Recenzia – Mera: Královna Atlantidy (komiks)

Mera - královna Atlantidy

Utiahne Aquamanova snúbenica svoje vlastné dobrodružstvo napriek tomu, že jej zlyhávajú aquakinetické superschopnosti? A podarí sa jej raz a navždy skoncovať s krviprelievaním vodyprelievaním v Atlantíde?

Tento komiks vôbec neprichádza do ľahkej situácie. Aquaman v našich končinách patrí k natoľko odstrkovaným superhrdinom z akvária DC, že prvý raz sme sa jeho samostatného komiksu dočkali len pomerne nedávno, v roku 2018 (Aquaman 1: Pád do hlubin, BB/art). Ani v zahraničí nikdy nekopal prvú ligu. V posledných rokoch je relatívne populárny vďaka filmom, v ktorých mu masívnu podobu prepožičal Jason Momoa. Napriek tomu okolo neho stále pláva punc zosmiešňovania (najviac si ho zrejme podával Seth MacFarlane v kreslených Griffinovcoch).

Čo má potom hovoriť Mera, ktorá je ešte o poznanie neznámejšia? Vo filmoch ju mimochodom stvárňuje herečka a bývalá manželka Johnnyho Deppa, Amber Heard. Aký je komiks s ňou? Obstála Mera alebo sa potopila na samé dno a tam zostala bezmocne ležať? Len pre poriadok treba dodať, v skutočnosti nejde o prvý jej komiks na českom trhu; tým bola Mera: Proti proudu z roku 2019, od CREW. Kým tá bola určená prevažne tínedžerkám, dnes recenzovaný kúsok mieri na starších čitateľov.

Scenár napísal Dan Abnett, dvorný autor série Aquaman. Jeho dielo síce nie je žiadny fenomenálny zázrak, ale viac ako na akciu sa sústredí na postavy, čo je vždy príjemné. Trocha rušia logické nezrovnalosti. Čo je to za spravodlivý súboj, keď na súperku môžu okrem nepriateľa útočiť aj obrovské úhory? Nelahodí ani spôsob, akým sa pracovalo s postavou Aquamanovho brata Orma. Najskôr ho scenárista poľudštil, čo bolo sympatické. Potom všetko zahodil za hlavu a spravil z neho jednorozmernú zápornú figúrku. Následne si táto jednorozmerná záporná figúrka spomenula na to, že je cítiacou a spravodlivou bytosťou. A nakoniec… veď uvidíte.

Abnett rád siaha po klišé. Koľkokrát sme už videli, že postava je polomŕtva a na kolenách, vtom si spomenie na niečo motivačné zo svojej minulosti a vrátia sa jej sily? Napriek kritike je scenár fajn, šupinu mu do nemalej miery zachraňuje najmä to, že ústrednou hrdinkou je originálny a silný ženský charakter. Do vládnutia sa Mera vonkoncom nehrnie. Zo všetkého najviac ju poteší, ak to bude len dočasný stav a ona sa bude môcť vrátiť k svojmu predchádzajúcemu životu. Nie je bezchybná, nie je neporaziteľná. Keď je ale zahnaná do kúta, keď ju naštvú, zrazia na kolená, ukáže sa, že je na vládnutie ako stvorená. Vo vyhrotených chvíľach dokáže byť hrdá, vášnivá, diplomatická, nekompromisná, drsná a neodpúšťa tým, ktorí si odpustenie nezaslúžia.

Aby sme scenáristovi nekrivdili: atraktívna obálka síce môže budiť dojem čítania pre puberťáčky, ale svet Atlantídy je komplikovaný. Sužovaný politickými intrigami, mocenskými súbojmi, zákulisnými zákernosťami, sprisahaniami a zradami prichádzajúcimi z najmenej pravdepodobných miest. Ale je tu i láska, odvaha a nečakané spojenectvá. Atlantída je odnepamäti nivočená súbojmi o trón. Ide o svet, ktorý sa nezaujíma o suchozemské dianie a je rád, ak mu to suchozemci oplácajú podobnou mincou. Takže nie, detské čítanie to určite nie je. Treba oceniť šikovné vysvetlenie toho, prečo Mere nepomáhajú jej silní priatelia z Ligy spravodlivosti.

Na niekoho môže negatívne vplývať fakt, že dej je čiastočne prepletený s dejom „hlavnej“ série Aquaman, ale nebojte sa, nemusíte z neho čítať ani bublinu a Meru si napriek tomu užijete. Je napísaná prehľadne. Tak, aby bola pochopiteľná pre každého, kto aspoň okrajovo vie, o čo v Atlantíde ide.

Ilustrátor Lan Medina (Mýty, Punisher MAX 8: Vdovy) využíva atraktívne prostredie potenciál príbehu. Hlboké moria, útesy, pobrežia s majákmi, podmorské ríše, vraky starých lodí, rôzne podmorské národy, ale i obyčajní obyvatelia zvieracej ríše. To všetko sa stáva v Medinovom podaní neobyčajným a teda príťažlivým. Je to optimistické, hravé a pekné. Medina sa hrá s detailmi, ako sú vlasy vlniace sa vo vode atď. Nie všetko musí byť temné, sivé a ponuré ako Batman. Prepáč, Bruce.

Mera: Královna Atlantidy ponúka postačujúci, akceptovateľný scenár, príjemnú hrdinku, veľmi peknú kresbu a zaujímavú myšlienku: Je lepšie, ak vládnu ľudia, ktorí o to nestoja (resp. pred funkciou majú rešpekt), namiesto egomaniakov posadnutých mocou.

Každopádne na otázku, či Superman a Wonder Woman sladia kávu, sa nedozvieme odpoveď. Možno nabudúce.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Mera: Královna Atlantidy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Mera: Královna Atlantidy (orig.: Mera: Queen of Atlantis)
Autor: Daniel Abnett
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Lan Medina
Jazyk: český
Preklad: Changler the Elder
Počet strán: 144
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–444–2


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


2. júla 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií