Recenzia – Katarína Lacková: Rebeli

Lacková - Rebeli - obálka

S knihami žánru YA sa roztrhlo vrece. Je iba dobre, ak sa mladí môžu začítať do príbehov, ktoré ich oslovia a naučia, že svet fantázie je úžasný. Príbeh študentky medicíny Ivy sa začína snom, z ktorého sa veľmi ťažko prebúdza. Preniesol mladú dievčinu niekam, kde to vôbec nespoznáva, medzi ľudí, ktorých zvykom nerozumie, do viac než len divného sveta…


Vír môže byť neuveriteľne zradný

Iva sa vrátila z výletu na internátnu izbu. Je unavená, a tak si ľahne do postele v tom, v čom je oblečená, vrátane bagandží. Aj s taškou. V sne sa dostáva do zvláštneho víru, ktorý ju unáša kamsi preč. Po prebudení zistí, že svet okolo je iný. Nič nespoznáva a netuší, akým spôsobom sa ocitla mimo internát. Ale je super, že zaspala oblečená, keďže turistický odev sa jej teraz náhodou náramne hodí. Musí putovať a hľadať civilizáciu, jedlo, jednoducho všetko, čo potrebuje k prežitiu.

Objavuje tábor mladých ľudí. Z nich sa jedno dievča, Mai, neskutočne podobá na Ivinu mŕtvu sestru. Ivu to zmätie tak, že začne robiť jednu chybu za druhou, až sa stane väzenkyňou. Časom zistí, že mládežníci, ktorí ju zajali, sú Rebeli. Bojujú proti Vojakom a Ivu považujú za nepriateľa. Inak rozpráva, vie pískať, ospravedlňuje sa… Všetko sú to veci, za ktoré by ju mohli rovno popraviť.

Mai sa s ňou spriatelí aj navzdory tomu, že ju považujú za špiónku Vojakov. Iva sa spolu s Rebelmi vydáva na dlhý pochod. Podľa vysvetlenia Maiinho brata Džeta sú na záchrannej misii. Presúvajú sa domov, do oblastí obývaných Rebelmi. Cesta je namáhavá, musia sa skrývať aj maskovať za protivníkov. Keď ich Vojaci odhalia, bojujú o svoje životy, unikajú, no nevyhnú sa zraneniam a stratám. Pri nečakanom útoku je Mai unesená. Iva túto skutočnosť nesie veľmi ťažko a rozhodne sa, že kamarátku pôjde oslobodiť. Chce s ňou ísť aj Džet, no okolnosti mu v tom zabránia. K Ive sa pridá voľakto, od koho by pomoc nečakala. Spoločne idú do Nápravovne, kam Miu odviezli, a za pochodu vymýšľajú plány. Treba prejsť cez hliadky Vojakov, oklamať strážcov vo väznici a utiecť späť, k Rebelom.

Je to náročné, lebo Iva sa ocitla na cudzej planéte, takže nepozná prostredie ani zvyky jej obyvateľov. Bude potrebovať veľa dôvtipu a šťastných náhod, aby svoju úlohu dokázala splniť. Pretože presne o to ju žiadal starec Abby v snoch, ktoré sa jej znenazdania začali snívať. Kto je tajomný Abby a z akého dôvodu má jeho vnučku Mai zachrániť práve ona? Podarí sa dievčatám dostať z prísne stráženej Nápravovne? Ak aj áno, čaká ich nebezpečná cesta s prenasledovateľmi za pätami. Zvládnu dôjsť tam, kam musia?


Písať, či nepísať? Otázka hodná Shakespeara.

Autorka Katarína Lacková je mladá žena, ktorá sa rozhodla, že napriek hendikepom sa so životom pobije najlepšie, ako bude môcť. Otázkou však je, či spôsob, ktorý si vybrala, je pre ňu tým najvhodnejším. Príbeh opísaný v knihe je totiž naivný do tej miery, že zaradiť ho medzi YA je skôr chybou. Lepšie by bolo zvoliť si detskú literatúru. Druhým problémom je, že nájsť v knihe nejakú skutočnú a zaujímavú zápletku je veľmi ťažké. Ale skúsiť to môžete.

Základom každého dobrého príbehu je konflikt. Autorka ale konflikty vyvoláva nasilu a nelogicky. Niekto z Rebelov niečo povie a hrdinka z toho okamžite spraví problém, ktorý sa rozoberá na pol strany. To isté platí aj naopak. Ivine myšlienkové pochody a konšpirácie sú neuveriteľné. To sa naozaj dá – vyčítať z jediného pohľadu celú škálu myšlienok, pocitov či skutkov?

„Trochu my zrýchlime tempo, lebo sa my potrebujeme dostať rýchlejšie do Vysokého Lesa,“ dohovoril Berek a ako asi zamýšľal, Rebeli jeho vysvetleniu uverili. No, ja nie. Kde je ale? Cítim, že niečo tajíš. Prečo klameš? Čo sa tu deje? – premýšľala som a pomaly som začínala spriadať konšpiračné teórie. (str. 104)

Dialógy sú väčšinou hysterickou debatou škôlkarov, ktorú občas nepochopíte. A kam sa podela logika? Ivu považujú za nepriateľskú špiónku. Napriek tomu ju informujú o detailoch tajnej cesty domov, lebo aj ona ide s nimi. Vojaci svojich úhlavných nepriateľov zatvárajú do väzenia, ktoré stráži len jeden starý vojak, bez kamerového systému, bez techniky… Pri jednom z dievčat si podľa opisu poviete, že má osem rokov. Keď zistíte, že je oveľa staršie, budete krútiť hlavou. Prečo si autorka neoverila, ako to vyzerá vo väznici? Z akého dôvodu nepátrala aspoň po tom, aké sú postupy a aké je správanie profesionálnych vojakov? To naozaj môže netrénované dievča poraziť v súboji muža roky cvičeného v boji?

Záver je rýchly a nedostatočný. Čitateľ nevie, čo si má vlastne o celom príbehu myslieť. Celý dojem z knihy zaklincuje chýbajúca redakčná práca. Ak sa vo vetách idúcich za sebou opakuje jedno slovo príliš často, znechutí vás to. Okrem toho, zlý slovosled aj množstvo logických chýb by skúsený redaktor bez problémov vychytal.

Ale on sa smial veru divne. Tak trhane, najprv sa smial prudko, potom nasledovala vlna tichého smiechu a toto sa dookola opakovalo v nepravidelných intervaloch. Takže som sa smiala na jeho štekavom smiechu. Hlavu som pri smiechu natočila a smiech vo mne pomaly utíchal, až napokon kompletne ustal. (str. 46)

Alebo:

Je zvláštne, koľko informácií vie ľudský mozog za chvíľu vyhodnotiť, a to všetko sám od seba, bez pričinenia človeka. Jedinou úlohou človeka je potom vyhodnotené informácie spracovať a roztriediť. Práve, toto triedenie na použiteľné a zbytočné informácie človek nezvláda. Ja nie som výnimka. Keďže sa mohlo stať, že som informáciu o tom, čo sa deje, dostala, ale zaradila som ju k nepoužiteľným informáciám. (str. 121)

Autorka si knižku vydala sama, čo je dosť nákladná záležitosť. Možno by bolo lepšie, keby si zriadila blog, na ktorom by svoje práce zverejňovala. Stálo by ju to menej peňazí a aspoň by zistila, čo na jej príbehy povedia čitatelia. Overila by si, či má zmysel takúto knihu vydať. Pretože to, že niekto túži písať, ešte neznamená, že to skutočne vie a písať má.

E-knihu Rebeli si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Rebeli
Žáner: sci-fi
Autorka: Katarína Lacková
Vydavateľ: Katarína Lacková
Rok vydania: 2019
Počet strán: 283
Formát: epub, mobi


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag.
Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Ukážka z e-knihy Rebeli od Kataríny Lackovej

Predstavujeme e-knihu – Katarína Lacková: Rebeli


17. septembra 2019
Ena