Recenzia – Juraj Červenák: Černokňažník 1, Vládca krvavého ohňa

Černokňažník 1 Vládca krvavého ohňa

Bolo to ešte v roku 2003, keď Juraj Červenák vyslal do čitateľských vôd svoj prvý román zo série o Čiernom Roganovi. Okamžite si ním získal množstvo fanúšikov, a tak pokračovania na seba nenechali dlho čakať. Dnes je Černokňažník už kultovou záležitosťou. Preto je skvelou správou, že vydavateľstvo Artis Omnis vydalo v jednom zväzku prvé tri knihy o Čiernom Roganovi.


Nebezpečný Rogan

Černokňažník obsahuje tri samostatné, no dejovo na seba nadväzujúce príbehy.

Prvým je Vládca vlkov. Čierny Rogan sa vrátil z bojov s Avarmi, no jeho súkromná vojna sa ešte len začala. Prenasledujú ho udalosti spred mnohých rokov. Usadili sa mu v mysli a poznačili dušu. Je presvedčený, že jedine krutá pomsta mu pomôže vykúpiť sa z môr, ktoré ho mátajú. Túla sa po kraji a sleduje stopu avarských Krvavých psov. Tí sú známi svojou brutalitou. Ich boh privádza svojich mŕtvych služobníkov späť k životu, aby za neho opäť bojovali. Sú skvele vyzbrojení, vycvičení a túžia preliať krv. Niekde v horách majú tajnú svätyňu.

Rogan stretáva vedmu Mirenu, zvanú Osa. Tá dokáže narábať rovnako dobre s mečom ako s čarami. Okolnosti z nich spravia spoločníkov. Cesta ich zavedie do hradiska Borinov. Spoločne s nimi sa vydajú na výpravu pomstiť mŕtvych a oslobodiť zajatých, určených na obetný oltár nemilosrdnému avarskému bohu. Nájsť svätyňu, chránenú mocným kúzlom, je takmer nemožné. Podarí sa im do nej preniknúť a pomstiť sa? Budú potrebovať veľa čarov, pomoc bohov aj jedného besa, Goryvlada. Goryvlad je vodca Černobohovej vlčej svorky a stane sa Roganovým ochrancom aj priateľom.

Druhá kniha nesie názov Radhostov meč a priamo nadväzuje na prvý príbeh. Rogan s Mirenou a Goryvladom putujú na Kančiu horu, na ktorej sídlili Roganovi predkovia čarodejníci. Občas urobia nejaký ten dobrý skutok a po jednom takom sa ocitajú u kniežaťa Vlastislava, Roganovho spolubojovníka. Staré priateľstvá ale niekedy nevydržia. Vlastislav sa zmenil. Uctieva Černoboha, ktorého krv koluje aj v Roganových žilách, má magickú moc a je zaslepený pomstou. Ani samotný potomok Černoboha mu nesmie stáť v ceste. Pri úteku z Vlastislavovho hradiska skupina natrafí na lesovika Dagomira, verného priateľa Roganovho otca. Len on pozná miesto, kde je ukrytý Radhostov meč, v ktorom prebýva duša démona. Skrotí Rogan démona a ujme sa svojho dedičstva?

Mirena oklamala Chors. Stretnutie s besom z Kančej hory, ktorý ide v ich stopách, by pre ňu mohlo byť osudné. Rozhorel sa aj konflikt medzi Českým kniežatstvom a Vlastislavom. Prišli nielen bojovníci zo všetkých rodov, ale každá zo strán má aj čarodejov a vedmy. Boje budú neľútostné. Na čiu stranu sa Rogan so spoločníkmi pridá? Prežije stretnutie s besom bažiacim po jeho krvi?

Osudy hrdinov pokračujú. Krvavý oheň horí na Kančej hore. Jej vládca Krug – Bratovrah, už o Roganovi vie a pripravuje sa na boj. Najskôr si však Rogan s priateľmi a miestne kniežatá musia zmerať sily s Krugovým synom Svarunom. Ten zhromaždí vlastné vojsko goričov a ohrozuje nielen Rogana, ale aj osady a kniežatstvá z kraja okolo Kančej hory. Svarun aj Bratovrah sa túžia zmocniť Krutomoru. Obaja chcú získať všetku moc a vládnuť. Ktorému sa to podarí?

Boje sú krvavé, hrdinovia musia prejsť hlbokými jaskyňami, strmými horskými chodníkmi a čeliť mnohým nebezpečenstvám. Kančia hora je na dohľad. Stačí na ňu vyjsť, no bude to namáhavá cesta a výsledok je neistý. Svarun svojimi plánmi ohrozuje aj bohov z Veľduba. Prídu Roganovi pomôcť?

Opevnenia sú spevnené, kováči rozdúchali vyhne a zvonivé údery kladív sa nesú nocou. Meče sú nabrúsené, krúžková zbroj prichystaná. Je posledná noc pred rozhodujúcim stretom a Morena už trpezlivo čaká. Svarožič, Chors, Černoboh… ach, bohovia, stojte pri nás!


Starý známy v novom šate

Juraj Červenák vo svojich románoch využíva historické reálie. Inšpiráciu často hľadá v dávnej minulosti Slovanov, žijúcich na územiach Slovenska, Moravy a Čiech. Rovnako neoddeliteľnú úlohu hrajú staroslovanské božstvá. To všetko, spoločne s akčným príbehom, robí Červenákove texty veľmi atraktívnymi a čitateľmi vyhľadávanými.

Čierny Rogan balansuje na hrane reality a mýtov. Stojí v dvoch svetoch. Z časti skutočnom, no najmä vo svete božstiev, mýtov a mágie. Je to zručne namiešaný kokteil ochutený štipkou lásky, niekoľkými kvapkami smrti, hrsťou hrdinstva a ozdobený silou priateľstva.

Kto už romány tohto autora čítal, vie, že Červenák je vynikajúci rozprávač, ktorý svoje príbehy dokáže podať veľmi pútavo. Jeho štýl je jednoduchý, nekomplikovaný, jazyk prirodzený a plný šťavnatých slov. Okrem toho rád používa výrazy, ktoré dnešný človek zväčša ani nepozná. Všetky tieto archaizmy lahodia oku čitateľa a ešte viac navodzujú atmosféru minulosti, ktorou si vás autor podmaní.

Černokňažník sa síce obliekol do nových šiat, no stále zostáva tým starým dobrým Roganom, s čiernymi vlasmi a očami temnejšími ako noc, ktorý rozdáva rany – aj ich dostáva od života aj iných ľudí. Prazvláštnou mágiou si už podmanil tisíce čitateľov a určite si získa aj tých, ktorí sa s ním teraz stretávajú po prvýkrát.

Takže hor sa, milý čitateľ. Vráť sa s Roganom stáročia späť, spoznaj legendy, zvyky aj národy, ktoré na našom území žili. Vypočuj si historky plné čarov, magického ohňa aj krvi vyliatej na zem v boji alebo obetovanej bohom, aby získala ich vrtkavú priazeň. Nabrús si meč, dobre sa obleč a osedlaj koňa, pretože to bude dlhá a nebezpečná púť. Veľa šťastia a priazeň bohov!

Hodnotenie: 100 %

Knihu Černokňažník – Vládca Krvavého ohňa si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 6 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Černokňažník 1 – Vládca krvavého ohňa
Žáner: fantasy
Autor: Juraj Červenák
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Rok vydania: 2021
Počet strán: 718
Ilustrácie: Michal Ivan
ISBN: 978–80–8201–101–5


Súvisiace linky

Predstavujeme – Juraj Červenák: Černokňažník – Vládca Krvavého ohňa

Recenzia – Juraj Červenák: Vládca Krvavého ohňa – Černokňažník I (recenzovala Valéria Scholtzová)

Víťazi ankety Fantastická kniha roka 2021


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


24. septembra 2021
Ena
Zdroj informácií