Recenzia: The Legend of Luther Strode

Supernerd

Legend of Luther Strode 1
Legend of Luther Strode 2
Legend of Luther Strode 4

Keby ste sa nejakého komiksáka pred dvomi rokmi spýtali, kto je to Justin Jordan, dočkali by ste sa iba nechápavých pohľadov. Tento plešatejúci autor s neupravenou bradou si urobil u čitateľov komiksov riadne očko v roku 2011 minisériou The Strange Talent of Luther Strode.

Jordan zaujal a vydavateľstvá sa začali o neho biť. Pre Valiant písal sériu Shadowman, Image Comics sa dočkalo scenárov pre série Hack/Slash a Skullkickers a DC mu ponúklo šancu písať príbehy niekoľkých tímov a postáv. No bolo iba otázkou času, než sa vráti k Lutherovi Strodeovi a jeho talentu. A minulý december sme sa konečne dočkali.

Už je to päť rokov, čo sa Luther Strode rozhodol urobiť niečo so svojím životom. Už mal dosť šikanovania a urážok, pretože nebol cool a in. Už je to päť rokov, čo sa z neho stal nepremožiteľný nadčlovek s nadľudskou silou. Ale tak ako všetko, aj to malo svoju cenu. Luther prišiel o najlepšieho priateľa aj o matku a musel sa naučiť, že s veľkou silou prichádzajú ešte väčšie následky. Tak sa rozhodol svoj dar využiť na maximum. Začal zabíjať zločincov.

Bol v tom dobrý. Taký dobrý, že si jeho činy začal niekto všímať a začalo ho to štvať. Konkrétne nového šéfa starej mafie. Tomu sa nepáčilo, že mu niekto začal zabíjať poskokov. Luther získal status legendy, ale nie každý veril v existenciu superzabijaka. Preto sa šéf mafie rozhodol získať dôkazy o vrahovej existencii. A čo môže byť lepšie na získanie dôkazu o existencii vraha než zachytenie jeho činov na video? Bolo načase vyhlásiť na legendu lov.

Príchod Luthera Strodea bol ako blesk z čistého neba. Alebo, v jeho prípade, ako kopnutie do rozkroku… po ktorom sa vaše semenníky odoberú na obežnú dráhu Zeme (spolu s vaším telom). Pretože presne takýto ultrabrutálne­šialený tento komiks je.

Luther holými päsťami dokáže urobiť z ľudskej hlavy fašírku, prípadne jednej osobe odtrhnúť ruku a druhej názorne predviesť, ako sa robí obrátený fisting (ústami dnu, zadkom von). Nehovoriac o tom, že je v podstate nezabiteľný a neskutočne rýchly. Ak ste nečítali The Strange Talent of Luther Strode (tú chybu by ste mali napraviť), predstavte si Kryptoňana (z Man of Steel), ktorý holými rukami doslova kosí bežných smrteľníkov a všade strieka krv a mozgy z rozmašírova­ných hláv.

Ako sme videli v prvej minisérii, Luther nebol jediný s „talentom“. Presne na to sa Jordan zameral a rozohráva ultrabrutálnu jazdu s príjemnými prekvapeniami, tonami preliatej krvi a odtrhnutých končatín. Okrem Justina Jordana sa na scénu vrátil aj kreslič (a zároveň spoluautor) Tradd Moore. Ten, podobne ako Jordan, tiež upútal pozornosť vydavateľstiev a podieľal sa na sériách Hack/Slash, Skullkickers, Legends of the Dark Knight a Deadpool. Avšak práve v životnom príbehu Luthera Strodea je jeho kresba najživelnejšia. A tak to má byť.

The legend of Luther Strode je, rovnako ako predchádzajúca miniséria, pre všetkých, ktorí majú radi príbehy, kde sa s tým autori jednoducho neserú a kde je všetko neskutočne prehnané, až absurdné. Teším sa na záverečnú minisériu, The Legacy of Luther Strode. Uvidíme ako to celé dopadne. Určite to nebude happyend.


The Legend of Luther Strode

Píše: Justin Jordan

Kreslí: Trad Moore

Vydáva: Image Comics

Rok vydania: 2012


29. októbra 2013
Marek „Keram“ Barányi