Recenzia: Hallowen zabíja (film)

Halloween zabíja

Po povodniach a tornádach prichádza nová podoba katastrofických filmov. Michael Myers.


Haddonfield, hlboká noc. Ubehlo len pár minút od drastických udalostí z Halloweenu Davida Gordona Greena (2018). Fyzicky a psychicky zranené ženy z rodu Strodeovcov (Laurie v podaní nezničiteľnej Jamie Lee Curtis, dospelá dcéra, nedospelá vnučka) sa dostanú do nemocnice. Michael Myers je mŕtvy. Alebo nie?

Alebo nie. Ukáže sa, že „prekvapivo“ prežil. Akoby to nestačilo, dostal sa do extrémne naštvaného módu a zabíja každého, na koho narazí. To je v ostrom kontraste s poňatím, aké si vyslúžil v Halloweene: H20 (1998), kde naopak postupoval systematicky, rozvážne a rafinovane. V Halloween zabíja sa z neho stal smrtiaci kombajn, ktorý by zabil aj šteniatko, ak by tu nejaké vystupovalo.

Halloween zabíja však nemá s H20 nič spoločné. Nadväzuje len na Halloween 2018 a Halloween 1978 a ostatné ignoruje, vrátane dvojky z r. 1981, ktorá sa odohrávala v nemocnici tesne po útoku Michaela na Haddonfield. Dej filmu Halloween zabíja sa síce odohráva v nemocnici tesne po útoku Michaela na obyvateľov mestečka Haddonfield, nie je to však remake dvojky z 1981.

Halloween zabíja je určený buď extrémnym fanúšikom série (ktorí aj o polnoci vedia číslo časti, v ktorej sa Michael stal hviezdou reality show), alebo fanúšikom dielu z r. 2018.

Prvá skupina si príde na svoje predsa len viac, pretože v príbehu hrá kľúčovú rolu hnev Haddonfieldu. Obyvatelia sa rozhodnú prestať byť ovcami a vyrazia do útoku. Sú pevne rozhodnutí Michaela nechytiť, ale zavraždiť. Fanúšikom zažiaria oči pri zistení, že sa vracia Tommy (chlapec, ktorého pred desaťročiami strážila Laurie a ochránila ho pred útokom Michaela), Brackett (haddonfieldsky strážca zákona) alebo Marion (zdravotná sestra psychiatra Loomisa, ktorý Michaela skúmal). Aby to bolo dokonalé, do úlohy Bracketta sa po desaťročiach vracia 82-ročný Charles Cyphers a rolu Marion si zopakovala o desať rokov mladšia Nancy Stephens.

Michael sa prezentuje ako nezastaviteľná, monštruózna prírodná sila. Vpadne do životov nič netušiacich obyvateľov a začne medzi nimi rozsievať spúšť, chaos a zdesenie. Na miesto sa dostavia záchranné zložky, polícia i akčné postavy, ktoré vedia vziať iniciatívu do vlastných rúk. Nič z toho však nemá prakticky žiadny význam na vývoj udalostí. Ten drží pevne vo svojich rukách on. Michael je zlo. Nič si neváži, pred ničím sa nezastaví a je absurdne odolný voči fyzickým zraneniam.

Scenáru môžeme vytknúť, že hoci sa snaží inovovať sériu, občas zakopne o zastarané metódy, pri ktorých sa ani nechce veriť, že ich tvorcovia použili (neschopnosť doraziť zlo, keď je na kolenách, alebo jeho flashovskú superschopnosť vypariť sa z miesta činu behom dvoch sekúnd). Klišé momenty sú v ostrom kontraste s ambíciami tvorcov, ktorí sa neboja byť aktuálni a povedať otvorene svoj názor na covidovú dobu (jednoduchá manipulácia davom, sfanatizovaná spoločnosť, verenie „svojej pravde“ bez ohľadu na dôkazovú situáciu).

Nevinnými však v očiach tvorcov nie sú ani tí dobrí. Policajti zlyhávajú, niektorí sa snažia viac, niektorí menej, každý alebo má špinavé staré tajomstvá, alebo je „iba“ neschopný. Systém zlyhal a tak nečudo, že obyčajní ľudia prestávajú veriť v spravodlivosť a berú ju do vlastných rúk, hoci o nej nemajú ani potuchy a narobia pri tom viac škody, než úžitku. Niekomu to možno na Halloween bude pripadať ako zbytočne veľké sústo, ale mnohí iní si spoločenskú sebareflexiu užijú.

Po hereckej stránke si pobyt pred kamerou naplno užíva najmä Tommy alias Anthony Michael Hall (Nožnicovoruký Edward alebo Rusty Griswold z Prázdnin v Amerike z r. 1983). Mnohých naopak sklame priestor, ktorý dostala Curtis ako Laurie. Hoci je diabolsky charizmatická, možno nebude ďaleko od pravdy vyhlásenie, že dostala väčšie cameo. No stále lepšie ako Halloween 2 z 1981, kde väčšinu času preležala na nemocničnom lôžku.

Pozornosť tvorcov sa namiesto žien Strodeovcov sústreďuje na obyvateľov mesta. Osobne ma mrzí, že jeden z tvorcov tohto a predchádzajúceho Halloweenu, producent a scenárista Danny McBride (inak prevažne herec, síce najmä komediálny, ale určite si ho pamätáte ako Tennesseeho z Votrelca: Covenant) odolal a ani tentoraz si nenapísal šťavnatú rolu na telo.

Gore je na vysokej žánrovej úrovni. Pedantné, odporné, príšerné, naturalistické. Cítiť šokované ustrnutie obete tesne pred smrťou. Postavám z očí vidno atavizmus, keď si uvedomia, že stoja proti bezcitnej sile, že sa ocitli zoči-voči vrcholnému predátorovi bez emócií, ktorý nedá pokoj, kým ich nezničí.

David Gordon Green a Danny McBride prostredníctvom prekvapivo početných flashbackov rozkrývajú novú, doteraz utajovanú vrstvu slasherového kultového univerza. Minimálne pri jednom cameu fanúšikovia zatlačia slzu dojatia.

Halloween zabíja je nekompromisná beštialita.

Hodnotenie: 80 %


Halloween zabíja (orig.: Halloween Kills)
Žáner: horor
Výroba: USA, Veľká Británia 2021, 105 min.
Réžia: David Gordon Green
Scenár: Danny McBride, David Gordon Green, Scott Teems
Kamera: Michael Simmonds
Hudba: John Carpenter, Cody Carpenter, Daniel A. Davies
Hrajú: Jamie Lee Curtis, Anthony Michael Hall, Judy Greer, Kyle Richards, Will Patton, Thomas Mann, Andi Matichak, Nick Castle, Charles Cyphers, Nancy Stephens a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


29. októbra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií