Recenzia – Petra Kubašková: Čarodějka a zlatý elixír

Čarodějka a zlatý elixír

Tretia kniha príbehov o malostranských čarodejniciach je napínavá. Spoznáte nové bytosti, duchov a prejdete mnohými zákutiami starej Prahy. Dýchne na vás história, začujete pokrikovať domové znamenia a možno vám napadne myšlienka, aké by to bolo, keby ste žili večne…


Na Malej strane sa stále niečo deje

Ginevra VII, hoci je iba mladé dievča, stihla toho dosť. Vďaka svojej starkej a mačke kočkodlačke Falzete sa dostala do podsvetia, spriatelila sa s Barbarou a Markétou, pomohla zachrániť pražské čarodejnice pred zlými kutnohorskými a našla si chlapca. Teo je senzibil, preto vníma veci, aké obyčajní ľudia nikdy nespozorujú. Dokonca sa s Ginevrou môže rozprávať telepaticky. Barbi s Markétou dostali ako odmenu za zásluhy od Valpurgy amulety. Umožňujú dievčatám vidieť svet tak, ako ho vidia čarodejnice.

Začal sa nový školský rok a dlho to vyzeralo, že bude veľmi obyčajný. Len učenie, potulovanie sa s priateľkami a randenie s Teom. Aj by to tak naozaj bolo, keby Ginevru neukecala jej sesternica Jozefína, aby jej stála ako modelka pre najnovší obraz. Hlavnou postavou na plátne mal byť alchymista. Lenže namaľovaný alchymista sa rozhodol, že z plátna odíde. A to bol len začiatok prapodivných udalostí, ktoré nabrali nečakaný smer a nakoniec ovplyvnili všetky pražské čarodejnice.

Namaľovaný alchymista požiada Ginevru, aby našla Dom u poslednej lucerny a vďaka kontaktom medzi pražskými strašidlami jej dá aj kľúč od brány. Lenže kde nájde mladá čarodejnica dom, o ktorom nikto neverí, že existuje? Potrebuje sa dostať k návodu na vzácny elixír, ktorý mimochodom nik nedokáže prečítať. Okrem toho treba ten elixír vyrobiť, čo nebude vôbec ľahké. Do akcie Ginevra nakoniec musí zapojiť mamu aj všetky tety. Prejde sa po krásnych Valdštejnských záhradách a ohrozia ju divé zvery. Zaskočí si do podsvetia k babičke a dokonca jej známa vedma Madam de Thébes vyveští budúcnosť. Po celý čas ju budú sprevádzať verné priateľky a sklamanie v láske. Teo sa totiž z nejakého dôvodu začne správať ľahostajne. Niektoré okolnosti a udalosti budú chvíľami takmer až strašidelné. Rovnako aj nečakaný útok na Vyšehradské čarodejnice, do ktorého sa zapoja aj trigy zo strechy Národného divadla. Fuuu… To bude zase zážitkov! Veľa na takú mladú čarodejnicu. No a na samom konci sa stane malý zázrak.


Praha voňajúca čarami

Čitateľ sa vďaka knihe túla pražskými uličkami, nasáva atmosféru záhrad, palácov a legiend a zisťuje, že sa ešte stále dosť nenasýtil ich krásy a tajomnej histórie. Opäť sa stretneme s rusalkami, meluzínami, Valpurgou, chrličmi, golemom aj strašidlami. Tí sú podľa mýtov neoddeliteľnou súčasťou kľukatých uličiek mesta. Tentokrát spoznáme aj duchov Pražanov, ktorí skutočne žili alebo v meste pôsobili a zanechali stopu na miestach, ktoré mali radi. Vidíme a vnímame zabudnuté a často tragické osudy a históriu, o ktorých by sme sa zrejme nikdy nedozvedeli. Najdôležitejšie postavy však už dobre poznáme. Preto vám bude toto rozprávanie pripadať ako stretnutie s dobrými priateľkami, s ktorými si máme čo povedať.

Samotný príbeh čitateľa strhne hneď od začiatku. Čarodejnice z Malej strany majú neuveriteľne akčný a rušný život. Navyše do čarovného sveta kúziel stvoreného Petrou Kubaškovou sa zamiluje každý čitateľ. Hašterivé domové znamenia, spravodlivo súdiace sylfy, vodníci, rôzne neobyčajné bytosti aj obyvatelia pekla. Každý si nájde to, čo má rád, a všetci budeme spoločne dúfať, že sa dočkáme aj ďalších čarodejníckych dobrodružstiev.


Už je naozaj koniec?

Záver knihy príde tak rýchlo, až čitateľovi zostane smutno, že nastal čas rozlúčiť sa s obľúbenými postavami. Petra Kubašková svojim fanúšikom namiešala magický nápoj z dobrodružstiev, histórie a ochutila ho množstvom nevšedných bytostí. Prijmite teda pozvanie na prechádzku po Malej strane. Možno zavítame aj na magický Vyšehrad, zahráme si mariáš a ani si nevšimneme, že hráme o svoju dušu s čertom.

Unavení zaklopeme na známe dvere a vstúpime do domčeka, kde rozvoniavajú bylinky a čakajú nás trošku excentrické priateľky so šálkou horúceho čaju. Vypočujeme si príbehy o nápoji mladosti a večného života, no my už budeme vedieť svoje. Ten najúčinnejší zlatý elixír je totiž namiešaný z lásky, priateľstva, nesebeckosti a obetavosti. Iba človek, ktorý žije pre druhých, prežije večnosť, pretože zostane živý v srdciach a mysliach tých, ktorí ho majú radi.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Čarodějka a zlatý elixír si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Čarodějka a zlatý elixír si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Čarodějka a zlatý elixír
Žáner: urban fantasy
Autorka: Petra Kubašková
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Striga
Väzba: pevná
Počet strán: 448
ISBN: 978–80–278–0048–3


Súvisiace linky

Recenzia – Petra Kubašková: Čarodějky malostranské

Recenzia – Petra Kubašková: Tajemství stříbrné čarodějky

Rozhovor – Petra Kubašková: Človek by mal písať o tom, čo mu ide zo srdca


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


17. marca 2022
Ena
Zdroj informácií