Recenzia – Captain America – Steve Rogers 1: Hail Hydra (komiks)

Captain America – Steve Rogers 1 - Hail Hydra

Utajená história Stevea Rogersa odhalená! Hail Hydra.

Prvých štyridsať strán je marvelácka klasika: najamerickejší z najamerickejších superhrdinov dáva po papuli najnebezpečnejším zloduchom; samovražední teroristi, neodhadnuteľný S.H.I.E.L.D., nepredvídateľná Maria Hill, naopak až príliš odhadnuteľný Red Skull, vláda idúca doslova cez mŕtvoly, špionážne tajné zložky a plno akcie. Skrátka, nič nové pod slnkom.

No a potom to príde. Kapitán Amerika hovorí „Hail Hydra!“ a pokorne kľačí pred najvyšším vodcom Hydry, vyjadrujúc mu stopercentnú poslušnosť.

Čože???

Šok!

Je to vari klon? Alebo niečo podobné?

Nie, naozaj je to Captain America. Scenárista Nick Spencer (Nejmocnější hrdinové Marvelu: Nick Fury Jr.) na to totiž našťastie naozaj nejde prízemne cez dvojníkov (alebo nedajbože cez nočnú moru hrdinu, z ktorej sa na konci prebudí), ale ponúka oveľa komplikovanejšiu zápletku, ktorej tajomstvo sa ukrýva v hlbokej minulosti. Vtedy ešte neexistoval Captain America. Na svete bol iba istý Steve Rogers – dieťa týranej ženy, ktorá sa snaží prežiť v ťažkých a smutných dobách blížiacej sa hospodárskej krízy. Tam to všetko začalo. Bez toho, aby sa to niekedy prevalilo. To, čo bolo predtým, poznáme. Experiment, druhá svetová, supervojak, zrod ikonického superhrdinu. Tá záhada tam ale stále bola prítomná. Zabudnutá? Ani nie. Skôr zákerne vyčkávajúca na najvhodnejší okamih, aby sa prebudila.

V priebehu deja nastane viacero momentov, keď Captain spraví niečo, z čoho vydedukujete, že je to z jeho strany iba (mimoriadne presvedčivá) hra na spiaceho agenta Hydry a že stále je to „ten správny“, statočný a stopercentne kladný „kápo“. No a potom prídu chvíle, ktoré to absolútne poprú, a je vám jasné, že neexistuje cesta späť.

Hra, ktorú Nick Spencer rozohral, je prekvapivo komplikovaná. Laickému oku sa Captain America môže javiť ako smiešna, jednoduchá, naivná postava. Paradoxne, presný opak je pravdou. Dôležité je totiž prostredie, v akom sa Captain pohybuje. V armádno-špionážnych zložkách nič nie je iba biele alebo čierne. Nikdy neviete, kto s vami jedná na rovinu a kto to len predstiera. Netušíte, kto je kto a na koho je strane. A asi máloktorý komiks s Captainom z toho ťaží tak zdatne, ako tento.

Je tu pochopiteľne množstvo akcie, ale tá je, ako to už niekedy chodí, pomerne nudná. Oveľa zaujímavejšie (lebo vyžadujú aktívne myslenie) sú dialógové a vzťahové pasáže. V nich mimochodom natrafíte aj na menej známeho, ale veľmi zaujímavého marveláckeho zlosyna Red Ghosta a jeho superopice. Toto parádne zoskupenie si veteráni určite pamätajú z hosťovanie v Záhadnom Spider-Manovi.

Príbeh je napínavý. Ste zvedaví, ako je to v skutočnosti. Scenár plne podporuje krásna, dynamická kresba Javiera Pinau a Španiela Jesúsa Saiza. Páni sú silní predovšetkým v detailoch tvárí a v gestách. Ich práca je masívna, chcelo by sa povedať typicky americká. Vyzdvihnúť treba prácu inkerov, ktorí po sebe zanechali pôsobivé farby a tóny. Vďaka nim sa komiksom veľmi príjemne listuje a pozerá sa na jednotlivé panely a výjavy.

Niektoré nápady sú veľmi jednoduché, ale práve v jednoduchosti je krása. V skutočnosti sú úžasné, originálne a nútia vás premýšľať, ako je možné, že niečo také nenapadlo vám. Batman má syna? Fíha. Batman a syn. Batmanovka bez Batmana? Fíha. Gotham Central. Temný rytier proti Cthulhu? Fíha. Batman: Zkáza, jež postihla Gotham. Captain America ako agent Hydry? Poďme spolu: FÍHA!!!

Tento komiks má ale jeden väčší problém. Nie často, ale na niektorých miestach nadväzuje na iné komiksy, z nich niektoré poznáme, no niektoré nie. To môže byť samozrejme čiastočne mätúce, ale pravý fanúšik tejto postavy situáciu zvládne a nestratí sa.

Fanúšikovia sa môžu tešiť na hosťovanie viacerých populárnych tvárí, ako je Iron Man alebo Bruce Banner. Ale len kvôli nim si to nekupujte, budete sklamaní. Toto je predsa len v prvom rade príbeh Kapitána a absurdnej situácie, v akej sa ocitol.

Ide o atraktívnu sériu a ak veci neznalý čitateľ nad pár záležitosťami diplomaticky prižmúri oko, mal by byť spokojný. Originálna séria s niekoľkými hluchými miestami a slepými uličkami, ale napriek tomu so zaujímavým potenciálom do budúcna a s atraktívnou zápletkou.

Komiks Captain America – Steve Rogers 1: Hail Hydra si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Captain America – Steve Rogers 1: Hail Hydra (orig.: Captain America: Steve Rogers Vol. 1 – Hail Hydra)
Autor: Nick Spencer
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2019
Ilustrácie: Javier Pina, Jesús Saiz
Jazyk: český
Preklad: Richard Klíčník
Počet strán: 168
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–254–7


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.



19. júna 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií