Recenzia: The Wake

Nie sme sami

The Wake - 01
The Wake - alternativa

Priepasť, Čeľuste, Guľa, Leviathan, Deep Star Six, Chobotnica a mnohé ďalšie filmy nás naučili, že svet pod hladinou morí a oceánov je pre ľudskú rasu nebezpečný. Jestvujú tam veci, ktoré považujú človeka za výbornú jednohubku alebo hostiteľa. Morské a oceánske hlbiny sú desivé a nikdy neviete, čo sa tam môže ukrývať. Prinajlepšom sú to škaredé a slepé ryby, prípadne obrie chobotnice. Prinajhoršom lovecraftovské monštrum. Túto tému si zobral na paškál jeden z najlepších súčasných scenáristov Scott Snyder, od ktorého ste si u nás mohli prečítať prvý diel výbornej ságy Americký upír a príbeh Batman: Soví tribunál. Ponorte sa spolu so mnou do hlbín Snyderovej mysle a pozrime sa, aké hrôzy na nás pripravil vo svojej novej minisérii nazvanej The Wake.

Jednou z hlavných postáv je Dr. Lee Archerová, ktorá je expertka na ketologickú vokalizáciu. Študuje spev veľrýb, delfíny a podobné tvory. Jej najväčším problémom je dysfunkčná rodina – až do chvíle, keď ju kontaktuje agent Aston Cruz z ministerstva vnútornej bezpečnosti. Dr. Archerová narobila v minulosti ministerstvu riadne vrásky, ale to nie je dôvod, prečo ju agent Cruz navštívil. Dôvod jeho návštevy sa ukrýval na USB kľúči. Šlo o náhodný záznam zvuku zachyteného pred pár dňami neďaleko mesta Prudhoe na Aljaške. To čo Dr. Archerová začula, nebol žiadny spev veľryby. Bolo to niečo iné, komplexnejšie a ministerstvo chce, ona zistila, čo je zdrojom zvuku.

Naša dobrá doktorka urobí jedinú logickú vec, ktorú by urobil každý, kto nemá rád vládu. Odmietne. No agent sa len tak nevzdáva a dá jej ultimátum. Ak Archerová pomôže ministerstvu, pomôžu jej dostať sa späť medzi vedeckú elitu a ako bonus dostane nazad svojho syna. Dr. Archerová súhlasí. S vedomím, že by celá expedícia mala trvať iba osem dní, vyráža na Aljašku. O desať hodín neskôr je na určenom mieste. No namiesto klasických stanov a psovodov ju tam čaká ponorka s vedecko-militantnou posádkou. Po ponorení sa dostávajú experti na rôzne odbory a ich ochranka do skutočného tábora. Tým je obria vrtná plošina, ktorá čerpá rýchlym tempom ropu. A ako to už býva, pri vŕtaní niečo našli. Alebo to našlo ich?

Scott Snyder vie ako nalákať čitateľov. Zoberie niečo neoriginálne, ako napríklad upírov ,a prezentuje to spôsobom, ktorý je krásne novátorský. Podobne ako to robí Mark Millar. Ale na rozdiel od neho vydáva svoje komiksy načas a jeho príbehy nikdy neomrzia. The Wake mi zahralo na správnu strunu. Vedátorka je kontaktovaná, aby pracovala pre vládu na odľahlom mieste, kde niečo našli? Čo mi to len pripomína? Film Vec (Carpenterova verzia), mixnutý filmom Priepasť. A skutočne, presne tými filmami sa Snyder nechal inšpirovať. Položil si otázku: „Čo by sa stalo. keby sa Vec dostala do civilizácie a ovládla svet?“

Súdiac podľa začiatku prvého dielu minisérie, asi by to nedopadlo dobre. Príbeh je totiž rozdelený na kapitoly. Prvá sa odohráva v apokalyptickej budúcnosti, dvesto rokov po hlavnom príbehu, ktorý sa odohráva v súčasnosti. Zaujímavosťou je záverečná kapitola, ktorá sa odohráva v praveku. Niečo také znie na prvý pohľad chaoticky, ale Snyder zvládol skákanie v čase na jednotku. Príbeh nenásilne plynie vpred a všetko to dokopy dáva zmysel. Navyše, v prvom čísle sme sa dočkali krátkeho flashbacku, v ktorom zrejme zistíme, čo sa stalo kedysi Dr. Lee Archerovej a prečo jej rodina nefunguje. Do ukončenia príbehu zostáva ešte deväť čísiel, takže sa máme na čo tešiť.

O kresbu sa postaral Sean Murphy, ktorý už predtým spolupracoval so Snyderom na minisérii American Vampire: Survival of the Fittest. Jeho kresebný štýl som si obľúbil pri minisériách Joe the Barbarian, Punk Rock Jesus a Hellblazer: City of Demons a k tomuto komiksu sadne ako riť batoľaťa na nočník. The Wake sa jednoducho podarilo. Scott Snyder, rovnako ako Zack Snyder, opäť nesklamal.


The Wake
Píše: Scott Snyder
Kreslí: Sean Murphy
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2013


18. júna 2013
Marek „Keram“ Barányi