Recenzia: Army of the Dead (film)

Army of the Dead

Ako sa vydaril očakávaný návrat Zacka Snydera do sveta nemŕtvych?

Las Vegas padlo. V uliciach púštneho mesta sa zjavili zombies. Americkej armáde sa mesto hriechu a hazardu v poslednej chvíli podarilo izolovať od zvyšku krajiny. Urobila z neho karanténu oblasť. Karanténnu oblasť s tisíckami živých mŕtvych a s ohromujúcim bohatstvom v nedobytných trezoroch.

Každá situácia, akokoľvek negatívna, predstavuje príležitosť pre niektoré typy podnikavcov. Tentokrát je takým „typom“ záhadný pán Tanaka (Hirojuki Sanada – nový Mortal Kombat, Sunshine, legendárny japonský horor Ringu). Po rokoch od vypuknutia nákazy najme bývalého vojaka Scotta Warda (Dave Bautista – Strážcovia Galaxie 1 + 2, Blade Runner 2049) na zostavenie tímu, s ktorým sa má tajne infiltrovať do kasínového mesta niekoľko hodín pred jeho zrovnaním so zemou. Už krátko po príchode sa ale všetko pokazí a nastáva boj o holý život…

Na Armádu mŕtvych som sa tešil od momentu, ako padla prvá klapka. Mal som v živej pamäti leto 2004, keď som v absolútnom vytržení vyšiel z kina zo Snyderovho Úsvitu mŕtvych. Odrovnali ma už úvodné titulky. Spomínate si na apokalyptické zábery podmaľované songom Johnnyho Casha? A potom Snyder pridával a pridával. A keď som myslel, že rýchlejšie už ísť nemôže, zaradil ešte vyšší rýchlostný stupeň.

Armáda mŕtvych je iný film. Už úvodné titulky sú poňaté odlišnejšie. Svojím spôsobom tiež mrazivo, ale tentokrát sa Snyder nesústredí ani tak na apokalypsu, ale na malé príbehy jednotlivých postáv. Bohužiaľ, kým hrdinov z Úsvitu mŕtvych mám dodnes v živej pamäti (Ving Rhames s brokovnicou, sprostý, ale napokon prekvapivo sa na hrdinu meniaci SBS-kár atď.), tentokrát to nie je ono. Herci sú typovo vhodne vybratí (Nemec, pilotka), ale charaktery jednotlivých postáv sú napísané nezaujímavo. A hoci film trvá dve a pol hodiny, režisérovi (ktorý bol zároveň i kameramanom, producentom a spoluscenáristom Armády mŕtvych) sa nedarí vykresať živé postavy, ktorým by divák držal palce. Priestor, ktorý venuje niektorým hrdinom, je diskutabilný; raz sa dokonca stalo, že sa na scéne objavila postava a ja som zostal zaskočený, lebo som úplne zabudol, že aj ona šla do Las Vegas.

Dobrou i zlou správou je, že Snyder svet zombies podrobil evolúcii. „Klasických“ zombies je tu málo. Namiesto nich sa objavuje nový druh. Ten je však príliš rýchly, príliš inteligentný. Tým pádom sa vytráca strach, napätie, hrôza. Armáda mŕtvych nie je čistokrvný horor. Pripomína skôr Som legenda s Willom Smithom.

Až na nejaké výnimky sa vrece s akciou naplno roztrhne v podstate až vo finále. Čo je škoda, lebo sympatický dvojmetrový wrestler Bautista je schopný bez pomoci trikov, dablérov a kaskadérov pohadzovať zombies koňmi cez pol miestnosti a ani sa pri tom nezadýchať.

Vinou nového druhu zombies sa z Armády mŕtvych miestami stáva až Súdny deň. Pamätáte si na zvláštny kúsok Neila Marshalla, ktorý v roku 2008 sľuboval tradičnú zombies jazdu, a napokon sa z toho stala divočina s rytiermi, hradmi a kiltmi? Armáda mŕtvych síce nedosahuje až také obskúrne rozmery, ale miestami k nim nemá až tak ďaleko.

Trailer môže nepríjemne zaskočiť, že je to iné, než ste čakali. Našťastie, film funguje lepšie. Nedá sa povedať, že ide o hororovú komédiu. Občas padne hláška, raz za pätnásť minút sa dostane k slovu postava určená na odľahčenie atmosféry, inokedy sa objaví humornejšia scéna. Inak však ide o temný, vážny film.

K zombies patrí gore/splatter. V Armáde mŕtvych je zopár šťavnatých detailov, ale menej, ako by očakávali. Avšak nevadí to; sila (kvalitných) zombíčin tkvie v niečom inom než v explicitnom ukazovaní násilia a nechutností.

Sklame odfláknuté jednanie postáv. Drvivú väčšinu tímu tvoria profesionáli, ale v praxi to tak nevyzerá. Každý si robí, čo sa mu práve zachce. Šéf vydáva rozkazy, ktoré takmer nikto nepočúva, každému druhému zakazuje ísť s ním na miesto X, ale dotyčná osoba postupuje proti jeho rozkazu ako rozmaznané dieťa, ktorému mäkký otec nie je schopný povedať „nie“. Nikto sa tu na nikoho nemôže spoľahnúť, nikto nemá prehľad o tom, kto z kolegov sa kde nachádza (a čo robí). Nevraviac o tom, že drvivá väčšina členov tímu zomrie zbytočne. Už prvé úmrtie je úplne mimo – kúsok od likvidovanej postavy v pohode postávajú jej parťáci, prizerajú sa masakru a sú z neho úprimne rozhodení. Nie, aby proste šli pomôcť.

Armáda mŕtvych nenaplní veľké očakávania, našťastie sa ale ani nezhmotnili obavy, ktoré ste možno mali s blížiacim sa dátumom premiéry. Inými slovami – nie je to zlé, ale ani vynikajúce. Miestami je to fakt veľmi dobré, inokedy rutina a priemer. A potom je to do takej miery bizarné, až to môže nejedného diváka skôr vyrušovať než zabávať.

Napriek tomu je záver pozitívny. Je to vlastne celkom fajn, čo so zombíkmi robí Snyder. Nevadilo by, ak by sa z neho stal nový Romero. Ten sa k zombies v priebehu desaťročí nepravidelne vracal rôznymi filmami, ktoré neboli klasickými pokračovaniami, ale odohrávali sa v jednom svete zasiahnutom zombie nákazou. To, že vždy používal rovnaký svet, ale nové postavy, Romerovi zakaždým (niekedy lepšie, niekedy horšie) umožňovalo pozerať sa na zombies epidémiu inak a vyjadrovať sa jej prostredníctvom k iným spoločenským témam.

Hodnotenie: 60 %


Army of the Dead
Žáner: horor, akčný
Výroba: USA, 2021, 148 min.
Réžia: Zack Snyder
Scenár: Zack Snyder, Shay Hatten, Joby Harold
Kamera: Zack Snyder
Hudba: Junkie XL
Hrajú: Dave Bautista, Ella Purnell, Ana de la Reguera, Hirojuki Sanada, Nora Arnezeder, Theo Rossi a ďalší.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


27. mája 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií