Recenzia: Gotham Central 4: Corrigan (komiks)

Gotham Central 4 Corrigan

„Nic jako dobrý a zlý chlápci neexistuje. Všechno jsou to jen lidi. Jen lidi, co se snaží přežít. Což znamená, že některejm to nevyjde.“

Od udalostí z trojky (keď krivák Corrigan dostal zaslúženú nakladačku v bočnej uličke za barom a šéf MCU (t. j. Major Crimes Unit, v preklade Oddelenie závažných zločinov) zo strechy strhol batsignál, aby tým vyslal jasné posolstvo), ubehlo niekoľko mesiacov. Život na oddelení ide ďalej. Ale koniec sa blíži.

Je to tak. Prichádza záver jednej z najvyzretejších amerických komiksových sérií. Rozseká vás na malé kusy alebo pôjde skôr o sklamanie? To je jasné, nie?

Nemá zmysel chodiť okolo horúceho mutagénu. Gotham Central 4: Corrigan je skvelá vec. I z toho dôvodu, že definitívne ide o posledný diel, dovolím si ho označiť ako najlepší zo série. A to už je vzhľadom na vysokú latku prvých troch čo povedať! Pár bodov k dobru mu určite pridáva proste ten suchý fakt, že ide o záver, po ktorom sa niektoré veci nikdy nenavrátia do pôvodného stavu. Presne tak je to podané, aby to docvaklo aj menej chápavému čitateľovi. Aj keď mám podozrenie, že takých táto výnimočná kriminálna séria nemá.

Nebudeme spoilerovať, ale ide o silnú a pôsobivú poslednú kapitolu, ktorá kráča plne v duchu atmosféry celej série. Ponurá, depresívna, ale zároveň realistická a teda uveriteľná. Ako zo života. Dokonca by sa dalo chápať ako podvod, ak by sa to skončilo inak. Aj o tomto niekedy býva policajná práca. Nemala by byť. Ale býva. Štvrtý diel je rovnako temný, ako Arkham, resp. ako prvé tri časti.

Podnázov Corrigan spočiatku nedáva logiku, keďže skorumpovaný podrazák v štvorke takmer nevystupuje. Ku koncu sa to ale zmení, všetky kúsky skladačky plynulo zapadnú a výsledkom je desivá mozaika, ktorá straší svojou krutou, nemilosrdnou nevyhnutnosťou. Keď sa nad tým ale zamyslíte, uvedomíte si, že vlastne nejde ani tak o Corrigana, ako skôr o to, čo symbolizuje.

Predchádzajúcu časť by sa dala spätne hodnotiť ako najmenej komiksová. V tom zmysle, že obsahovala len skutočné minimum slávnych maskovaných postáv. Poslednú naopak možno vnímať ako najkomiksovejšiu. Nakoniec sú ale podľa očakávaní najvydarenejšie prípady, v ktorých nefiguruje Batman, Robin a ani žiadna ďalšia známa firma. „Bežní“ páchatelia sú schopní blížnemu svojmu vykonať rovnako desivé (ak nie ešte desivejšie a nechutnejšie) odpornosti ako renomovaní magori á la Joker.

Čo na tejto časti vadí? Na strane štyridsať je batmobil nakreslený neskutočne detsky. Nuž… sami vidíte, veľa kritiky v bat-opasku nemáme.

Dezilúzia. Precitnutie. Sklesnutosť. Ale možno tiež štipka nádeje prameniaca z toho, že tam stále sú, muži a ženy z MCU. Hliadkujú v temných uličkách a sú nasadení do prvej línie. Tvoria barikádu. Barikádu medzi nami a zlom, ktoré tam vonku číha. A je večne hladné.

Komiks Gotham Central 4: Corrigan si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 4 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Gotham Central 4: Corrigan (Gotham Central Book Four: Corrigan)
Autor: Ed Brubaker, Greg Rucka
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2020
Ilustrácie: Steve Lieber, Kano
Jazyk: český
Preklad: Richard Klíčník
Počet strán: 224
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–346–9


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


9. júna 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií