Recenzia - Immortal Hulk 1: Nebo je obojím? (komiks)

Immortal Hulk 1 - Nebo je obojím

Zelenokožec sa vracia. A rovno v sérii nominovanej na Eisnera.


Superhrdinský jadrový fyzik Bruce Banner zomrel. Tým pádom zahynul aj Hulk. Člena Avengers všetci oplakali a snažia sa žiť vo svete bez zeleného bitkára, ktorého je rozumnejšie nenaštvať.

Niečo sa však stalo. V poslednom čase sa americkým éterom ozývajú znepokojivé informácie. Obluda na hraniciach! Monštrum v lesoch! Neznáma entita zaznamenaná na periférii zapadnutého mestečka!

Všetky správy majú spoločnú jednu vec.

Farbu.

Zelenú.

Že by predsa…


Hulk to u nás vždy mal ťažké

Žijeme vo svete, v ktorom sa jednotlivé médiá prelínajú, dopĺňajú, navzájom komunikujú a v neposlednom rade sa ovplyvňujú. Nebyť komiksov, nemali by sme filmy s Thorom, Iron Manom, Doctorom Strangeom a Hulkom. Avšak práve obrovskému úspechu, ktorý v posledných štrnástich rokoch (od premiéry prvého Iron Mana) dosahujú filmové marvelovky, vďačíme na našom trhu za komiksy s Thorom, Iron Manom, Doctorom Strangeom a Hulkom. Títo páni boli u nás doteraz slušne ignorovaní, maximálne sa raz za čas objavila nesmelá lastovička, ktorá veľmi rýchlo odletela späť do teplých krajín. Po závratnom finančnom úspechu filmov sa ale už i české vydavateľstvá v masovejšom meradle púšťajú do vydávania samostatných sérií, ktorých hlavnými hviezdami sú boh blesku, prípadne Venom.

Tentokrát prišiel rad na Hulka. Zelený obor sa napriek vrelému prijatiu herca Marka Ruffala môže pre zamotané autorské práva vyskytovať vo filmoch iba ako vedľajšia postava. Vlastnú sériu mať nemôže.

Na komiksovom poli je situácia oveľa optimistickejšia a tak je Immortal Hulk 1: Nebo je obojím? (ďalej len IH1NJO) prvou hulkovčinou, z ktorej sa (v prípade adekvátneho úspechu čitateľov) môže stať pravidelne vychádzajúca séria v češtine. V minulosti u bratov Čechov síce niekoľko Hulkov vyšlo, ale „iba“ v rámci kompletov Nejmocnější hrdinové Marvelu a Ultimátní komiksový komplet (napr. Tiché výkřiky alebo legendárna Hulkova planeta).


Al Ewing vs. Hulk

Scenárista Al Ewing (Thanos 3: Thanos vítězí) je nadšenec do zelenej mláťačky. Má ju načítanú a napozeranú, reflektuje na zásadné udalosti z jej histórie. Fanúšikom plní to, po čom túžia. Zároveň ale pristupuje k téme z nečakaných uhlov, vďaka čomu rozprávanie získava svieži nádych.

Ewingov Hulk nie je primitívna obluda, ale i po premene je inteligentný a rozpráva. Okrem toho je nesmrteľný. Má to ostatne už v názve (immortal v angličtine znamená nesmrteľný). Hulka s IQ poznáme aj z trháku Avengers: Endgame. A opäť sme pri prepájaní médií.

Ďalším žmurknutím na svet filmu je návrat zabudnutého Bruceovho otca. To je niečo, čo posledný raz urobil Ang Lee v roku 2003 vo svojom kontroverznom polohite, kde Bannera staršieho diabolsky stvárnil Nick Nolte.


Dr. Jekyll a ostatní

IH1NJO ide miestami do hororu. Už na obálke je rozzúrený Hulk vstávajúci z hrobu na nočnom cintoríne.

Nebojí sa rozporuplných, temných podtónov. Umrieť môže v podstate ktokoľvek (samozrejme okrem Hulka), a tým pádom aj umrie. Vrátane postáv, pri ktorých nie sme na umieranie v amerických mainstreamových komiksoch zvyknutí. Smrť v komikse IH1NJO si môže prísť po hocikoho. Je to konečná. Bežným smrteľníkom v komiksoch zmŕtvychvstanie nezvykne bývať dopriate. Ewing si nezničiteľnosť Hulka evidentne kompenzuje zničiteľnosťou ostatných.

Komiks pozostáva z piatich zošitov série, ktorá doma v USA začala vychádzať v roku 2018. Príbehy sú od seba oddelené a ich konce sú plnohodnotne uzatvorené. Teoreticky máme dočinenia s komiksovou zbierkou poviedok. V niektorých „poviedkach“ má väčší priestor Hulk, v iných Bruce. V ďalších sú obaja skôr vedľajšími postavami. Postupne ale zistíme, že je to všetko spolu v skutočnosti prepojené (viď. motív „zelených dvier“) a jednotlivé zdanlivo nesúvisiace ingrediencie, tvoria spoločne jeden slávnostný chod. Ewing vybudoval solídnu mytológiu, z ktorej sa v budúcnosti dá slušne čerpať a ktorá možno niektorým čiastočne pripomenie Bažináča.

O tom, že si scenárista písanie užil, vypovedajú aj citáty uvádzajúce každú kapitolu. Za každým stojí niekto, kto s Hulkom súvisí. Napr. spisovateľ Robert Louis Stevenson, autor klasického románu o Dr. Jekyllovi a pánu Hydeovi. Práve ním sa v 60. rokoch 20. storočia inšpiroval Stan Lee pri vymýšľaní Hulka.

Ďalším bodom, za ktorý si Ewing zaslúži pochvalu, je, že sa (napriek Hulkovým rozmerom a akiste i hmotnosti) drží pri zemi. Príbehy sú komorné a civilné. Až na pár výnimiek sa zaobídeme bez veľkolepých súbojov s inými monštrami. Bruce ako tulák nepozorovane putuje krajinou. Bez plánov. Bez dokladov totožnosti. Lenže problémy si ho zakaždým nájdu a tak musí reagovať Hulk, keďže Bruce je bezbranný, nenápadný chlapík, ktorého by ste si v autobuse nevšimli.


Bonusy

Prídavky sa rozprestierajú na piatich stranách. Tvoria ich náčrty obálok, dizajn loga a postáv, alternatívne obálky s Ghost Riderom či Wolverineom. Zaujímavé je Ewingovo úvodné slovo, v ktorom sa dozvieme nielen vysvetlenie zdanlivo čudného podtitulu Nebo je obojím?, ale tiež to, že pre autora bol Hulk detskou láskou. Tá vyvrcholila tým, že mu v dospelosti bolo umožnené napísať si vlastného Hulka.

Detské sny sa niekedy plnia.


Pán ilustrátor (a jeho kolegovia)

Na svoje si príde každý, kto má rád výtvarne rôznorodo spracované komiksy. Hlavným kresličom sa síce stal rodák z Brazílie Joe Bennett (Spider-Man: Štvanice), ale keď komiksom zbežne prelistujete, zaujmú vašu pozornosť strany, ktoré sa do predchádzajúceho konceptu očividne nehodia.

Napríklad jedna „kapitola“ je poňatá sčasti ako flashbackové rozprávanie štyroch postáv, pričom spomienky ku každej z nich nakreslil niekto iný. Jednu si vzal na starosť Angličan Garry Brown, ktorého prácu môžete poznať z Barbara Conana 2: Život a smrt barbara Conana.

Aby nebolo rozličnosti málo, o obálky sa postarala žijúca „maliarska“ legenda Alex Ross (Království tvé, Zázraky).

IH1NJO predstavuje príjemné prekvapenie. Okrem toho máme dočinenia s ďalším dôkazom toho, že superhrdinom nejeden raz svedčia paradoxne skôr malé osobné príbehy a nie nudné sekanice s oživenými galaxiami, ktoré chcú zožrať Zem.

S jemne prižmúreným Hulkom, pardon okom, 80 %. Ak by som dal menej, hrozila by mi zelená nočná návšteva a po tom fakt netúžim.

Hodnotenie: 80 %

Komiks Immortal Hulk 1: Nebo je obojím? si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Immortal Hulk 1: Nebo je obojím? (orig.: Immortal Hulk 1: Or Is He Both?)
Autor: Al Ewing
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2022
Ilustrácie: Joe Bennett, Paul Hornschemeier, Marguerite Sauvageová, Garry Brown
Jazyk: český
Preklad: Jan Kukrál
ISBN: 9788076791404


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


21. apríla 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií