Recenzia – Janko Iša: Čierny kráľ – Kladivák II.

Kladivák 2 - Čierny kráľ

Je to tu. Čierny kráľ, pokračovanie legendárneho Kladiváka, sa vynorilo zo slovenských tlačiarní a po šiestich rokoch ponúka čitateľom čierny humor, záplavu bojových scén a pračudesných príšer. Už len nachystať chlebíčky a pohár vína. Krabicového.


Reborn Kladivák

Do Pressburgu deväťdesiatych rokov prišlo opäť zlo. Nie ten bežný potichu trpený zločin medzi drogovými kartelmi a pašerákmi, ale temné beštiálne zlo, ktoré mení ľudí na franforce mäsa. Dorfáci, ako prví nedobrovoľníci, urobia vlastnými vnútornosťami reklamu neznámej príšere. A práve vtedy sa objavuje Kladivák. Nikto o ňom nič nevie. Bol dlho preč. Najskôr stihne zoznámiť pár gaunerov so svojimi makarovmi a oni ho počastujú vlastnou krvou. Pretože Kladivák nezabúda na parťákov z minulosti. Ani keď majú štyri laby.


Návrat kráľa

Lenže Engerauské záležitosti sú ako vždy mierne komplikovanejšie. Zatiaľ čo si Kladivák zapíja x-tým poldecákom rannú kávu, objavuje sa Kristy a povoláva ho na pomoc. Jeden by si myslel, že bude stačiť len trochu poupratovať miestnych nespratníkov, ale objavujú sa zombíci, nová droga, zvláštne médiá či tiene minulosti. Kladivák je opäť zatiahnutý do nadprirodzených bojov a musí siahnuť až na úplne dno nielen svojej podstaty. Je čas. Blíži sa čierny kráľ – doslova. Blíži sa peklo zvrátených myslí, ktoré nepozná zľutovanie.


Začiatok

Rok 2016 bol rokom zrodenia slovenského literárneho Sin City v podobe knihy Kladivák – temnota z Pressburgu. Jej autor Janko Iša vytvoril postavu cynického, drsného, testosterónom nabúchaného gaunera z Pressburgskej ulice, ktorému daroval okrem chuti na obložené chlebíčky aj nezvyčajnú kovovú ruku. Nie iba obyčajnú protézu, ale ruku z neznámeho kovu s vlastným životom, ktorá pri ohrození mení svoju veľkosť, aby rozmašírovala hlavy či kosti útočníkom. V prvom diele nachádzame Kladiváka – čiernym humorom sršiaceho zabijaka, ktorému sa okrem masového vraždenia sem tam podarí zachrániť svet a ešte pri tom stvorí tony hlášok. Latka bola teda nastavená vysoko. O to väčšia nervozita panovala medzi fanúšikmi, ktorí každým rokom čakali na sľubovaný druhý diel. Darmo, verní čitatelia potrebovali svoju dávku. Krvi. Akcie. Krvavej akcie. Nakoniec sa dočkali.


Pokračovanie

Druhá časť prináša Kladiváka o poznanie staršieho. Na sekundu by sa zdalo, že by sa možno rád usadil. Vír akcie, ktorý sa vzápätí strhne, však vie zadusiť akýkoľvek sentiment. Príbeh je poskladaný z viacerých dejových liniek, ktoré v rýchlom slede dávkujú dej. Napriek tomu, že v začiatku môžu pôsobiť kapitoly chaoticky, nakoniec sa spoja do logickej línie. Väčším problémom pre niektorých čitateľov môžu byť miesta, kde sa odkazuje na predchádzajúci diel. Autor sa našťastie nespolieha na našu rozhľadenosť, takže poznať prvú časť nie je nevyhnutné, skôr vysoko odporúčané. Dej je miestami fantazmagorický a scéna s návratom Čierneho kráľa je málo dramatická až trochu nelogická (sem tam si odskočí do našej reality, ale napriek tomu potrebuje kameň?). Tu autor vyslovene nevyužil hororový potenciál, aj keď pôsobivé kapitoly z púšte sa priam ponúkali. Chaoticky pôsobia aj zombíci či motivácie niektorých postáv. Celkovo sa zdá, že autor servíruje zbytočne veľa rôznorodých príšer, takže si vlastne nemáme čas všetky riadne vychutnať. Škoda tiež, že nebol využitý potenciál dialektov. Druhá polovica knihy vykazuje menšiu hustotu vtipov, ale to sú už len kozmetické chybičky krásy.

Najdôležitejšie je, že Kladivák nestratil nič zo svojej akčnosti, nehrá sa na žiadne neviniatko a rozhodne nepatrí k romantickým typom. Scény sú brutálne, krvavé, občas môžu vyvolávať fyzickú nevoľnosť. A presne to sa od neho očakávalo. Presne toto sme od neho chceli.

Vydavateľstvo Artis Omnis opäť nesklamalo s kvalitnou tlačou a dizajnom knihy, ktorú prispôsobili prvej časti. Okrem toho skvelé ilustrácie Martina „Cuca“ Luciaka prepožičiavajú knihe vzhľad komiksu. Redakčnej a jazykovej korektúre nie je čo vytknúť.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Čierny kráľ si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Čierny kráľ si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Čierny kráľ
Séria Kladivák, 2. časť
Žáner: splatter, fantasy
Autor: Janko Iša
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Ilustrácie: Martin Cuco Luciak
Počet strán: 356
Rok vydania: 2021
Väzba: brožovaná
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788082011268


Súvisiace linky

Predstavujeme – Janko Iša: Kladivák 2 – Čierny kráľ

Recenzia – Janko Iša: Temnota z Pressburgu (Kladivák 1) – recenzoval Ján Blažovský

Recenzia: Temnota z Pressburgu (Kladivák 1) – recenzoval Richard Gullath Bojničan


Tatiana Lajšová je veľká fanúšička kvalitného sci-fi, príležitostná recenzentka slovenských autorov a autoriek a vraj neoficiálna členka Ľudenov. Občas vytvára nové rubriky pre rôzne časopisy. S jej recenziami sa môžete stretnúť aj na jej blogu. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Tatiany Lajšovej na Fandom.sk.


26. apríla 2022
Tatiana Lajšová
Zdroj informácií