Recenzia: Orange 1 (manga)

Orange 1

Ako by ste sa zachovali, ak by vám prišiel list z budúcnosti? Od vás samotných?

Skromná 16-ročná Naho si žije bežný tínedžerský život so všetkými „dôležitými“ aj naozaj dôležitými starosťami a problémami, ale i radosťami a zábavkami. Spolužiaci stoja pri nej a ona stojí pri nich. Šťastím ju napĺňa vedomie, že sú spokojní. Je zvyknutá ticho trpieť pre dobro väčšiny. No a v tom sa to stane. Príde nový spolužiak. A ten list.

Orange 1 nie je žiadna bezstarostná blbinka, kde sa veci len tak nedôležito dejú a nikoho to príliš netrápi. Veci, ktoré sa stanú hrdinom v puberte, sú s nimi aj v dospelosti. Myslia na ne a nejeden raz si vyčítajú, že sa ako násťroční zachovali tak, ako sa zachovali. Ako stredoškoláci si mysleli, že ich čaká skvelá, ružová budúcnosť. To sa ale pochopiteľne do všetkých detailov naplniť nedokázalo a prichádza rozčarovanie a smútok. Bezstarostná detská nevinnosť je dávno preč. Nahradila ju dennodenná realita a rutina. Tak to chodí. Aj v Japonsku.

V tom je však zároveň zachované aj také to puberťácke. Napríklad, že sa dve hodiny hádate o hovadinách. Alebo niekomu niečo poviete a potom si pomyslíte, že ste to vlastne povedať nemali, lebo ste to tak nemysleli, a druhá strana to pochopila zle, na čo sa urazila, ale vy ste v skutočnosti vôbec nechceli, aby sa urazila, a nakoniec z toho všetkého v noci nemôžete spať. Alebo si predstavte, že ste dievča, páči sa vám spolužiak, ale bojíte sa mu to povedať, no on to možno tuší a začne chodiť s inou a vy neviete, či preto, lebo ju ľúbi, alebo preto, aby vám urobil napriek a tajne vás miluje a chce vás touto svojskou metódou získať.

Sranda, však? Lenže keď vás učičíkajú tieto scény, bez upozornenia prihrmí mrazivý moment a do života detí zasiahne krutý život tak, ako vie len on. Tvrdo, nečakane a bez vyjednávania.

Orange je roztopašná a veselá manga, ale je tiež citlivá, bezprostredná a dojemná. Uchlácholí vás stredoškolskými kávovinkami a keď to budete najmenej čakať, príde scéna, pri ktorej vám zvlhnú oči a rozbúcha sa srdce. Už v strede čítania vás rozloží na mikročastice, akoby ste hrdinov poznali celý život a nie iba pár strán. Postavy sú sympatické a nesprotivia sa vám, ani ak urobia chybu. Skôr naopak, ešte výraznejšie ich to poľudští. Navyše sú rozkošne nakreslené; všetky tie oči a iné výrazy tváre perfektne charakterizujú aktuálny psychický stav postáv.

Bonusový koncový príbeh, ktorý nesúvisí s tým hlavným, by v mange nechýbal, ale inak je Orange vydarená jazda. Je ako džús, ktorý Kakeru raz doniesol Naho. Trocha sladký trocha kyslý.

Orange, príbeh s listom cestujúcim v čase, sa v roku 2015 dočkal hraného filmu a o rok neskôr vznikla nielen kreslená seriálová verzia, ale aj pokračovanie Orange: Mirai.

Hodnotenie: 70 %

Mangu Orange 1 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

Mangu Orange 2 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Orange 1
1. diel série Orange
Autor: Ičigo Takano
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2020
Ilustrácie: Ičigo Takano
Jazyk: český
Preklad: Anna Křivánková
Počet strán: 228
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7449–854–1


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


23. októbra 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií