sa totiž nájdu šialenci, ktorí veria, že ho dostanú. Väčšinou to ale znamená iba to, že sú mŕtvi, len o tom ešte nevedia.

Anotácia na zadnej strane obálky charakterizuje Punishera: Svět sovětů ako vojnový horor. K tomu druhému pristupujte opatrne. Je samozrejme otázne, čo znamená horor. Pre niekoho to nie je Votrelec alebo Freddy Krueger, ale vojna a zverstvá, ktoré sú počas nej páchané. To je pravda. Príšernostiam, aké je schopný spáchať človek na človeku, sa nevyrovná ani milión Detských hier s Chuckym. Nový Punisher naozaj nie je „žánrový“ horor. Obsahuje však obrazy, ktoré tak skoro nedostanete z hlavy. Tvorcovia poskytujú šokovanému čitateľovi vizuálne panely, ktoré sú drastické a cez čiaru i pre fanúšikov Punishera. A to už je naozaj čo povedať.

Komiksu veľa pridáva nový charakter na scéne: Valerij. S ním má starý dobrý (zlý) Punisher chémiu. Je to osobnosť, ktorú si je schopný (v rámci možností) vážiť. To je v Punisherovom svete niečo nevídané a treba pred tým dať pušku uznanlivo dole. Scenár je príjemne priamočiary, zbytočne nezdržuje a ide rovno k veci. Od istého bodu je to v podstate lesný survival.

Punisher je nemilosrdný. Nekompromisná mašina, ktorú nič nezastaví. Ak ste v jeho svete prvý raz, zrejme si na viacerých miestach poviete „to neurobí“. A on to urobí. Punisher je proste Punisher: v rámci marveláckeho sveta sa vyníma ako mimoriadne neprispôsobivá a dospelá postava, u ktorej neexistuje ani symbolická šanca, že by dala zločinu druhú šancu, nedajbože, aby sa nad ním zľutovala. Je preto neuveriteľné, že tento drsňák debutoval v sérii Spider-Man v polovici 70. rokov (vyšlo aj v ČR v Nejmocnější hrdinové Marvelu 20: Punisher a v Komiksový výběr Spider-Man 2: Klonová sága), čo je skutočne šialená kombinácia: Punisher sa bežne brodí v krvi, kým Spajdy ju vidí, len ak ide do kina na triler. Vlastnej série sa Punisher dočkal až v 80. rokoch. Odvtedy sa nezastavil, vrátane filmov a seriálov, hoci v nich doplácal na vymäknutosť filmárov, resp. cenzúru zo strany štúdia. Lenže Punisher bez násilia nie je Punisher.

Keď ste si mysleli, že ste ho dostali, väčšinou to znamená, že v najbližších sekundách opustíte tento svet. Punisher sa ako postava ani ako komiks, na nič nehrá. Žiadne veľké (azda ani malé) filozofovanie nad vznikom zla ani ničím podobným. Nie. Punisher je muž činu. Nemieni dávať rozhrešenia. Ani nechce. Vie, že je to zbytočné. Na jeho nepriateľov nič také neplatí. Sú to skorumpovaní surovci, ktorí si celý život kupovali zákony, morálku, políciu, sudcov.

Muž vo vojne bez konca vybojoval ďalší krvavý zápas. Nehrá o dušu, ani o nič podobne vznešené. Hrá o to, aby sa vyčistil priestor. Je mu jasné, že skôr alebo neskôr sa opäť objaví na scéne nový kráľ zločinu. V tej chvíli sa Punisher vráti. Je to jedna z mála istôt, akú komiksový fanúšik má.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Punisher MAX: Svět sovětů si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Punisher MAX: Svět sovětů (orig.: Punisher: Soviet 1 – 6)
Autor: Garth Ennis
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Jacen Burrows
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 136
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–505–0


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


26. novembra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií