Recenzia – Božena Lenčová: Planina snov (zbierka poviedok)

Planina snov - obálka

Planina snov je kruto nádherná snová zbierka poviedok. Väčšina z nich bola napísaná ešte za totality a témy, ktorými sa autorka zaoberá, ich na dlhé roky uložili do zásuvky. Stal sa však zázrak a my dnes môžeme našu čitateľskú dušu nasýtiť týmito nádhernými textami.


Reálne nereálno

Poviedky zo zbierky by sme mohli zaradiť do žánru fantasy či skôr magického realizmu. Vychádzajú zo životných situácií dobre známych hocikomu z nás. Hoci základ textu je stroho realistický, v každom sa vyskytuje nejaký fantastický prvok. Práve ten ho vynáša do výšin, prifarbuje nevídanými farbami a ochucuje nepoznanými chuťami. Autorka dokázala vložiť do príbehu zároveň priehrštia nehy, vášne, lásky, bolesti aj nenávisti. Tie sa ako jemná pavučinka babieho leta vznášajú okolo postáv, omotávajú ich, splývajú s nimi a čitateľ si zrazu uvedomí, že celé rozprávanie je aj o ňom.

V zbierke nájdeme šesť poviedok: Zvony našej osamelosti, Planina snov, Nenávratnosť návratu, Ticho, Čakanie, Vládca sveta.


Láska neláskavo láskavá

Božena Lenčová píše o sile človeka, láske, túžbe, ale aj o strate slobody v mene vyšších ideí. Keďže texty vznikali počas totality, zamýšľa sa aj nad faktom, že takmer v každej dobe a spoločnosti sa nájde niekto, kto sa pokúša ostatným diktovať, čo je správne a čo nie. Kto má právo určovať iným spôsob života, jeho smer a zmysel? Najsilnejšie to môžeme vnímať v príbehu lásky syna k otcovi. Mládež je nositeľkou rána, hlásali socialistické heslá a mali pravdu. Deti sú budúcnosť a to, ako budeme žiť, je v ich rukách. Uvedomuje si to aj autorka a práve preto je v centre deja jej príbehu malé dieťa.

Večným námetom literárnych diel každého žánru je láska. Tá sa stala nosným pilierom viacerých prác tejto zbierky. Ženy, ktoré sú hlavnými postavami, opúšťajú svoj krásny svet kvôli láske k mužovi, no sú zradené. Spoločne s nimi si budete klásť otázku: Akú cenu má muž, ktorý nedodrží sľuby a neudrží na uzde svoje chúťky? Rozchody sú takmer vždy bolestivé, a to obzvlášť, ak pri nich zažijete podraz od niekoho, komu ste bezvýhradne verili.

Hodnotu toho, čo ste mali, si uvedomíte väčšinou až po tom, ako o to prídete. Možno zatúžite dostať milovanú osobu za každú cenu späť. So ženami v týchto poviedkach sa zamyslíte, či je sebectvo a uspokojovanie vlastných potrieb láskou. Dá sa bezohľadnosť zameniť s vrúcnym citom? Rany utŕžené vo vzťahoch sa hoja ťažko a niekedy sa nezahoja nikdy. Dôležité však je nájsť silu vzoprieť sa a ísť ďalej vlastnou cestou.

Odlúčenie je bolestivé. Nech už je dôvod akýkoľvek, čakanie a viera v návrat sa stávajú hnacou silou, ktorá dvojici pomáha vydržať. V čase písania týchto textov neexistovali mobilné telefóny, internet… Zostávalo iba čakať a dúfať. Autorka dala svojim postavám možnosť voľby. Rozhodnúť sa, čo sú ochotné obetovať pre to, aby sa znovu stretli s milovanou osobou či našli nový zmysel života.

Láska má mnoho podôb a jednou z nich, a to možno tou najsilnejšou, je puto rodiča k dieťaťu. Autorka v poviedkach citlivo zachytáva spojenie medzi matkou či otcom a dieťaťom. Vybudovať si zmysluplný vzťah plný dôvery totiž nie je ľahké a ani medzi rodičom a dieťaťom neprichádza automaticky. V knihe je to však zakaždým vzťah harmonický, kedy sú obe strany schopné veľkých obetí. Ako sa syn ochotne obetuje pre svojho otca, tak matka prinesie najvyššiu obeť pre svoje dieťa. Vy budete priam bolestivo prežívať strach z apokalypsy, obavy o život, bezmocnosť a zmierenie sa s nevyhnutným.

Medzi poviedkami vybočuje príbeh s rozprávkovým nádychom. Je to zamyslenie nad zmyslom života, ktorý nespočíva v moci a majetku. Šťastie sa ukrýva v pokore a skromnosti, zatiaľ čo pýcha sa môže rýchlo stať vražednou. Nuž a nielen rozprávkovou pravdou je, že za všetko v živote sa platí a cena môže byť občas privysoká…


Život v obrazoch

Vyrozprávané príbehy sú o podobách lásky a bolesti zo straty. Pravú tvár človeka a skutočnú hĺbku či rýdzosť citov často odhalí smrť. Jej bezprostredná hrozba, prianie smrti inému, túžba zomrieť či skon milovanej bytosti.

Sila osobnosti a vysoká morálna úroveň je vlastná mnohým z ústredných postáv Boženy Lenčovej. Či je to malý chlapec, milujúca alebo zradená žena, otec či matka. Často im skríži cestu človek, ktorý ich zraňuje či túži ovládať. Trpia, no snažia sa nájsť východisko a ísť vpred, neobzerať sa.

V mnohých príbehoch sa postava Boha, ak v neho neveríte, tak vyššej moci, stáva istým spôsobom hybnou silou deja. Je synonymom lásky, čistoty, úprimnosti a nesebeckosti, ktoré by sme si mali navzájom prejavovať. Nech je to agapé, fília, eros či storgé, pravá láska nikdy nepresadzuje vlastné záujmy, ale myslí na blaho milovanej osoby. Napriek tomu je to cit, kvôli ktorému bolestivo trpíme.

Autorka sa nesnaží moralizovať. (Až na poslednú poviedku, ktorá má rozprávkový nádych a v rozprávkach predsa vždy ide o boj dobra so zlom a na konci nachádzame dôležité morálne poučenie.) Jej príbehy sú každému také blízke, lebo nevravia, čo je správne, nenútia ho prijať autorkino videnie sveta za vlastné. Božena Lenčová necháva čitateľov, aby si vytvorili názor na základe toho, čo v rozprávaní vidia a cítia oni sami.


Dotkni sa môjho srdca

Planina snov je umelecké dielo pretekajúce farbami, citmi a chuťami. Je plné slov zložených do nádherných obrazov. Poetika tohto diela sa dotkne nielen vašej mysle, uchváti vás celých. Pretože je o každom z nás. O našich svetlých aj temných stránkach. Planina snov je krutosť reality namaľovaná štetcom viet. Námety príbehov pripomínajú rozfúkané semienka púpavy. Dostávajú sa vám do vlasov, očí, do srdca aj do duše. Mnohé z týchto myšlienok vám prebehli mysľou, no leteli ďalej. Božena Lenčová ich dokázala uchopiť a dať im v istom zmysle hmotnú podobu nežných, farebných a citovo silných textov. Zostáva už iba dodať, že neprečítať si túto útlu knihu by bola obrovská škoda.

Hodnotenie: 95 %

Knihu Planina snov si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Planina snov
Žáner: fantasy, scifi
Autorka: Božena Lenčová
Vydavateľstvo: Pars Artem
Rok vydania: 2019
Väzba: tvrdá bez prebalu
Počet strán: 98
ISBN: 978–80–89939–11–4


Súvisiace linky

Recenzia – Božena Lenčová: Planina snov (recenzovala Alexandra Pavelková

Predstavujeme – Božena Lenčová: Planina snov

Slovenská literárna fantastika v roku 2019


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


14. septembra 2023
Ena