Recenzia: Okko – Cyklus vzduchu (komiks)

Okko cyklus vzduchu

Legendárny ronin sa so svojou družinou dostáva do nových nadprirodzených potýčok v nádherne nakreslenom komikse.


Okko ako komiks sa stal v roku 2017 jedným z prvých diel, ktoré CREW publikovala v rámci projektu špecializujúceho sa na to najlepšie zo súčasného európskeho komiksu pod názvom Modrá CREW.

Okko ako postava je ronin, bojovník bez pána z čias feudálneho Japonska. Žije v roku 1108 v mystickej ríši Pajan. Spolu so skupinou lovcov démonov cestuje krajinou a zažíva dobrodružstvá. Združenie je to síce malé, zato pestré. Medzi nimi to patrične iskrí a nie je núdza o humorné okamihy, hoci inak je tento svet plný tragédií, smrti a nenaplnených lások. Pod Okkovým vedením putuje záhadný démonický zabijak, mních užívajúci si život plnými dúškami (doslova) a mladík Tikku, ktorý sa k trojici pôvodne pridal len nakrátko, aby z pazúrov zla vytrhol svoju sestru. Napokon ale v špecifickej spoločnosti už zostal.

Aj keď sa dej komiksovej knihy Okko: Cyklus vzduchu odohráva v mystickej ríši pôsobiacej ako z fantastickej reťaze odtrhnuté stredoveké Japonsko, pod netradičným názvom sa v skutočnosti ukrýva francúzsky komiks. Vymyslel ho a nakreslil Hub, civilným menom Humbert Chabuel. Začal na ňom pracovať okolo roku 2005. Odjakživa zbožňoval samurajské filmy a magické záležitosti legendárneho Hajaa Mijazakiho (napríklad animovaný oscarový film Cesta do fantázie). Hubova láska ku všetkému ázijskému vyvrcholila práve sériou Okko, ktorá je špecifická okrem iného kurióznymi podnázvami Cyklus vody, Cyklus země alebo Cyklus prázdnoty. Jednotlivé príbehy sú uzavreté. Je ale fajn poznať minulosť, aby sa čitateľ lepšie zorientoval v postavách a v tom, čím všetkým si museli prejsť, aby z nich bolo to, čo je. A prečo sú ochotní jeden pre druhého zomrieť.

Séria Okko v češtine vyšla doteraz v troch paperbackových vydaniach. Najskôr sa v spomínanom roku 2017 dostavil Cyklus vody, o tri roky neskôr prišiel Cyklus země a tento rok sebavedomo pribudol Cyklus vzduchu. Hub ako scenárista sa i v tretej knihe pohráva s japonskou mytológiou, ktorá vlastne nie je japonská. Je to svet, v ktorom hrá prím smrť, povery, folklórne legendy a ľudia veria v existenciu mágie, prízrakov a démonov.

Hub ako ilustrátor úchvatným spôsobom vytvoril architektonické, prírodné a iné scenérie, nad ktorými sa zastavuje nielen čitateľovo oko, ale i dych a v neposlednom rade aj srdce. V takomto vizuálne podmanivom, na detaily bohatom diele, by bolo hriechom nespomenúť fantasticky zladené, krásne farby. Je vlastne škoda, že takýto krásny kus komiksu nevychádza vo väčšom formáte.

Nebojte sa toho. Ak ste so ságou Okko ešte nemali tú česť, smelo sa na ňu vrhnite ako statočný samuraj na hordu zdanlivo nezastaviteľných nepriateľov bojujúcich v zákernej presile. Čaká vás báječné exotické dobrodružstvo, ktorému stopercentne prídete na chuť a budete si trieskať hlavu o paraván za to, že ste Hubovi doteraz nedôverovali a obchádzali ho.

Novú hĺbku príbehu dodáva rámcovanie hlavného deja scénami zo „súčasnosti“, vďaka ktorým mnohé pasáže dostávajú nový, hlbší a silnejší kontext a ponúkajú čitateľovi silný pocit satisfakcie.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Okko – Cyklus vzduchu si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Okko – Cyklus vzduchu (orig.: Okko: Le Cycle de l´air)
Autor: Hub
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Hub
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 100
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7679–401–6


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


4. októbra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií