Recenzia – Batman: Bílý rytíř (komiks)

Batman Bílý rytíř

Nastal čas na odchod Temného rytiera, pretože časy si žiadajú nového. Bieleho. Tak sa prihodilo, že Batman je zavretý v Arkhame a Joker nemá zelené vlasy a stal sa z neho nielenže ctihodný občan, ale rovno politik. Čo sa to, do netopiera, deje?!

Dobré zápletky tvoria dobré príbehy. S jedným takým aktuálne prichádza americký scenárista a ilustrátor Sean Murphy. Zašpinil odkaz Temného rytiera a z arcilotra gothamského podsvetia, nepredvídateľného a, nuž, šialeného Jokera spravil sympaťáka Jacka Napiera. Je iba na nás (a prirodzene na Batmanovi), aby sme zamotané klbko rozmotali a pochopili, o čo ide. Alebo nejde o nič, Joker sa naozaj polepšil, žiadna záhada sa v tom neukrýva a už taký zostane?

Batman: Bílý rytíř (ďalej len BBR) zapadá do edície Black Label, s ktorou v Crew začali v roku 2020 kúskami Batman: Zatracení a Harleen. Black Label je tak trochu Elseworlds – možnosť, ktorú v DC kedysi dávno vymysleli pre obzvlášť čertovských a neposedných tvorcov, ktorých talent a možnosti by kánon iba zbytočne spútaval. Vďaka Black Label si môžu s postavami robiť čo sa im zachce, vrátane ich zabíjania.

BBR prichádza so zaujímavými myšlienkami a originálnymi nápadmi:

  1. Aj vy ste premýšľali nad tým, aké ohromujúce škody na majetkoch musí Batman počas súbojov so zločincami spôsobiť? Koľko stoja? Kto ich platí? Lebo peniaze z neba samé od seba nepadajú. Dokonca ani v Gothame (ak teda práve niekto nevykradne trezor, neodletí v helikoptére a tá nevybuchne).
  2. Joker vzťah s Batmanom prirovnáva k partnerskému, avšak s tým rozdielom, že u nich konflikt nie je zakončený sexom.
  3. Batgirl a Nightwing nechránia Batmana pred gothamským zlom, ale Gotham pred Batmanom (keďže vidia, že Baťák sa prestáva ovládať, úplne sa odtrhol z reťaze a obávajú sa toho, kam to zájde).

Murphy má v rukávoch schovaných viacero ďalších prekvapení, ktoré majú tendenciu zatriasť doteraz stabilným Batmanovým životom:

  1. Dozvieme sa šokujúcu skutočnú pravdu o smrti Jasona Todda.
  2. V deji figuruje členka MCU, detektívka Renee Montoyová. S touto silnou ženou sme sa naposledy stretli v záverečnej časti vydarenej antibatmanovskej série Gotham Central, kde sa rozlúčila s policajným zborom. Tu v ňom opäť pracuje a navyše rovno ako parťáčka Jima Gordona. To nemala, keďže patrí ku generácii gothamských policajtov, ktorí nastúpili do služby až po jeho odchode na dôchodok. Ale, ako sme si povedali na začiatku: toto je Black Label. A v Black Label je možné všetko, ak sa chce. A tu sa chcelo.
  3. To s Alfrédom…
  4. Thomas Wayne bol muž s tajomstvom, ktoré síce neotrasie Batmanovým svetom až tak mohutne, ako keď vypátral existenciu Sovieho tribunálu, ale aj snaha sa cení.
  5. Posledný panel, ktorý je (ak Bruce skutočne splní to, na čo sa chystá) absolútne šialený.

Keď už sme spomenuli Montoyovú, Murphy sem z Gotham Central preniesol viacero ďalších vecí. Neprekračuje Batman hranice? Nezachádza priďaleko? Nedovoľuje si čoraz viac? Skutočne pácha hrdinstvá alebo je zločinec a psychopat? Nespôsobí viac škody než úžitku? A čo gothamský policajný zbor? Aký má k nemu vzťah? Nikdy s ním oficiálne nespolupracoval (spomínate si, ako v Gotham Central mohol strešný batsignál spúšťať iba civilný zamestnanec?). Vlastne dokonca ani nikdy nepriznal, že Batman existuje, hoci je aj hojdaciemu koníkovi jasné, že áno.

BBR nie je dokonalý. Najmä ku koncu je to tak trochu typická DC akcia, keď sa bije každý s každým, všetko vybuchuje a nechýba gigantický vynález z Toma a Jerryho. A Bullock ako akčný hrdina sedí ešte menej ako Gordon v Batmanovi: Supertíhe. Niekto to od amerického superhrdinského komiksu očakáva a povie, že bez toho by to nebolo ono. Iný vidí menší problém v tom, že tento inak podarený komiks je vystavaný predsa len o dosť inak, než sme zvyknutí, a dlho je taký psychologický, realistický a noirový, až je škoda, že finále nie je intímne, ale také, aké je.

Našťastie dôverný je aspoň koniec, keď možno dôjde i na nejakú tú slzu. Pretože Batmanove motivácie vždy boli uveriteľné. Od smrti jeho rodičov ubehli desaťročia a tak už nejde o pomstu. Ostatne, o akú? Tá bola dávno vykonaná. Dnes už Brucea Waynea k tomu, aby si v noci obliekal kostým, masku a plášť a sadal do batmobilu, vedú iné dôvody.

Čo vám okrem veľkolepého finále môže vadiť? Možno to, že Murphy miestami až príliš ohýba cez koleno niektoré motívy. Uveďme si dva príklady:

Príklad č. 1. Je čudné, že sa Gordon po tom všetkom, čo s Batmanom zažil (a prežil) zachová tak, ako sa zachová. Autor sa to síce snaží vysvetliť, ale podľa mňa by toto Gordon nikdy nespravil. Dalo by sa uveriť, že je naštvaný, ale od istého bodu sa z neho stáva iná postava. A to je neuveriteľné.

Príklad č. 2. Väčšina z nás žila v tom, že Joker je jedným z najnebezpeč­nejších Batmanových protivníkov. Nielenže je schopný zavraždiť nevinného človeka, ale to v minulosti aj veľakrát urobil. BBR však prichádza s myšlienkou, že jediným prehreškom v celom jeho živote bolo prepadnutie banky. Jasné, BBR nezapadá do kánonu. Takže by neprekážalo, že odporuje udalostiam z predchádzajúcich batmanoviek. Prekáža, že odporuje sám sebe, keďže Murphy Jokera prezentuje ako najmonštruóznej­šieho Netopierovho soka, ktorého register trestov je plný násilných činov. Napriek tomu sa polícii podarilo usvedčiť ho „len“ z prepadu banky. Neviem ako v Gothame, ale v bežnej krajine fakt nemôžete byť považovaný za nevinného, keď máte plný register trestov. Register trestov je vec, kam sa uvádzajú vaše porušenia zákona, za ktoré vás súd právoplatne odsúdil. Ak máte čistý register, ste nevinný. Nemôžete mať plný register a zároveň byť nevinný. To je ako keby ste boli hladný a zároveň sýty. Netuším, či ide o chybu v preklade alebo to tak napísal Murphy.

Murphy ilustrátor vyhral nad Murphym scenáristom. Odviedol kus dobrej roboty aj v jednom aj v druhom, no ako ilustrátor sa viac pohral s detailmi i opulentnými obrazcami, s postavami i s atmosférou. Už jeden z prvých panelov je ohromujúci: túrujúci batmobil vstupuje do nočného areálu Arkhamu (ktorý zvonku vyzerá ako nejaký slovenský hrad, fakt). Ako scenárista by ale potreboval editora, ktorý by mu pár vecí opravil.

Neznamená to však, že BBR sa nevydaril. Naopak: je to poriadna jazda (miestami až divočina) a ak ste Batmanovými fanúšikmi, tak to jednoducho musíte čítať. Vzťah Batmana a Jokera ani po desaťročiach nedá spávať ako fanúšikom, tak scenáristom. A toto ich spoločné rande určite hanbu nerobí.

Hodnotenie: 70 %

Komiks Batman: Bílý rytíř si môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Batman: Bílý rytíř (orig.: Batman: White Knight)
Autor: Sean Murphy
Vydavateľstvo: CREW
Rok vydania: 2020
Ilustrácie: Sean Murphy
Jazyk: český
Preklad: Štěpán Kopřiva
Počet strán: 236
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 978–80–7449–944–9


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


30. decembra 2020
Ivan Kučera
Zdroj informácií