Recenzia - Batman: Detective Comics 7: Batmani navěky (komiks)

Batmani naveky

V temnom podzemí Wayneovho sídla si za spoločný stôl sadá Batmanova „rodina“. Kým Alfred pripravuje dezert, oni sa hádajú, diskutujú a vedú rozhovory o vine a treste. Jedna z nich, Batwoman, vraždila. A to je hranica, ktorú by žiadny superhrdina nemal prekročiť.


Batmani navěky nedisponujú len skvelým názvom (nesie v sebe až niečo… filozofické?), ale tiež super obálkou. Nejde síce o budúcu klasiku, ale i vďaka partii troch ilustrátorov je to dobrý, poctivo odvedený americký mainstream. Ku koncu síce začne zakopávať, ale napriek chybám by mohol uspokojiť temer každého fanúšika okrídleného strážcu Gothamu, ktorý sa tak rád ikonicky opiera o kamenných chrličov.

Batmani navěky začínajú ako robustný, masívny, dôkladne premyslený a fajnovo nakreslený komiksový pomník. Jeden z členov Batmanovej „famílie“ prekročil hranice a zabil. Síce záporáka, ale v klasickom superhrdinskom komikse kladné postavy nesmú pripraviť o život nikoho. Dodnes si pamätáme, čo spôsobilo, keď Superman v roku 2013 vo filme Muž z ocele zabil generála Zoda. Batman mal milión príležitostí raz a navždy skoncovať s Jokerom. Ale urobil to?

Batmanova sesternica Batwoman sa však na šikmú strechu vydala. Zavraždila Clayfacea. Zvyšok „batmanovcov“ sa bude musieť k udalosti postaviť čelom. Zastať sa vražedkyne, prípadne nekompromisne vyvodiť dôsledky a zbaviť mladú ženu symbolu netopiera. Má na to ale ktokoľvek z nich (vrátane Batmana) právo? Kde sú hranice medzi tým, čo sa smie, čo je dovolené, nad čím sa dá prižmúriť oko, a tým, čo je už neprípustné? Majú o tom vôbec premýšľať? Vražda predsa spadá do kompetencie polície. Stoja vari oni nad zákonom?

Potiaľto je komiks vynikajúci. V podstate skoro žiadna akcia (ak nerátame trápne poníženie Damiana v jeho vlastnej izbe, ale o tom radšej taktne pomlčme), zato plno ponurých postáv. Každá je „netopierom“. Každý má v sebe zakorenené tragické spomienky a traumy. A pritom je každý iný. Zachmúrený, zamyslený, nekomunikatívny Batman. Drzý, ako divoký dingo neovládateľný „malý gremlin“ Damian (známy napr. z komiksu Batman a syn). Múdra a statočná Batgirl a do toho Red Robin, Robin či Red Hood. Je ich veľa, ale v tom chyba nie je. Chyba je paradoxne v tom, že v skutočnosti ich s pribúdajúcim časom ubúda. Niektorí totiž disponujú zvláštne rozdeleným priestorom a z deja, dá sa povedať, „zmiznú“. Je to škoda minimálne v prípade Damiana; možno som infantilný, ale uvítal by som jeho prítomnosť hoc aj na každej tretej strane.

I keď to pre niekoho, kto je naučený Batmana vnímať ako samotára, môže pôsobiť neuveriteľne, v skutočnosti je Ušatec tímový hráč. Napriek tomu, že jeho najdlhšia veta pozostáva z piatich slov a dvoch citosloviec, pristane mu byť šéfom rôznorodej skupiny, kde má každý svoje nezastupiteľné miesto. Dohliadajú na seba, vzájomne sa doberajú, občas spolu v niečom nesúhlasia, ale stále sú jeden tím, jedna rodina chrániaca „svoje“ mesto.

Vysoko nastavená latka scenáristovi Jamesovi Tynionovi IV (Batman/Želvy nindža 1 – 2) vydrží dlho, nie však večne. Začne pribúdať akcia, ktorá je nevýrazná a taká „povinná jazda“: nebojíte sa o nikoho život, hoci vzduchom lietajú desaťtonové predmety a vybuchujú dva metre od hrdinov. Aj keď sa ilustrátori diabolsky snažia zachrániť vzniknutú situáciu, druhá polovica príbehu už nie je taká úderná ako prvá. Scenár sa vzdáva sympatickej jednoduchosti a okrem monštruóznej akcie siaha po nečakaných zvratoch. Tie zrejme mali šokovať, ale v konečnom dôsledku to nie je nič, z čoho by vám odpadlo krídlo. Sem-tam sa kvôli časovým skokom budete v deji strácať. Akčnú scénu strieda dlhý záporákov príhovor a ten „pre zmenu“ ďalšia akčná scéna. Keď už sa zdá, že hrdinovia umrú, ukáže sa, že to bola súčasť plánu (resp. plánu v pláne, ako to má ostatne Batman rád). Tým ale nechcem povedať, že tu nikto nepoloží život.

Bonusy tvorí galéria alternatívnych siedmich obálok od portugalského ilustrátora Rafaela Albuquerquea (Batman: Soví město).

Ak máte trochu fantázie, viete, kto je Nightwing a nevyvedie vás z rovnováhy informácia, že Batman má potomka, mali by ste si tento komiks užiť i bez znalosti predchádzajúcich dielov. Problém je v tom, že postupne prestane ísť o vraždu, čo je zaujímavá zápletka, a začnú sa riešiť štandardnejšie veci, ktoré už také zaujímavé nie sú. Našťastie, ani čudnému finále sa nepodarilo zničiť pozitívny dojem z komiksu. Poteší tiež nápaditá hra s rozložením panelov (napr. jedna dvojstrana je postavená „hore hlavou“).

Hodnotenie: 70 %

KomiksBatman: Detective Comics 7: Batmani navěky si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman: Detective Comics 7: Batmani navěky (orig.: Batman: Detective Comics Vol. 7: Batmen Eternal)
Autor: James Tynion IV
Vydavateľstvo: BB/art
Rok vydania: 2021
Ilustrácie: Javier Fernandez, Eddy Barrows, Alvaro Martinez
Jazyk: český
Preklad: Pavel Švanda
Počet strán: 176
Väzba: lepená v mäkkých doskách
ISBN: 978–80–7595–465–7


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


11. augusta 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií