Recenzia: Kočičí deníky (manga)

Kočičí deníky

Tvorca najúchylnejších máng na svete prichádza s príbehom o najstrašidel­nejších bytostiach na planéte Zem. O mačkách. A je to komédia. Alebo nie je?


Kočičí deníky sú autobiograficky ladené. Ich autor slávny tvorca hororových máng Džundži Itó, sa pri písaní scenára a jeho následnej adaptácii do komiksovej reality inšpiroval vlastným životom. Spolu so svojou budúcou manželkou skutočne chovali dvoch predstaviteľov mačacej ríše Jona a Mú. Mnohé z uskutočnených reálnych zážitkov pretavil do dnes recenzovanej mangy. Samotní manželia tu vystupujú pod prezývkami Déčko (on) a Áčko (ona).

Meno Japonca Džundžiho Itóa, mimochodom pôvodne zubného technika, je už i v našich končinách známe. Muž s nezameniteľnou fantáziou nás poctil krásne nechutnými a vďaka tomu nezabudnuteľnými hororovými mangami Ryby – Útok z hlubin, Balónky oběšenců a další hororové příběhy a samozrejme geniálnou Spirálou.

Kočičí deníky nie sú horor. Napriek tomu obsahujú plno zvláštnych, psychicky vyhrotených, ale i mrazivých a odporných okamihov. Jeden príklad za všetky: hrdinova snúbenica má tak nakreslené oči, že to vyzerá, ako keby obsahovali len beľmo. Je to desivé a nepríjemné. Nie je to nijako vysvetlené, nemá žiadny zdravotný hendikep, ani sa nad tým nikto nepozastavuje. Proste to tak je. Bez spoilerov nie je možné povedať viac, ale mnohé scény sú urobené tak, že chýba len takýto kúsok a z tohto komiksu by bol regulárny horor.

Itó skvele nakreslil mačky, najmä ich tváre, pohľady a to, do akých neuveriteľných uhlov dokážu otáčať telá. V jednej chvíli vyzerajú ako tie najnežnejšie bytôstky pod slnkom stvorené na maznanie a relax. Hneď v ďalšej ako desivé obludy, ktoré vás túžia zadusiť vankúšom a následne si vo vašom byte spraviť párty s túlavými medvedíkmi čistotnými, čo náhodou práve šli okolo so sudom piva.

Naozaj to nie je čítanie pre malé deti, ale skutočne to nie je ani horor. Itó potvrdil, že je jedno, aký žáner čítame. Dôležité je, či je to dobrý príbeh. Pritom Kočičí deníky neponúkajú ucelený dej, ktorý by sa vyvíjal z bodu A cez bod B do bodu Z. Je to skôr zbierka poviedok. Keďže ale jednotlivé „poviedky“ majú rovnakých (ľudských, i mačacích) hrdinov a odohrávajú sa počas niekoľkých rokov, postupne sa kryštalizujú nosné myšlienky, na ktorých Itó stavia osobnú výpoveď. Občas trafenú, občas krásno-smutnú, inokedy rozšafnú a ťažko uchopiteľnú, ba až neuchopiteľnú.

Scenár je nepredvídateľný práve vďaka prítomnosti svojského mačacieho fenoménu. Kto pozná nielen Džundžiho tvorbu, ale i mačky ako také, vie, že táto téma (a dotyčný autor) ponúka dostatok priestoru pre veci medzi nebom a zemou. Záležitosti azda až mierne úchylné. Občas vám po tele prebehnú zimomriavky. Inokedy vás napne na vracanie. Žiť roky v spoločenstve s tvorom menom mačka nie je žiadna sranda. Každý, kto si to vyskúšal, pozná „tie“ chvíle. Je to zvláštny druh symbiózy. Prispôsobujeme sa mačkám, ktoré s nami žijú v jednej domácnosti, a mačky sa prispôsobujú nám. Alebo nie?

Podobne, ako nedávna CREWácka manga V horách šílenství, i Kočičí deníky vychádzajú v nezvyklej podobe, a to v tvrdej väzbe. Spomínanú Lovecraftovu adaptáciu si ostatne pochvaľuje aj sám Itó v niekoľkostranovom rozhovore, ktorý nájdete na konci. Z ďalších bonusov spomeňme dvojstranu farebných fotiek kocúrov, ktorí stáli ako vzor pri tvorbe tejto mangy.

Kočičí deníky nepredávajú svoju hebkú, voňavú srsť za lacný peniaz. Kto bude čakať niečo „typicky itóvské“, zrejme zostane zarazený. Sklamaný však bude pravdepodobne i človek, ktorý dostane chuť na rozkošnú, bezstarostnú mačaciu komédiu. Pritom to vonkoncom nie je zlá manga, skôr naopak, len si dlhšie hľadá cestu do vášho srdca a vy do toho jej. Ťažko sa to vysvetľuje, najlepšie je vytvoriť si vlastný názor.

Práve náročná uchopiteľnosť diela je napokon asi najväčšou pochvalou, akú môžeme inkriminovanej mange poskytnúť, keďže žijeme vo svete, z ktorého akoby sa vytratila originalita.

Hodnotenie: 70 %

Mangu Kočičí deníky si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kočičí deníky (orig.: Ito Junji No Neko Nikki: Yon & Muu)
Autor: Džundži Itó
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2023
Ilustrácie: Džundži Itó
Jazyk: český
Preklad: Anna Křivánková
Počet strán: 132
Väzba: šitá v tvrdých doskách
ISBN: 978–80–7679–415–3


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


7. septembra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií