Recenzia - Captain America – Steve Rogers 2: Maria Hillová před soudem (komiks)

Captain America 2 - Maria Hillova pred soudem

„Je moc slabý. Moc neduživý! Jen se tam na něj podívejte – ryje obličejem v zemi při každém úkolu!“ – „Nemohu si také nevšimnout, že se pokaždé sebere.“

Riaditeľka S.H.I.E.L.D. Maria Hillová je pred súdom, Captain America spolupracuje (alebo nie?) s Red Skullom, barón Zemo je (zatiaľ?) nepredvídateľným hráčom a svet upadá do temnoty. Bude veselo. Kedysi sa ľudstvo (prinajmenšom Američania) mohlo spoľahnúť na čestného, statočného, bez debaty poctivého a tak celkovo „správneho“ Stevea Rogersa. Bolo nemožné kúpiť si ho, skorumpovať ho, prinútiť ho, aby sa podieľal na niečom, čím by niekomu dobrému ublížil. Tie časy sú ale pravdepodobne dávno preč. Bolo to dávno predtým, než sa zistilo, že je v skutočnosti tajný agent Hydry. Čo bude ďalej?

Predchádzajúci diel nenechal vojenskú prilbu na vojenskej prilbe. Zostalo nám po ňom na palubnej doske viac otázok než odpovedí. Ale tak to vo svete komiksových sérií chodí. Hlavne sa to ale do neprehľadného politicko-špionážno-armádneho prostredia hodí ako projektil do zbrane.

Druhý diel, ktorý zaujme výraznou zelenou obálkou, kráča v stopách prvého. Ako jednotka, aj dvojka siaha po zaujímavých (a početných) flashbackoch. Tie sa odohrávajú prevažne v 40. rokoch 20. storočia, keď bol Steve malý chlapec a všetko mal pred sebou. Už tu sa však formoval jeho charakter sériou silných, často traumatizujúcich udalostí, ktoré na ňom zákonite museli zanechať stopy.

Námet „Captain America ako tajný agent Hydry“ je úžasný, skvelý, sympaticky provokatívny a vzrušujúco rúhačský. Druhý diel série je tak trochu od všetkého niečo. Snaží sa byť dospelým, zamotaným (v dobrom) mixom špionážnych zákulisných šachov, vysokej politiky a veľkej hry obecne. No vtom akoby sa toho zrazu zľakol a ponúkne typickú komiksovú bitku, čím však čiastočne naruší celistvosť „vážnej“ atmosféry.

Dvojka ponúka viacero známych hostí na čele s Captain Marvel. Na sekundu na návštevu zavítajú aj Strážcovia Galaxie. Chýbať samozrejme nesmú ani slávni kapitánovi protivníci Zemo a Red Skull. Títo dvaja páni sa objavujú v trochu inom svetle, než sme zvyknutí. Na programe dňa sú aj tragédie a úmrtia, ktorým na intenzite dodáva (v komiksoch relatívne nevídaný) fakt, že tentokrát sa nevstáva z mŕtvych. Navštívime dokonca Sokoviu, zbedačenú krajinu dobre známu aj z filmových marveloviek.

V scenári sa občas môžete stratiť. Napriek tomu ide o dôstojné nadviazanie na prvý diel. V ňom to tiež bolo, čo sa týka počtu postáv, zvratov a udalostí, nadštandardné. Fanúšikov filmových marveloviek zrejme zaujme retrospektíva do Stevenovej puberty, ktorú poznáme aj z prvej filmovej kapitánovej sólovky z roku 2011, keď ho naverbovala armáda a nadviazal sympatický vzťah s Dr. Erskineom (vo filmovom spracovaní Stanley Tucci). Mysleli ste si, že tým pádom viete, ako to bolo? V tomto „alternatívnom“ komikse nič nie je tak, ako sme si mysleli. Za každým rohom čaká prekvapenie. Presne v tomto duchu je to aj s hlavným vedeckým pracovníkom programu, vďaka ktorému sa zo Stevea stal Captain America.

Všimnete si možno aj pár zakopnutí a celkovo už to nebola až taká jazda, ako prvý diel. Napriek tomu sa druhý diel dá zhodnotiť pozitívne a ako ľahký nadpriemer s veľmi fajn vizuálnou stránkou.

Komiks Captain America – Steve Rogers 2: Maria Hillová před soudem si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Captain America – Steve Rogers 2: Maria Hillová před soudem (orig.: Captain America – Steve Rogers 2: The Trial of Maria Hill)
Autor: Nick Spencer
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2020
Ilustrácie: Ted Brandt, Jesús Saiz a ďalší
Jazyk: český
Preklad: Richard Klíčník
Počet strán: 120
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–7257–276–2


Súvisiaci link

Recenzia – Captain America – Steve Rogers 1: Hail Hydra (komiks)


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


24. júna 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií