Recenzia: Buzzkill

Až do dna!

Recenzia: Buzzkill - 01
Recenzia: Buzzkill - 02
Recenzia: Buzzkill - 03

Niekedy sa stane, že sa chystáte písať o niektorej z novších komiksových sérií a potom BUM! Narazíte na komiks, ktorý vás svojou premisou prekvapí viac než nečakaný kopanec do rozkroku. Ako tvrdí citát scenáristu Marka Waida na obálke prvého čísla komiksu Buzzkill: „Bože, prečo to nenapadlo mne“. A ja absolútne súhlasím. Táto miniséria má jednoduchý nápad, ktorý je taký absurdný a pritom originálny, že to ani nie je pravda. Presvedčte sa sami.

Alkohol vplýva na ľudí rôzne. Niektorých otupuje, iných uspáva a z času na čas sa stane niečo veľmi, veľmi nezvyčajné (tým nemyslím, že sa prebudíte v cudzom meste, v cudzej posteli, s cudzím človekom po vašej pravici/lavici). Toto je príbeh Rubena, ktorý sa už za mladi presvedčil o tom, čo dokáže alkohol s človekom urobiť. Počas štúdia na strednej škole sa chcel pridať k jednému z mnohých bratstiev, ale najprv musel zložiť skúšku: on a ďalší kandidáti mali vypiť sud piva. Po tme. V pohybujúcom sa nákladiaku. A tak Ruben pil a pil a pil. Až sa niečo stalo.

Rubenovo telo sa obalilo herkulesovskými svalmi, bol supersilný, vedel lietať, jednoducho získal superschopnosti. Superhrdina bol na svete. Postupom času Ruben zistil, že alkohol nie je to jediné, čo ho nabije schopnosťami. Stačí obyčajná cigareta, káva s kofeínom alebo tabletka ibalginu. Rubenovi sa ako superhrdinovi darilo, no potom, jedného dňa narazil na protivníka, ktorý ho dohnal až na pokraj síl. Ich boj bol epický a nakoniec náš hrdina zvíťazil. Aj keď za to víťazstvo zaplatili životmi stovky civilistov. To bol pre Rubena budíček. Rozhodne sa urobiť správnu vec: Prestať chľastať.

Ako už bolo povedané, samotný nápad o detoxikovanom superhrdinovi nie je nijako originálny. Je to v podstate príbeh každého hrdinu, (či už super, alebo nie) ktorý sa nechal „opiť“ mocou. Tak prečo by ste si mali tento komiks prečítať? Je niekoľko dôvodov: Po prvé – hlavná postava. Ruben nie je hrdina. On sa za neho iba považuje. Je to chudák, ktorý sa nechal ovládnuť mocou a zodpovednosť mu prerástla cez hlavu. Za to, čo urobil, si zaslúži zomrieť a veľmi dobre si to uvedomuje. A napriek tomu s ním ako čitatelia sympatizujete.

Po druhé – príbeh. Scenárista Donny Cates vie ako navnadiť čitateľa a v jeho podaní sa dej rúti vpred rýchlosťou ožrana, ktorý zistil, že za rohom otvára krčma, kde nalievajú zadarmo. To čo začína ako klasický príbeh o hajzlovi, sa postupne mení na osobnú drámu. Navyše, Cates vie, ako a kedy treba odkryť ďalšiu vrstvu príbehu. Napríklad Rubenovo pravé meno alebo čo s tým všetkým má jeho otec a čo je vlastne pravda a čo lož.

Po tretie – vedľajšie postavy. Správny superhrdinský komiks sa nezaobíde bez superhrdinského tímu a aj tu ho máme. Máme každý superhrdinský archetyp, vrátane klasického používateľa mágie. V tomto komikse je to mág menom Doctor Blaqk, ktorý vyzerá ako mix Doctora Strangea a retardovaného Ježiša. Je to postava tak dobre napísaná, že by si zaslúžila vlastnú minisériu.

Po štvrté – grafické stvárnenie. Kresba Geoffa Shawa je parádne dynamická, detailná a z každého panelu cítiť energiu, ktorú do nej vložil. Jeho kresebný štýl je podobný štýlu Tradda Moorea (The Legend of Luther Strode) a Seana Murphyho (The Wake). Navyše, ak ide o flashbacky, koloring je robený klasicky, rastrami, takže vieme, čo sa v akom časovom období odohráva.

Buzzkill je pre mňa jednou z najlepších minuloročných, uzavretých minisérií a bola by škoda, keby ste si ju neprečítali.


Buzkill
Písal: Donny Cates
Kreslil: Geoff Shaw
Vydalo: Image Comics
Rok vydania: 2013


18. februára 2014