Recenzia – Duna: Časť druhá (film)

Duna, druhá časť

Epický majstrovský kúsok! Veľkolepá a geniálna pocta Frankovi Herbertovi, ktorú musí vidieť každý fanúšik scifi.


Arrakis. Duna. Púštna planéta. Jedna z najväčších klasik literárnej science fiction sa dočkala filmového spracovania pred štyridsiatimi rokmi. Réžie sa vtedy ujal legendárny David Lynch a predĺžená verzia filmu sa stala doslova kultom. O zelenom plátne, CGI a iných moderných trikoch sa v tých časoch nesnívalo ani najväčším rojkom. Napriek tomu poctivá práca a láska k predlohe urobila divy a dodnes táto snímka zaberá popredné priečky žánrového rebríčka.

Po šestnástich rokoch sa diváci dočkali remaku v televíznej minisérii, kde veľkú úlohu zohrali štúdiá na Barrandove a zažiarila (ehm…) česká herečka Barbora Kodetová. Štvordielna séria má isté čaro, ale skôr ide o triky jarmočného kúzelníka ako o plnohodnotnú mágiu. Kvalitná náhrada tak zostala na ďalšie štvrťstoročie v rovine nesplnených snov. Až nakoniec prišiel kanadský vizionár, scenárista a režisér Denis Villeneuve a so všetkými predchádzajúcimi adaptáciami vytrel podlahu.

Chopil sa predlohy naozaj veľkolepo. Už v prvej časti z roku 2021 ukázal, v čom je jedinečný a geniálny a prečo sa jeho diela tešia mimoriadnej obľube. Reinkarnoval dušu pôvodnej snímky, v pomerne veľkej miere zachoval jej víziu a pridal nezabudnuteľné detaily, ktoré pomohli navrátiť vieru v skvelé filmy. Také, kde sa dôraz kladie na silný príbeh a nie na akčné orgie plné nezmyslov, klišé a naivity, hlavne aby nemali v sebe, nedajbože, hlbšiu myšlienku. Čo je najhlavnejšie, rozhodol sa, že divákom ponúkne nie jeden majstrovský kúsok, ale rovno tri – hoci ten posledný príde do kín zrejme až o pár rokov.

Druhá časť sa začína v podstate presne tam, kde sa prvá skončila: krátko po masakre, ktorá vymazala z povrchu Arrakisu obávaný rod Atreidov. Hneď po úvodnej scéne s princeznou Irulán (Florence Pugh) sa dej presúva na Paula Atreida (Timothée Chalamet) a jeho matku Jessicu (Rebecca Ferguson) uprostred horúcej púšte. Poslední z veľkorodu putujú s fremenmi a čelia nebezpečným červom či harkonnenským jednotkám. Spoločne hľadajú spôsob, ako prežiť v nelichotivej situácii. Bojujú s nevôľou a nenávisťou domorodcov, medzi ktorými sú náboženskí fanatici, ale aj prívrženci pôvodnej cesty bez vplyvu tajomných kňažiek z Bene Geseritu. Na druhej strane ich ovláda túžba po pomste. Čoskoro sa ale ich cesty začínajú uberať rôznymi smermi a obaja sa musia rozhodovať medzi osudom, láskou a víziami, ktorých sú súčasťou. Legenda o mesiášovi ožíva na horúcich pláňach a nikto netuší, čoho je sľubovaný Prorok schopný.

V poslednom čase sa žánrová holywoodska produkcia snaží dodávať filmy so silnými hrdinami – mužského, ale najmä ženského pohlavia. Málokedy sa im ale úmysel podarí tak, aby hrdinky boli skutočne silné a využívali najmä ženské zbrane. Naopak, všemožne sa snažia podobať sa mužským postavám, čo u diváka často vyčarí úsmev na perách, prípadne smiech cez slzy. V prípade Duny – oboch častí – nič také nehrozí. V jednotke ukázala silu Lady Jesicca, v pokračovaní sa tejto role zhostila fremenka Chani. Spočiatku o Paulovi pochybuje, ale ako sa rozvíja ich vzťah, uvedomuje si Muad'dibovu silu a verí mu čoraz viac. Je si vedomá toho, čo dokáže, a vie, aké následky môžu mať jeho rozhodnutia, preto sa postaví proti nemu a ako jediná na celej planéte zostáva verná pôvodným hodnotám kmeňov. Tu cítiť jej vnútornú silu – nezľakne sa ani manipulatívnej Paulovej matky, ani prevahy súkmeňovcov. Tak ako Chani, ukazuje silu aj Paul Muad'dib, ktorý balansuje medzi povinnosťou, zmyslom vyššieho dobra, túžbou po pomste a apokalyptickými predpoveďami. Okrem tejto dvojice sledujeme aj fanatizmus vodcu fremenov Stilgara a jeho ničím neotrasiteľnú vieru. Miernym negatívom je menšia rola Gurneyho Halecka, ale aj on si zastane svoje miesto a dodá príbehu pôsobivé momenty. Medzi zápornými postavami sa vyníma na-baron Feyd-Rautha, psychopat, ktorému by závidel aj dobre známy a sympatický doktor Hannibal Lecter. Ctihodná matka Gaius Helen Mohiam zas odhaľuje, kto v skutočnosti vládne vesmíru a kto má na svedomí bojovú „hru“ medzi veľkorodmi.

Herecké obsadenie pripomína kolorit pôvodného filmu. Predstavitelia hlavných postáv hrajú nadpriemerne a majstrovsky ovládajú všemožné emócie. Vidieť Timothéeho kričať, Javiera Bardema (Stilgar) neohrozene veriť a Zendayu (Chani) zúriť je na nezaplatenie. Sila, aká pramení z hereckých výkonov, podmaňuje všetky zmysly a výraznou mierou práve herci prispievajú do epickej atmosféry celého filmu.

Krása spočíva v detailoch a podľa druhej časti Duny by sa mohla o tom napísať učebnica. V jednotlivých scénach je vidieť obrovskú porciu nadšenia od všetkých, ktorí sa na tvorbe filmu podieľali. Ukazujú, že keď sa niečo robí s láskou, tak výsledok zahreje na srdci ohňom z plameňometu. Jeden skvelý záber strieda druhý a keď si myslíte, že už vás filmový štáb nemá čím ohúriť, príde ďalší omračujúci detail.

Veľkým plusom je aj dobre vyvážený vtip a hlášky hrdinov, úsmevné momenty sa objavujú v naozaj najneočakávanejších scénach. Pôsobia presne tak, ako majú, odľahčujú ťaživú atmosféru plnú napätia a popritom všetkom ešte dokážu aj zabaviť. Platí to aj opačne. Film má množstvo hrozivých a podprahovo znepokojivých častí. Máločo je desivejšie ako vidieť na plátne sfanatizovanú silu, ktorá tak veľmi pripomína isté pozemské náboženstvo.

Bojové scény sú prvkom, ktorý pohltil množstvo dolárov v rozpočte. Právom teda patria k tomu najepickejšiemu, čo film ponúka, no niektoré z nich by si zaslúžili prerobiť. Taktika bojov – najmä na začiatku – mierne kríva a chýba jej istá logika, smršť dramatických dejových bômb ale umožňuje divákovi nad týmito chybičkami mávnuť rukou. Vojna hrá v príbehu veľkú rolu, ale samotný boj nie je až taký podstatný, aj v predlohe boli niektoré bitky odbavené niekoľkými vetami.

Vizuál skladá poctu Lynchovej Dune a na mnohých miestach zachováva jej ráz, o čom svedčí napríklad zobrazenie imperátorovej lode, ktorá akoby z oka vypadla pôvodnej verzii. Z farebnej škály je vidieť skutočné umenie, keď v jednom okamihu je v zábere čiernobiely film, aby sa zdôraznil pocit z krvilačných nepriateľov, a v druhom oči vypaľuje žiara arrakiských dún. Veľkú rolu hrajú aj výpravné exteriéry. Pôsobia veľmi autenticky aj vďaka tomu, že hoci sa technológia zeleného plátna využíva čoraz častejšie, viac sa dá dosiahnuť použitím reálnych miest. Prelety ponad krajinu naozaj vyrážajú dych. Za zmienku stojí aj bohatá paleta jedinečných kostýmov, od mierne netradičného filtračného odevu až po šaty Ctihodnej matky a jej sprievodu. Možno sa nájde niekto, kto bude namietať, že niektoré odevy sú zlé, nepraktické, ale z hľadiska vkusu je nezanedbateľným faktom ich dokonalé splynutie s celkovým obrazom.

Výrazným prvkom je zvuk. Privolávanie červov. Harkonnenská aréna. Emotívny a veľmi riskantný Paulov prejav k fundamentalistom. Záverečný súboj a mnohé ďalšie scény vyvolávajú zimomriavky po celom tele a sucho v ústach ako po niekoľkomesačnom pobyte medzi fremenmi. Herci na plátne kričia, ovládajú Hlas, no dokážu aj šepkať či hovoriť bez slov v absolútnom tichu. Ikonické scény sú vďaka tomu oveľa realistickejšie a sprievodná hudba od skladateľa Hansa Zimmera nie je iba čerešničkou na torte, ale hotovou záplavou chutí a pocitov.

Pokračovanie Villeneueovej Duny ašpiruje na sci-fi film desaťročia a latku, ktorú položil vysoko už v prvej časti, významným spôsobom ešte navyšuje. Ide o jedinečný audiovizuálny zážitok so silným príbehom, ktorý si treba užiť naplno. Kto vie, kedy zas príde na plátna kín film v podobnej kvalite. Hoci pán režisér by rád natočil aj tretí diel a tak dovŕšil trilógiu, nechal sa počuť, že by si rád dal s Dunou na istý čas pokoj. Takže priaznivci môžu iba trpezlivo čakať, kedy sa opäť vrátia na horúci Arrakis.

Hodnotenie: 100 %


Duna: Časť druha (orig.: Dune: Part Two)
Výroba: USA, Kanada 2024, 166 min.
Réžia: Denis Villeneuve
Predloha: Frank Herbert
Scenár: Denis Villeneuve, Jon Spaihts
Kamera: Greg Fraser
Hudba: Hans Zimmer
Hrajú: Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Javier Bardem, Josh Brolin, Austin Butler, Florence Pugh, Dave Bautista, Stellan Skarsgård, Christopher Walken, Léa Seydoux, Anya Taylor-Joy a ďalší


Súvisiace linky

Duna: Púštna planéta (TV miniséria)

Miniséria Duna: Niečo o tvorcoch


Fantasy a sci-fi miluje od útleho detstva. Rád číta rôznorodé diela domácich i zahraničných autorov. Venuje sa aj vlastnej tvorbe. Recenzie a komentáre píše pre Fandom.sk a sci-fi.sk. Pod týmto linkom nájdete články Martina Tomčíka na Fandom.sk.


7. marca
Martin *Arcey* Tomčík
Zdroj informácií